Αν έχεις περπατήσει έστω και μια φορά στη ζωή σου την οδό Ερμού, σίγουρα θα έχεις δει από κοντά την όμορφη εκκλησία Καπνικαρέα.
Πρόκειται για μια μικρή, βυζαντινή εκκλησία που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Κατεβαίνοντας την Ερμού δεν γίνεται να μην την προσέξεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από πού πήρε το όνομά της; Υπάρχουν δύο επικρατέστερες εκδοχές για το από πού πήρε το όνομά της η εκκλησία Παναγία Καπνικαρέα. Η πρώτη έχει ως εξής: Το όνομα Καπνικαρέα θεωρείται ότι συνδέεται με τον ιδρυτή του ναού ο οποίος ήταν «Καπνικάριος».
Ετσι ονομάζονταν οι εισπράκτορας του καπνικού φόρου. Φυσικά ο καπνικός φόρος δεν αφορούσε τότε το κάπνισμα. Ο συγκεκριμένος φόρος καπνοδόχου αφορούσε τις κατοικημένες οικοδομές.
Οχι όλες αλλά αυτές από τις οποίες έβγαινε καπνός λόγω της φωτιάς που χρησιμοποιούταν για το μαγείρεμα ή τη θέρμανση. Αυτή θεωρείται και η επικρατέστερη εκδοχή. Κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού το οποίο «κάπνιζε» θα έπρεπε να πληρώνει αυτό το φόρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η δεύτερη είναι εντελώς διαφορετική. Σύμφωνα με αυτήν, η εικόνα της Παναγίας ήταν ντυμένη με ένα ύφασμα, τον καμουκά ή αλλιώς καμουχά.
Επρόκειτο για ένα πολύτιμο υφαντό. Από αυτό κατασκευάζονταν οι ποδώσεις των εικόνων.
Από αυτό λοιπόν θεωρείται ότι η εκκλησία ονομάστηκε Κουμουχιριώτισσα και Καμουχαρέα. Τελικά, όμως με τον καιρό η λέξη αλλοιώθηκε και έμεινε το όνομα Καπνικαρέα.