Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε η αποκάλυψη μιας 40χρονης δικηγόρου, πώς όσο καιρό ήταν όμηρος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας υπέστη σεξουαλική κακοποίηση.
Το Ισραήλ μετά τις αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίηση αντέδρασε με τον εκπρόσωπο του στρατού να καλεί «τον κόσμο να δράσει» και να κάνει «τα πάντα ώστε να απελευθερώσει τους ομήρους μας».
Η Αμίτ Σουσάνα, μια 40χρονη Ισραηλινή δικηγόρος, απήχθη από την κατοικία της στο κιμπούτς Κφαρ Άζα στις 7 Οκτωβρίου στη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Σε μια μακρά συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, σύμφωνα με την οποία είναι η πρώτη Ισραηλινή που μιλάει για το θέμα, δίνει πολλές λεπτομέρειες για τη σεξουαλική βία και την ταπείνωση που υπέστη στη διάρκεια της αιχμαλωσίας της.
Η συνέντευξη αυτή έγινε πρώτο θέμα σήμερα σε ισραηλινές εφημερίδες, ορισμένες από τις οποίες τις αφιερώνουν αρκετές σελίδες.
“Πρόκειται για μια φρικτή μαρτυρία, είναι ένα σήμα συναγερμού, μια έκκληση στον κόσμο να δράσει, να κάνει ό,τι μπορεί και να ασκήσει πίεση στη Χαμάς ώστε να απελευθερώσει τους ομήρους μας”, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
“Η Αμίτ Σουσάνα μιλάει εξ ονόματος όλων των θυμάτων των ποταπών εγκλημάτων και των σεξουαλικών βιαιοπραγιών της Χαμάς (…) όλων των γυναικών όλου του κόσμου”, υπερθεμάτισε ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, στο X.
Η Αμίτ Σουσάνα είπε πως απήχθη από την κατοικία της, χτυπήθηκε και μεταφέρθηκε με τη βία στη Γάζα από τουλάχιστον δέκα άνδρες, μεταξύ των οποίων ορισμένοι ήταν ένοπλοι.
Αρκετές ημέρες μετά την αιχμαλωσία της, είπε, ένας από τους απαγωγείς της άρχισε να της θέτει ερωτήσεις για την σεξουαλική της ζωή. Κρατείτο μόνη της σε ένα παιδικό δωμάτιο δεμένη με αλυσίδα στον αριστερό αστράγαλο.
Γύρω στις 24 Οκτωβρίου, ο δεσμοφύλακάς της, που τον φώναζαν Μουχάμαντ, της αφαίρεσε την αλυσίδα και την άφησε σε ένα λουτρό.
Αργότερα, την έσυρε, με την απειλή όπλου, σε ένα δωμάτιο, “στη συνέχεια με ανάγκασε, με το όπλο στο κεφάλι, να διαπράξω μια σεξουαλική πράξη”, πρόσθεσε η κ. Σουσάνα. Αφέθηκε ελεύθερη στις 30 Νοεμβρίου.
Περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και 130 από αυτούς εξακολουθούν να κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων 34 είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαρτίου έκανε λόγο για σεξουαλική βία που διαπράχθηκε από μέλη της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 1.160 ανθρώπους στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους αμάχους.
Να σημειωθεί ότι η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες.