Παρασκευή, 22 Νοε.
18oC Αθήνα

Scope: Μείωση χρέους, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη, κρίσιμα για νέες αναβαθμίσεις της Ελλάδας

Scope: Μείωση χρέους, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη, κρίσιμα για νέες αναβαθμίσεις της Ελλάδας

«Κλειδιά» για νέες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη, η μείωση του χρέους και οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope Ratings.

Πιο αναλυτικά, μετά από την πιστοληπτική αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει προσοχή σε τρεις παράγοντες.

Πρώτον, στη σταθερή ονομαστική οικονομική ανάπτυξη και συνεχή δημοσιονομική εξυγίανση για τη διασφάλιση σημαντικής μείωσης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ– το οποίο ήδη υπολογίζεται στο 160,3% του ΑΕΠ στο τέλος 2023, αν και παραμένει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών για να εξασφαλίσει περαιτέρω σταθερή μείωση του χρέους.

Δεύτερον, στη περαιτέρω πρόοδο στην ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεδομένων των υψηλών επιπέδων «κόκκινων» δανείων. Τονίζεται πως τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των ελληνικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια όπως και η εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε όλο το σύστημα μειώθηκαν στο 7,9% τον Σεπτέμβριο του 2023 από παραπάνω 49% στα μέσα του 2017 αλλά η Scope αναφέρει πως απαιτείται από τις τράπεζες να συνεχίσουν να διαχειρίζονται προληπτικά την ποιότητα του ενεργητικού τους για να κλείσουν περαιτέρω το χάσμα έναντι της υπόλοιπης ΕΕ.

Ταυτόχρονα, τα NPLs επισημαίνεται πως ενδέχεται να αυξηθούν ξανά στο μέλλον λόγω της επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών, ενώ πρόβλημα αποτελεί και το αυξημένο μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων στο συνολικό κεφάλαιο του τραπεζικού συστήματος εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

Τρίτον, η Scope προτείνει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να επιβλέπει περαιτέρω διαρθρωτικές βελτιώσεις στην οικονομία, όπως ο περιορισμός των κινδύνων του εξωτερικού τομέα, η εξασφάλιση υψηλότερων ρυθμών μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και η ενίσχυση της μακροοικονομικής βιωσιμότητας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει σημαντικά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και βρίσκεται σταθερά σε καθαρή θέση οφειλέτη.

Τονίζει πως το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας παραμένει μέτριο γύρω στο 1% παρά τη συνεχιζόμενη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, καθώς και αδύναμη και άνιση αύξηση της παραγωγικότητας σε όλες τις περιφέρειες λόγω των ετών υποεπένδυσης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και της έλλειψης δυναμισμού του επιχειρηματικού τομέα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις