Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Master plan για τη Θεσσαλία: Οι προτάσεις Αυγενάκη για διαχείριση των υδάτινων πόρων

Master plan για τη Θεσσαλία: Οι προτάσεις  Αυγενάκη για διαχείριση των υδάτινων πόρων

Την μετατροπή της κρίσης στη Θεσσαλία σε ευκαιρία για να γίνει σωστή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στον Real fm, με αφορμή την παράδοση του master plan για τη Θεσσαλία, της HVA International στον Πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης το master plan για την Θεσσαλία περιλαμβάνει καινοτόμες προτάσεις και σύγχρονες υποδομές που πιθανόν είναι πιο οικονομικές από τις φαραωνικού τύπου κατασκευές που είχαν σχεδιαστεί πριν από χρόνια, ορισμένες εκ των οποίων σήμερα είναι εκτός εποχής και πραγματικότητας.

Όπως επισήμανε ο υπουργός γίνονται στοχευμένες προτάσεις για μικρότερα έργα με μεγαλύτερη διασπορά κάλυψης και με στόχο μεγαλύτερη συγκράτηση των υδάτων. Επί του master plan, όπως είπε ο υπουργός, ξεκινά διαβούλευση του πρωθυπουργού με θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας και αγρότες.

Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις των αγροτών είπε ότι για την ΚΑΠ στόχος είναι να πετύχουμε τις μέγιστες βελτιώσεις ώστε να γίνει πιο λειτουργική, λιγότερο γραφειοκρατική, πιο φιλική και λιγότερη επιθετική προς τους αγρότες. Και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει όλες τις συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Συμβούλιο Υπουργών, ΕΛΚ και EUMED-9) προκειμένου να προωθήσει τις 19 αλλαγές που έχει προτείνει.

Δήλωσε ότι είναι καθοριστικό το Συμβούλιο Υπουργών της 26ης Μαρτίου και επισήμανε ότι όλα πρέπει να γίνουν πριν από τις ευρωεκλογές. «Έχω ζητήσει την βοήθεια και τις προτάσεις και των υπολοίπων κομμάτων, ώστε και εκείνοι από τις ευρωομάδες τους να δώσουν τη δική τους μάχη» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των παραγωγών για έλεγχο των ελληνοποιήσεων, ο υπουργός είπε ότι από τον Ιανουάριο έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, στα super markets και στις πύλες εισόδου της χώρας, από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ με τη συνεργασία των κατά τόπους ΔΑΟΚ.

Όπως εξήγησε στο ΥΠΑΑΤ έγινε προσπάθεια να ενοποιηθούν οι έλεγχοι, μέσω των μικτών κλιμακίων, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πολυκερματισμός των ελέγχων και σε άλλα υπουργεία. «Δώσαμε βάρος στο γάλα, ακολούθησαν έλεγχοι σε οπωροκηπευτικά.

Συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι και στο μέλι και στο λάδι και θα ακολουθήσουν και στο κρέας. Υπάρχουν προβλήματα, άρα έχουν δίκιο οι αγρότες. Είδαμε στην πράξη τα κενά και τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά, αναγγέλλοντας περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις