Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Στο στόχαστρο για Τέμπη, email και κράτος δικαίου

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Στο στόχαστρο για Τέμπη, email και κράτος δικαίου

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.  Η εισήγηση  έγινε από τον Νίκο Ανδρουλάκη και η τριήμερη συζήτηση θα ξεκινήσει στις 19:00. 

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2023 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και ο τόπος της τραγωδίας αλλοιώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Στο αίτημα για προανακριτική, συνέχισε, η κυβέρνηση απάντησε όχι και στην εξεταστική επιτροπή που ακολούθησε αποκλείστηκαν σημαντικοί μάρτυρες. 

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι η μόνη αγωνία της κυβέρνησης ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση και πως για όλα φταίει ο μοιραίος σταθμάρχης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέφυγε να δώσει πραγματικές εξηγήσεις και πρόσθεσε: έχουμε εμπεδώσει ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου που πήραν και στα χέρια τους τα email εκλογέων του εξωτερικού. 

Οι πρακτικές της κυβέρνησης προσβάλλουν τη χώρα και την απομακρύνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρέπει να απαντήσουμε στην κραυγή της δικαιοσύνης. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του κατέληξε και είπε ότι καταθέτει πρόταση δυσπιστίας υπογεγραμμένη από τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. 

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση τόνισε μεταξύ άλλων: «Είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων. Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας». 

 

Τι αναφέρει η πρόταση δυσπιστίας

Στην πρόταση δυσπιστίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Η πρωτοφανής  απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση. Με τις πρακτικές υπονόμευσης της ίδιας της δημοκρατίας αλλά και της απαξίωσης των θεσμών που μετέρχεται η Κυβέρνηση, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική, στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Αυτή η θεσμική και πολιτική παθογένεια έρχεται να προστεθεί στην εδώ και καιρό διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με το εντεινόμενο κύμα της ακρίβειας, την ανοχή στην αισχροκέρδεια και στην εγκατάλειψη των πυλώνων του κοινωνικού κράτους -δημόσια εκπαίδευση και δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς η Κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει στους πολίτες αξιοπρεπές εισόδημα, τη στοιχειώδη ασφάλεια και τα διαχρονικά κεκτημένα του κοινωνικού κράτους. Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ

Κόντρες πριν την κατάθεση

Πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ στις εκλογές με τον Μάκη Βορίδη να απαντά ότι σε όλες τις εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα υπάρχουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Και πρόσθεσε ότι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στην χώρα μας κρίθηκαν ελεύθερες και δίκαιες.  Και απηύθυνε το ερώτημα στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εχετε πρόθεση να αμφισβητήσετε ένα κεκτημένο δεκαετιών στην μεταπολίτευση που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές; Αμφισβητείτε το αποτέλεσμα των εκλογών και τον τρόπο διεξαγωγής τους;»

Η συνεδρίαση αναμένεται να αρχίσει σήμερα το απόγευμα και θα κλείσει την Παρασκευή με την ομιλία του πρωθυπουργού για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 υπέρ σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Την πρόταση δυσπιστίας στηρίζουν εκτός από το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση ενώ χωρίς να υπογράφει δηλώνει ότι στηρίζει το ΚΚΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από επικοινωνία του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο συμφωνήθηκαν κάποιες προσθήκες και τροποποιήσεις οι οποίες έγιναν αποδεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση δυσπιστίας γίνεται κατά κύριο λόγο για τα Τέμπη αλλά υπάρχουν αναφορές και στο κράτος δικαίου και στην διαρροή των email αλλά και στις υποκλοπές. Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Νίκος Παππάς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις