Η υπόθεση του αφροαμερικανού Ρόντνεϊ Κινγκ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς επειδή δεν σταμάτησε στο σήμα τους για έλεγχο, δεν θα μαθευόταν ίσως ποτέ εάν δεν είχε τύχει να βιντεοσκοπηθεί από κάποιον πολίτη.
Η αθώωση δε των αστυνομικών, για τον βάναυσο ξυλοδαρμό του αφροαμερικανού Ρόντνεϊ Κινγκ, έχει ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει στο Λος Άντζελες ίσως η πιο βίαιη εξέγερση στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.
Ο Ρόντνεϊ Κίνγκ ήταν ένα ακόμη θύμα της αστυνομικής βίας σε βάρος των Αφροαμερικανών.
Ήταν τέτοια η έκταση των επεισοδίων που κλήθηκε η Εθνοφρουρά στους δρόμους για να επιβάλλει την τάξη.
3 Μαρτίου 1991. Ο Ρόντνεϊ Κινγκ οδηγεί στους δρόμους του Λος Άντζελες έχοντας αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Τo πλήρωμα ενός περιπολικού τον εντοπίζει και του κάνει σήμα να σταματήσει. Εκείνος πατάει το γκάζι και προσπαθεί να διαφύγει.
Φοβήθηκε όπως θα πει αργότερα, πως θα το ξαναπάει φυλακή αφού κυκλοφορούσε με αναστολή, έχοντας καταδικαστεί σε κάθειρξη για ληστεία και επίθεση.
Ακολουθεί καταδίωξη. Το αυτοκίνητο του Ρόντνεϊ Κινγκ τελικά περικυκλώνεται από αστυνομικούς, οι οποίοι του ζητάνε να βγει από το αυτοκίνητο. Όταν εκείνος αρνείται, οι αστυνομικοί τον βγάζουν έξω με τη βία και τον ρίχνουν στο οδόστρωμα.
Τέσσερις αστυνομικοί αρχίζουν να τον χτυπούν δίχως κανένα έλεος με τα γκλοπ τους σε όλο του το σώμα. Τον κλωτσάνε στο σώμα, δεν διστάζουν να του πατήσουν το κεφάλι.
Ο Ρόντνεϊ Κινγκ προσπαθεί να προφυλαχθεί ή να σηκωθεί άλλα κάθε φορά που κινείται το ξύλο γίνεται πιο άγριο. Κάποια στιγμή οι αστυνομικοί σταματούν τον άγριο ξυλοδαρμό και μεταφέρουν το Κινγκ στο αστυνομικό τμήμα…
Το ερασιτεχνικό βίντεο, η δίκη και η αθώωση των αστυνομικών
Το περιστατικό πιθανότατα δεν θα το γνώριζε κανείς αν δεν είχε τύχει να βιντεοσκοπηθεί από τον αργεντίνικης καταγωγής Τζορτζ Χόλιντεϊ.
Οι εικόνες των αστυνομικών να χτυπούν τον πεσμένο στο έδαφος Κινγκ επί αρκετή ώρα κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Τις επόμενες ημέρες το βίντεο προβάλλεται παντού. Η οργή ξεχειλίζει και σημειώνονται επεισόδια. Η αφροαμερικανική κοινότητα ζητά την παραδειγματική τιμωρία των τεσσάρων αστυνομικών οι οποίοι μετά τη γενική κατακραυγή συλλαμβάνονται.
Τον Απρίλιο του 1992 γίνεται η δίκη των αστυνομικών. Κατηγορούμενοι για υπερβολική χρήση βίας εναντίον του Κινγκ οι τέσσερις αστυνομικοί κατηγορούν τον Κινγκ για αντίσταση και χρήση ναρκωτικών, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ.
Το δικαστήριο αθωώνει τους τέσσερις αστυνομικούς και ξεκινά «εμφύλιος».
Στο άκουσμα της είδησης χιλιάδες κόσμου κατεβαίνει στους δρόμους με πρωτοφανή θυμό. Σπάει και καίει οτιδήποτε βρίσκεται στο πέρασμά του.
Η απάντηση της αστυνομίας άμεση και σκληρή αλλά λειτούργησε αντίστροφα από ό,τι περίμενε.
Οι ταραχές γενικεύονται. Για έξι 24ωρα η πόλη παραδίδεται στις φλόγες και τις λεηλασίες και οι αστυνομικές δυνάμεις μοιάζουν ανίσχυρα απέναντι στο ποτάμι οργής.
Το πλήθος με κεντρικό του σύνθημα το «LA LA, f**k the USA» δείχνει αποφασισμένο να μην κάνει πίσω.
Η αστυνομία δεν μπορεί να αντιδράσει και αναλαμβάνει η Εθνοφρουρά.
Στις 4 Μαΐου περίπου 2.000 στρατιώτες και 1.500 πεζοναύτες κατάφεραν να επαναφέρουν την τάξη σε μια πόλη που είχε βυθιστεί στο χάος και τη βία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times πάνω από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνες τις ημέρες.
Πάνω από 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περίπου 12.000 άτομα συνελήφθησαν, προκλήθηκαν πάνω από 7.000 πυρκαγιές σε κτίρια, περισσότερες από 3.100 επιχειρήσεις υπέστησαν μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές, ενώ η οικονομική ζημιά για την πολιτεία υπολογίστηκε πως ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια!
Τον Απρίλιο του 1994 ο Ρόντνεϊ Κινγκ, που από μικροκακοποιός είχε μετατραπεί πια σε εμβληματική μορφή του κινήματος για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών, έλαβε αποζημίωση 3,8 εκατ. δολαρίων.
Παράλληλα, δύο από τους αστυνομικούς που τον χτύπησαν καταδικάστηκαν (από το ανώτατο δικαστήριο) σε 30 μήνες φυλακή για τον ξυλοδαρμό, ενώ οι άλλοι δυο αθωώθηκαν ξανά.
Στις 17 Ιουνίου 2012 ο 47χρονος τότε Ρόντνεϊ Κινγκ βρέθηκε νεκρός από την αρραβωνιαστικιά του στον πάτο της πισίνας του σπιτιού του στην Καλιφόρνια.
Στην αρχή επικράτησε πανικός και εκφράστηκαν φόβοι ότι προκειται για φόνο.
Όπως αποδείχθηκε ο Κίνγκ δεν έφερε κανένα σημάδι από τραύμα ή κάτι που να παρέπεμπε σε εγκληματική ενέργεια και ο θάνατός του οφειλόταν σε πνιγμό.
Το ντοκιμαντέρ LA92, βυθίζει τους θεατές σε αυτήν την ταραχώδη περίοδο μέσα από σπάνια αρχειακά βίντεο και προβληματίζει σε ότι αφορά στα όσα εξακολουθούν να διαδραματίζονται σχετικά με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ.