Η παχυσαρκία είναι μια αναγνωρισμένη νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον 21ο αιώνα.
Ανησυχητικά είναι και τα δεδομένα στην χώρα μας, δεδομένου ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σχετικά με τους παχύσαρκους πολίτες.
Η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον αποτελούν τους παράγοντες για την νοσηρότητα του πληθυσμού. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, καρκίνου, κατάθλιψης, καρδιακών παθήσεων, αλλά και προβλημάτων που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα.
Εκτός, βέβαια, από την ριζική αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες, κομβικό ρόλο για την αντιμετώπιση της νόσου παίζει και η άθληση. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να ιδρώσετε και να καταπονήσετε το σώμα σας, κάνοντας πολλές ώρες γυμναστική, αφού ακόμα και το περπάτημα μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην μακροζωία.
Σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, διαπιστώθηκε ότι εάν κάνετε δέκα χιλιάδες βήματα ημερησίως, που αντιστοιχούν περίπου σε 8 χλμ., τότε, ελαχιστοποιούνται κατά 39% οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου.
Επίσης, δεν έχει σημασία αν θα κάνετε όλα τα βήματα μαζί ή αν θα επιλέξετε να τα μοιράσετε σε «σύντομες διαδρομές», ούτε, βέβαια, και το γεγονός ότι ενδέχεται να είστε καθιστοί όλη την ημέρα. Επομένως, ο πρωταρχικός σας στόχος είναι να «πιάσετε» το όριο, για να κερδίσετε περισσότερα χρόνια ζωής, ενώ ακόμα και με περισσότερα από 2.200 βήματα ανά ημέρα, μπορείτε να έχετε θετικά οφέλη για τον οργανισμό σας.
Τα δεδομένα της έρευνας κατέδειξαν, επίσης, ότι απαιτούνται περίπου 9.700 βήματα καθημερινά για την αποφυγή των καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Επιπλέον, οι ερευνητές υπογράμμισαν με έμφαση ότι όσοι περπατούν 4.000 – 4.500 βήματα ανά ημέρα, τότε, αυξάνονται κατά 50% τα οφέλη για την υγεία, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο καρδιακών νοσημάτων καθώς και πρόωρου θανάτου. Έτσι, τουλάχιστον 10.000 βήματα καθημερινά βοηθάνε στην παράταση της ανθρώπινης ζωής.
Η νέα μελέτη για το περπάτημα βασίσθηκε σε στοιχεία από 72.174 εθελοντές, με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μετρητές βημάτων στον καρπό τους για μια εβδομάδα.
Βάσει των δεδομένων, προσδιορίστηκε ότι μέσος χρόνος που οι εθελοντές ήταν σε αδράνεια και ακολουθούσαν καθιστική ζωή ήταν 10 ώρες και 36 λεπτά. Ένας στους 20 κατέγραψε αριθμό 2.200 βημάτων την ημέρα ή και μικρότερο, γεγονός που βοήθησε τους ερευνητές να εξάγουν τα νέα δεδομένα για το οφέλη της κίνησης.