Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

Ο Στουρνάρας «καταγγέλλει» … τα ολιγοπώλια στα τρόφιμα, την υγεία, τα καύσιμα αλλά και τις… τράπεζες (!)

Ο Στουρνάρας «καταγγέλλει» … τα ολιγοπώλια στα τρόφιμα, την υγεία, τα καύσιμα αλλά και τις… τράπεζες (!)
Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στουρνάρας σε συνεντεύξεις και δηλώσεις του γίνεται εξαιρετικά αποκαλυπτικός, όντας ταυτόχρονα
απόλυτα σαφής, σ’ αυτό που λέει.

Πρόσφατα μιλώντας για τις προθέσεις της ΕΚΤ -όπως είχε επισημανθεί στα Οικονοκλαστικά- προϊδέασε τις αγορές ότι μέσα στο 2024 ή για την ακρίβεια στα τέλη του 2024 τα επιτόκια της ΕΚΤ εκτός απροόπτου θα είναι κατά μία μονάδα χαμηλότερα. Δεν το είπε ακριβώς έτσι, αλλά αυτό ήταν το συμπέρασμα της δήλωσής του για τέσσερεις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες σχεδόν σταθερά στην πρακτική της ΕΚΤ είναι 0,25% η κάθε μία.

Αυτή την φορά σε χθεσινή συνέντευξή του που μπορεί να την διαβάσει κανείς στην ιστοσελίδα της ΤτΕ, ήταν εξαιρετικά σαφής και …καταγγελτικός. Άγνωστο βέβαια τι γκριμάτσες έκαναν οι αρμόδιοι υπουργοί όταν ενημερώθηκαν σχετικά από τους υπεύθυνους των γραφείων τους… Αυτό όμως ελάχιστη σημασία έχει. Σημασία έχει ότι ο κ. Στουρνάρας για κάθε λογικά σκεπτόμενο, «κατήγγειλε» ευθέως την ανυπαρξία «ελεύθερης αγοράς», ναι αυτή που αποτελεί την αξιακή βάση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.

Επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων, των καυσίμων, της υγείας και των τραπεζών λειτουργούν σε συνθήκες ολιγοπωλιακής εκμετάλλευσης της αγοράς (!). Είπε συγκεκριμένα «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο ανταγωνισμό, διότι όπως προκύπτει από μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος έχουμε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες και στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη…».

Εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι οι κλάδοι που ανέφερε αποτελούν τους βασικούς κλάδους στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα. Έμμεσα αλλά με σαφή τρόπο, έδειξε με το δάχτυλο και τους υπεύθυνους στο εσωτερικό της οικονομίας, για τον πληθωρισμό που χτυπάει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα…

Και μάλιστα υπογράμμισε ότι αυτό που λέει δεν είναι μία δική του προσωπική εκτίμηση, αλλά «προκύπτει από μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος». Μήπως πρέπει να ξανακοιταχτούν στον …καθρέφτη οι Υπουργοί Οικονομίας και οι Υπουργοί Ανάπτυξης; Μήπως πρέπει να ξανακοιταχτούν στον καθρέφτη στα Υπ. Ενέργειας και Υγείας; Μήπως πρέπει να ξανακοιταχτούν στον καθρέφτη οι επικεφαλείς των Ανεξάρτητων Αρχών Ανταγωνισμού;

Ο κ. Στουρνάρας, όπως είναι γνωστό, πέραν της θέσης του σήμερα ως επικεφαλής της ΤτΕ, υπήρξε εκ των πρωτεργατών της μετάβασης στην ΟΝΕ και στην είσοδο στο ευρώ. Κάποιο φεγγάρι μάλιστα στην προετοιμασία της εισαγωγής του ευρώ,
«δούλευε» στην EFC σε στενή συνεργασία με τον τέως επικεφαλής τότε της Επιτροπής Μάριο Ντράγκι και μετά πρόεδρο στην ΕΚΤ.

Ήταν βέβαια και μέσα στην «ομάδα» της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και των μνημονιακών συμβάσεων. Αλλά πέρα από όλα αυτά, ήταν και είναι, ένας από τους ελάχιστους Έλληνες οικονομολόγους που η θεωρητική τους πληρότητα βασίζεται στην μεγαλύτερη ever έμπρακτη -καθοριστική- συμμετοχή στο μεγαλύτερο μεταπολεμικό οικονομικό «πείραμα», αυτό που έγινε στην Ελλάδα από το 2011 μέχρι και σήμερα… Κατά συνέπεια όταν «μιλάει» γνωρίζει τι λέει. 

Ακόμα και αν δεν αναφερόταν στις μελέτες των αρμοδίων διευθύνσεων της ΤτΕ και πάλι τα λόγια του θα είχαν την ίδια βαρύτητα. Στο σημείο αυτό θα ήταν πολύ εύκολο να αναφέρουμε που και σε ποιες άλλες χώρες η οικονομία λειτουργεί με τόσο ολιγοπωλιακό τρόπο όπως οι επιχειρήσεις στα τρόφιμα, τα καύσιμα, ιδιωτική υγεία και οι…τράπεζες στην Ελλάδα. Θα ήταν όμως και πολύ προσβλητικό για τους αρμόδιους στην Αθήνα. Και γι’ αυτό δεν θα το κάνουμε από αυτές τις γραμμές.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο κ. Στουρνάρας, με όλο το βάρος της θέσης και της άποψης που εκφράζει, έθεσε ένα μείζον ζήτημα στην Κυβέρνηση.

Θα απαντήσει κανείς;

Οικονοκλαστικά Τελευταίες ειδήσεις