Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Τράπεζες: Εν αναμονή Attica Bank – Παγκρήτιας για νέες τιτλοποιήσεις στον «Ηρακλή 3»

Τράπεζες: Εν αναμονή Attica Bank – Παγκρήτιας για νέες τιτλοποιήσεις στον «Ηρακλή 3»

Σε αναμονή για την υποβολή νέων αιτημάτων μεταβίβασης τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή 3» βρίσκονται οι τράπεζες, καθώς βρίσκεται εν εξελίξει το σχέδιο για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Οι δύο τράπεζες έχουν αποστείλει τα στοιχεία των δανείων που θέλουν να τιτλοποιήσουν στην DBRS και αναμένουν την αξιολόγηση του οίκου που είναι προαπαιτούμενο για την αποαναγνώριση των δανείων από τους ισολογισμούς τους. Μετά την αξιολόγηση, οι δύο τράπεζες θα καταθέσουν η καθεμία αίτημα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα «Ηρακλής 3» και τη λήψη των κρατικών εγγυήσεων.

Το αίτημα αναμένεται μέχρι τα τέλη Απριλίου, οπότε και θα φανεί το ύψος των κρατικών εγγυήσεων που θα χρησιμοποιηθούν από το πακέτο εγγυήσεων, ύψους 2 δις. ευρώ, του «Ηρακλή 3» και η τυχόν ανάγκη διεύρυνσης του πακέτου.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προσβλέπουν στον «Ηρακλή 3» για την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στον στόχο του 3% που έχει θέσει ο SSM για το 2025. Κάποιες από τις τράπεζες απέχουν ελάχιστα από τον στόχο, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος του δείκτη NPE κινείται σχεδόν στο 2%.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2023, προβάδισμα στη μείωση του δείκτη NPE έχει η Eurobank. H τράπεζα μείωσε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε 3,5% το 2023, από 5,2% το 2022. Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 644 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ ή 0,2 δισ. μετά από προβλέψεις. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά 138 εκατ. ευρώ το 2023, σημαντικά όμως χαμηλότερος των αρχικών προβλέψεων.

Θεαματική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατέγραψε η  Τράπεζα Πειραιώς, μειώνοντας τον δείκτη NPE κατά το ήμισυ, σε 3,5% το 2023, από 6,8% ένα χρόνο πριν. Τα NPE του Ομίλου υποχώρησαν σε 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με 2,6 δισ. ένα χρόνο πριν.

Στην Εθνική Τράπεζα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 3,7% σε επίπεδο Ομίλου. Τα ΜΕΑ διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. το δ’ τρίμηνο 2023, ή 0,2 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Οι καθαρές ροές ΜΕΑ ανήλθαν σε μόλις περίπου 50 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2023, με τη συνολική μείωση ΜΕΑ να διαμορφώνεται σε 0,5 δισ. ευρώ για το 2023.

Τέλος, η Alpha Bank μείωσε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επίπεδο Ομίλου στο 6%, κατά 120 μ.β. χαμηλότερα από το γ’ τρίμηνο 2023. Σε οργανικό επίπεδο, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,1 δισ. το δ’ τρίμηνο 2023, καθώς οι υψηλότερες εισροές αντισταθμίστηκαν πλήρως από την τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και τις αποπληρωμές. Το δ’ τρίμηνο, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν κατά 0,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις