Μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας σε διάφορες περιοχές της Αττικής εξαρθρώθηκαν έξι συμμορίες, έγιναν 50 συλλήψεις, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη 187 μέλη, 6 εκ των οποίων είναι φυλακισμένα. Το κέδρος που αποκόμιζαν φτάνει στο 1.400.000 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συμμορίες που εξαρθρώθηκαν από την επιχείρηση της αστυνομίας που έγινε τη Δευτέρα (1.04.2024) στην Αττική έκαναν κλοπές σε μέσα μεταφοράς, σπίτια και οχήματα, ενώ παράλληλα διακινούσαν ναρκωτικά και κυκλοφορούσαν παραχαραγμένα νομίσματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη συγκεκριμένη επιχείρηση συνελήφθησαν συνολικά 50 άτομα, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη 187 μέλη, 6 εκ των οποίων είναι φυλακισμένα, ενώ ένας εξ’ αυτών έχει εκδοθεί σε ξένες Αρχές.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα κέρδη από τη δράση των συμμοριών εκτιμώνται σε 1.400.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την έρευνα προέκυψε η ύπαρξη έξι συμμοριών, τα μέλη των οποίων, λειτουργώντας ως συγκοινωνούντα δοχεία, εμπλέκονται σε:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Διακίνηση άνω των 16,5 κιλών κάνναβης, 1,5 κιλού κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών, με συνολικά 4.187 συναλλαγές ουσιών.
Περισσότερες από 480 κλοπές από τουρίστες και πολίτες, μέσα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και 120 κλοπές από το εσωτερικό αυτοκινήτων.
– Διακίνηση περισσότερων από 1.500 παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.
Πώς δρούσαν οι συμμορίες
Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, κάθε εγκληματική υποομάδα είχε ειδικευτεί σε συγκεκριμένο πεδίο δράσης. Ειδικότερα, δύο υποομάδες δραστηριοποιούνταν στις κλοπές σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε τουριστικά μέρη και άλλες διακίνηση ναρκωτικών, κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων, κλοπές από το εσωτερικό Ι.Χ, ενώ τα μέλη μίας εξ αυτών είχαν ρόλο κλεπταποδόχων.
Η μια εγκληματική υποομάδα, αποτελούμενη από 94 άτομα, κυρίως ρουμανικής καταγωγής, έκανε κλοπές από τουρίστες και πολίτες, στα ΜΜΜ, καθώς και πολυσύχναστους χώρους τουριστών και πολιτών, στο κέντρο της Αθήνας.
Οι κατηγορούμενοι δρούσαν οργανωμένα, αφαιρώντας πορτοφόλια, κινητά, ταξιδιωτικά έγγραφα και άλλα τιμαλφή από τα θύματά τους. Στη συνέχεια έβαζαν α κλοπιμαία σε κρυψώνες και επέστρεφαν προκειμένου να συνεχίσουν τη δράση τους. Στη συνέχεια συγκέντρωναν τα κλοπιμαία και χρησιμοποιώντας ταξί πήγαιναν σε σημεία συνάντησης με τους κλεπταποδόχους. Για να μην ταυτοποιηθούν χρησιμοποιούσαν κατάλληλο ρουχισμό, δρούσαν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ άλλαζαν συνεχώς τόπο διαμονής, ειδικότερα ξενοδοχεία και δωμάτια airbnb.
Παράλληλα, άλλη υποομάδα, αποτελούμενη από 34 άτομα, κυρίως αλβανικής καταγωγής, προχωρούσε επίσης σε κλοπές στα ΜΜΜ και σε πολυσύχναστους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας. Τα μέλη της χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ενώ δραστηριοποιούνταν κυρίως στη γραμμή του μετρό Δημοτικό Θέατρο – Αεροδρόμιο. Μάλιστα, όποιος ήθελε να δραστηριοποιηθεί στη συγκεκριμένη γραμμή έπρεπε να λάβει την άδειά τους και να ακολουθήσει ποσόστωση στην αμοιβή τους.
Διακίνηση ναρκωτικών και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων
Μια από τις υποομάδες με 46 μέλη, διακινούσε ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην Ανατολική Αττική. Συγκεκριμένα διακινούσαν κυρίως κάνναβη και κοκαΐνη, ενώ κατά περίπτωση μερικά μέλη δραστηριοποιούνταν στην κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.
Επίσης, άλλη υποομάδα, με 19 μέλη, προμήθευε πελάτες με πλαστά χαρτονομίσματα, έχοντας ειδικό τιμοκατάλογο για κάθε χαρτονόμισμα. Ειδικότερα, χαρτονομίσματα των 100, 50 και 20 ευρώ, τα προμηθεύονταν με αντίτιμο 30, 15 και 5 ευρώ αντίστοιχα.
Κλοπές από σπίτια και οχήματα
Στη συγκεκριμένη υποομάδα δραστηριοποιούνταν 19 μέλη, αραβικής καταγωγής, τα οποία έκαναν κλοπές από το εσωτερικό Ι.Χ αυτοκινήτων, καθώς και σε διαρρήξεις σπιτιών και χώρων εργασίας στο κέντρο της Αθήνας.
Οσον αφορά στα κλοπιμαία τα διέθεταν έναντι χρηματικού ποσού σε κλεπταποδόχους. Η υποοομάδα των κλεπταποδόχων, αποτελούμενη από 24 μέλη, συντόνιζε τη δράση όλου του εγκληματικού δικτύου, ενώ η δράση τους επικεντρωνόταν στην αποδοχή των κλοπιμαίων από τα υπόλοιπα μέλη. Τα κλοπιμαία τα αποθήκευαν είτε στα σπίτια τους, είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – «βιτρίνες». Ακόμα, μέλη αυτής της υποομάδας συντόνιζαν και τη διακίνηση των ναρκωτικών.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποδόμησης των συμμοριών, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 120 έρευνες σε καταστήματα, σπίτια και χώρους «καβάτζες», όπου μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:
– 73.725 ευρώ,
– 697 δολάρια,
– Τραπεζική επιταγή αξίας 14.000 ευρώ,
– 16.203 γραμμάρια κάνναβης,
– 159,35 γραμμάρια κοκαΐνης,
– 18,17 γραμμάρια ηρωίνης,
– 0,4 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης,
– 281 ναρκωτικά δισκία διαφόρων μαρκών,
– 7 ζυγαριές ακριβείας και τρίφτης,
– 3 όπλα και 3 καραμπίνες,
– 198 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
– 14 μαχαίρια, πτυσσόμενο γκλοπ, σιδερογροθιά, ξιφολόγχη και tazer,
– 3 αλεξίσφαιρα,
ασύρματος,
– 8 αυτοκίνητα και 8 μοτοσυκλέτες,
– 46 κινητά τηλέφωνα,
– Πλήθος καρτών SIM
– 93 τάμπλετ, -17- λάπτοπ και -2- drone,
– Πλήθος συσκευών αποθήκευσης δεδομένων, εκτυπωτές, σκληροί δίσκοι, ψηφιακοί αναγνώστες κειμένου, οθόνες, πληκτρολόγια κ.τ.λ.,
– 4 φωτογραφικές μηχανές,
– 123 ταξιδιωτικά έγγραφα,
– Πλήθος από χαρτονομίσματα διάφορων ξένων χωρών,
– 425 χαρτονομίσματα του ευρώ καταφανώς πλαστά,
– 13 άδειες κυκλοφορίες οχημάτων,
– 4 ρολόγια,
– Πλήθος κοσμημάτων, τιμαλφών και διαρρηκτικών εργαλείων.
Όπως σημειώνει η ΕΛΑΣ, για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων είχαν προηγηθεί άλλες επιχειρησιακές δράσεις, ενώ είχαν συλληφθεί πάνω από 80 άτομα, ενώ σε βάρος τουλάχιστον 60 εξ΄ αυτών είχε εφαρμοστεί το μέτρο της διοικητικής απέλασης. Μάλιστα, αρκετοί από τους συλληφθέντες είχαν διεθνή δράση καθώς έχουν συλληφθεί σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ίδια αδικήματα.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των ερευνών, ταυτοποιήθηκε ένα μέλος των συμμοριών ως ο φυσικός αυτουργός της απόπειρας ανθρωποκτονίας τριών ατόμων, στις 16 Δεκεμβρίου, στο Γκάζι, ενώ εξιχνιάστηκε και η ανθρωποκτονία αλλοδαπού, που διαπράχθηκε στις 8 Μαρτίου 2023, στο κέντρο της Αθήνας, με έναν εκ των συλληφθέντων να έχει εμπλακεί σε αυτή.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άλλων μελών.