Η ορθή διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση είναι ο μόνιμος «πονοκέφαλος» που καλείται να διεκπεραιώσει καθένας από εμάς.
Κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι πρέπει να γίνει σωστός προγραμματισμός των εσόδων, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα, δηλαδή εκείνες οι δαπάνες που προκύπτουν για την διαβίωση μας (π.χ. σούπερ μάρκετ- διατροφή), αλλά και λόγω των παγίων εξόδων μας (π.χ. λογαριασμοί νερού, ρεύματος, φόροι). Άραγε, έχουμε τις δεξιότητες για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις σε οικονομικό επίπεδο;
Σε περίπτωση, επίσης, που προκύψει μια έκτακτη ανάγκη, έχουμε αναπτύξει την κουλτούρα της αποταμίευσης;
O χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός δεν αφορά μόνο στη γνώση και την κατανόηση των οικονομικών εννοιών, αλλά και στην ικανότητα των πολιτών να προχωρούν στην λήψη σωστών και αποτελεσματικών χρηματοοικονομικών αποφάσεων στην καθημερινότητά τους.
Επομένως, γίνεται σαφές ότι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι κατ΄ εξοχήν η εναρμόνιση οικονομικών γνώσεων με συμπεριφορές και στάσεις που αποσκοπούν στην επίτευξη της ατομικής χρηματοοικονομικής ευημερίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η επιμόρφωση των νέων κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση, με σκοπό να γίνουν περαιτέρω ευέλικτοι και να μπορούν να προσαρμόζονται στις εκάστοτε προκλήσεις και κρίσεις. Και κατ’επέκταση να αποκτήσουν μια κρίσιμη δεξιότητα που θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εφόδιο καθ’όλη την πορεία της ζωής τους, ούτως ώστε να μάθουν να μιλούν – κατά το κοινώς λεγόμενο – τη γλώσσα του «αύριο», μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης δανείων και ακινήτων doValue σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, υπό την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαου Δ. Φίλιππα παρουσιάζει το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας (doValue doResponsible Financial Center).
Το κέντρο απευθύνεται σε νέους, 18-25 ετών, κυρίως φοιτητές, με στόχο την ενδυνάμωσή των οικονομικών δεξιοτήτων τους, καθώς επίσης και την επιμόρφωση τους, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση που θα τους βοηθήσει μακροπρόθεσμα να πετύχουν τους οικονομικούς στόχους τους με ένα βιώσιμο τρόπο.
H ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας για νέους, απαιτεί μια προσέγγιση που συνδυάζει την κοινωνική ευθύνη και την οικονομική ανθεκτικότητα, προσφέροντας τη δυνατότητα επιμόρφωσης πάνω σε νευραλγικά θέματα του χρηματοοικονομικού πεδίου.
Ο συνδυασμός συνειδητότητας, γνώσης, δεξιοτήτων, στάσεων και συμπεριφορών, αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για τη λήψη σωστών χρηματοοικονομικών αποφάσεων, με απώτερο στόχο την επίτευξη αέναης χρηματοοικονομικής ευημερίας.
Παράλληλα, το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας εστιάζει σε δύο πυλώνες: της Εκπαίδευσης καθώς επίσης και της Ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους, σεμινάρια E- Learning διάρκειας δύο μηνών (16-20 ώρες), με θέμα “Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Υπευθυνότητα”. Με την ολοκλήρωσή τους, οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης από το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας doValue. Ως μέρος της εκπαίδευσης, επίσης, μελετάται και η διοργάνωση μεμονωμένων θεματικών διαλέξεων.
Αναφορικά δε με την Ενημέρωση που θα παρέχει το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας, δημιουργείται πρωτότυπο ψηφιακό υλικό το οποίο θα απευθυνθεί στοχευμένα στις ηλικιακές ομάδες στις οποίες εστιάζει. Σε μορφή Newsletter τρίμηνης έκδοσης αλλά και προσαρμοσμένο για χρήση σε podcast και video, θα περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές:
α) Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός
β) Χρηματοοικονομική υπευθυνότητα
γ) Χρηματοοικονομική υγεία και ευημερία
δ) Αποταμίευση.
Το podcast υλικό, μάλιστα, δεδομένης και της απήχησης που έχει στους νέους ως εργαλείο επικοινωνίας, θα περιλαμβάνει 10-12 θεματικές συζητήσεις διάρκειας περίπου 15 λεπτών, προκειμένου το περιεχόμενό του να γίνεται πιο προσιτό και ευκολότερα κατανοητό.
Τα στοιχεία σχετικά με το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες είναι απογοητευτικά, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα σχετικά με τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, για τη χώρα μας τα αποτελέσματα είναι μάλιστα δυσμενέστερα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών, στις οποίες ο πληθυσμός της κατέχει βασικές χρηματοοικονομικές γνώσεις.
Κατά συνέπεια, η διάχυση της χρηματοοικονομικής γνώσης απαιτεί τη συνεργασία πολλών φορέων, προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα γενιά συνειδητοποιημένων, ενημερωμένων και χρηματοοικονομικά εγγράμματων πολιτών.
Η doValue Greece στην παγκόσμια εκστρατεία Global Money Week
Με αφορμή την έναρξη του Κέντρου Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας, η doValue Greece συμμετείχε για πρώτη χρονιά στην 12η ετήσια εκστρατεία Global Money Week (18-24 Μαρτίου 2024), που διοργανώθηκε από τον ΟΟΣΑ (OECD), με εθνικό συντονιστή την Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος, η doValue Greece παρουσίασε τη δραστηριότητα του νεοσυσταθέντος Κέντρου, καθώς και τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει καθ’όλη τη διάρκεια του έτους όπως και τις δράσεις που έλαβαν χώρα κατά το διάστημα της εβδομάδας Χρήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η GMW είναι μια παγκόσμια εκστρατεία που έχει ως στόχο να παρακινήσει την νέα γενιά, ώστε να εντρυφήσει στην οικονομική εκπαίδευση μέσα από θεματικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο στόχο που έχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς αναφορικά με την καλλιέργεια των νέων με τις απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές, ούτως ώστε να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις και να κατακτούν οικονομική ευημερία και ανθεκτικότητα στις σύγχρονες προκλήσεις.
Το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας (doValue doResponsible Financial Center) αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία του προγράμματος #Αξίες Ζωής της doValue, στο οποίο εντάσσεται ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στον πυρήνα της οποίας είναι η δημιουργία αξίας για την κοινωνία, με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον.