Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Πως οι ΗΠΑ «εισβάλλουν» στις αγορές του OPEC+

Πετρέλαιο: Πως οι ΗΠΑ «εισβάλλουν» στις αγορές του OPEC+

Οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ έχουν σημειώσει πέντε νέα μηνιαία ρεκόρ από τότε που τα δυτικά έθνη άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία το 2022, σημειώνει το Bloomberg.

Και με τους εμπορικούς περιορισμούς στη Βενεζουέλα να ανανεώνονται από τον τρέχοντα μήνα, τα βαρέλια των ΗΠΑ αρχίζουν να εκτοπίζουν το αργό που έχει υποστεί κυρώσεις στην Ινδία, έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές παράνομου πετρελαίου. Η μετατόπιση υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο οι κυρώσεις έχουν βοηθήσει το αμερικανικό αργό να κατακτήσει μερίδιο αγοράς σε όλο τον κόσμο.

Ενώ το αμερικανικό πετρέλαιο ήταν εδώ και καιρό το βαρέλι που προτιμούσε ο κόσμος, η διακοπή των ενεργειακών ροών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε νέα έλξη για τα αμερικανικά βαρέλια. Οι αποστολές προς την Ευρώπη και την Ασία αυξήθηκαν κατακόρυφα στη συνέχεια, μετατρέποντας τις ΗΠΑ σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως.

Η παραγωγή ρεκόρ από τις ΗΠΑ -η οποία έρχεται την ώρα που ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του περιορίζουν τη δική τους προσφορά- έχει επίσης βοηθήσει τους Αμερικανούς παραγωγούς να αποκτήσουν μεγαλύτερο έρεισμα στις υπερπόντιες αγορές. Οι φυσικές τιμές του πετρελαίου αντανακλούν αυτό, με το WTI στο Χιούστον να διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο και το σημείο αναφοράς Mars να μην απέχει πολύ από αυτό.

«Η παραγωγή των ΗΠΑ αυξάνεται και η παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας μειώνεται – οπότε οι ΗΠΑ, εξ ορισμού, θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς», δήλωσε ο Γκάρι Γκρος (Gary Ross), βετεράνος σύμβουλος πετρελαίου που έγινε διαχειριστής hedge fund στην Black Gold Investors LLC.

Η Ινδία -ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού και ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής της Μόσχας μετά την Κίνα- είναι η τελευταία αγορά που βλέπει εισροή αμερικανικού πετρελαίου. Οι αμερικανικές αποστολές προς την Ινδία πρόκειται να σημειώσουν άλμα τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας παρακολούθησης αργού πετρελαίου, Kpler.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά περίπου 800.000 βαρέλια ημερησίως από το περσινό υψηλό σημείο, σύμφωνα με την παρακολούθηση των δεξαμενόπλοιων του Bloomberg. Οι ρωσικές αποστολές ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω με τα ινδικά διυλιστήρια πετρελαίου να μην δέχονται πλέον φορτία από δεξαμενόπλοια που ανήκουν στην κρατική Sovcomflot PJSC, στην οποία επιβλήθηκαν πρόσφατα κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ενώ οι αμερικανικές προμήθειες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό αργό λόγω των διαφορών στην ποιότητα του πετρελαίου και τους χρόνους ταξιδιού, «υπάρχει σίγουρα μια μικρή στροφή προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης περισσότερου αμερικανικού αργού», δήλωσε ο Ματ Σμιθ (Matt Smith), επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου της Αμερικής στην πλατφόρμα Kpler.

Τα ινδικά διυλιστήρια έχουν επίσης σταματήσει τις αγορές από τη Βενεζουέλα ενόψει της λήξης της απαλλαγής από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στα μέσα του επόμενου μήνα. Αυτές οι προμήθειες είναι τώρα έτοιμες να φθάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος. Ακόμα και πριν από την τελευταία σειρά εμπορικών περιορισμών, οι ΗΠΑ γινόταν γρήγορα βασικός προμηθευτής της Ασίας, όπου οι αμερικανικές εισαγωγές σημείωσαν ετήσιο ρεκόρ πέρυσι.

Και στην Ευρώπη, η οποία έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό το ρωσικό πετρέλαιο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αμερικανικές αποστολές θα φτάσουν το ρεκόρ των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Σίγουρα, δεν οφείλεται όλη η απόσυρση από την Ευρώπη στις κυρώσεις. Οι εισαγωγές στην Ολλανδία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τότε που το West Texas Intermediate συμπεριλήφθηκε πέρυσι στο χρονολογημένο δείκτη αναφοράς Brent.

Ωστόσο, οι αποστολές αυξήθηκαν σημαντικά μετά την επιβολή των κυρώσεων, καθώς τα ευρωπαϊκά έθνη αναζήτησαν μη ρωσικές πηγές εφοδιασμού. Οι εισαγωγές των ΗΠΑ στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40% από το 2021 έως το 2023, ενώ εκείνες στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 134%. «Καθώς η αμερικανική παραγωγή συνεχίζει να αλέθει σταδιακά υψηλότερα, κάθε επιπλέον βαρέλι που παράγεται είναι πιθανό να εξάγεται», δήλωσε ο Σμιθ της Kpler.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις