Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει σε χώρες της ΕΕ σχετικά με το που κατέληξε μέρος των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Politico, οι αρχές έχουν συλλάβει πάνω από 20 άτομα σε Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία για απάτη που φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ και συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Οι Αρχές των χωρών μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση ρολογιών Rolex, Lamborghini, Porsche ένα Audi Q8 ενώ έχουν εντοπιστεί και κρυπτονομίσματα.
Μέχρι στιγμής στις 4 χώρες έλαβαν μέρος 150 αξιωματικοί από μονάδες της αστυνομίας απάτης και της οικονομικής αστυνομίας. 8 από του συλληφθέντες κρατούνται και άλλοι 14 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Το AI στην υπηρεσία της απάτης
Όπως έχει αναφερθεί οι απατεώνες στην Ιταλία έκαναν αιτήσεις για χρηματοδότηση από το δημόσιο, και εξασφάλισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υποτίθεται για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ψηφιοποίησης των ιταλικών εταιρειών.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν ύποπτες συναλλαγές και τελικά τη «τη νομιμοποίηση τεράστιων παράνομων κερδών που πραγματοποιούνταν μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εικονικών εταιρειών που είχαν δημιουργηθεί στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία».
Η συμμορία χρησιμοποιούσε διακομιστές στο cloud που βρίσκονται σε μη συνεργάσιμες χώρες, περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα ενώ έκαναν χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή πλαστών εγγράφων.
Όλο και καλύτερες οι συμμορίες στην απόσπαση κονδυλίων
Το Politico αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια συμμορίες γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές στο να ξεγελούν και να παίρνουν επιχορηγήσεις.
Το οργανωμένο έγκλημα σε ορισμένες περιπτώσεις στην άκρη τις «κλασικές» πηγές εισοδήματος, όπως για παράδειγμα τη ληστεία και τους εκβιασμούς, στρέφοντας την προσοχή του στις επιδοτήσεις της ΕΕ, μια προσοδοφόρα και αξιόπιστη ροή εισοδήματος.
Το 2023 ξεκίνησαν σε όλη την ΕΕ περισσότερες από 200 έρευνες για απάτες που αφορούσαν το Ταμείο, ενώ το 2022 μόλις 15.
Ο μεγαλύτερος δικαιούχος του Ταμείου είναι η Ιταλία, που θα λάβει 191,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια και σε πολλούς… «ανοίγει» η όρεξη.