Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Τράπεζες: Έτοιμες να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στην Ενέργεια άνω των 8,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2026

Τράπεζες: Έτοιμες να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στην Ενέργεια άνω των 8,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2026

Επενδυτικά έργα στον τομέα της Ενέργειας που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 8,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2024 – 2026, θα χρηματοδοτήσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Τη στήριξη των τραπεζών στον εθνικό στόχο της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας με μηδενικούς ρύπους, σηματοδοτεί η χθεσινή υπογραφή από τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα , τεσσάρων φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 730 MWp που υλοποιούνται από τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και τραπεζικό δανεισμό.

Οι τράπεζες έχουν διπλασιάσει, τουλάχιστον, τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους στην Ενέργεια, καθώς η χώρα έχει μπει στο κάδρο των συζητήσεων ώστε να αποτελέσει μελλοντικά περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Τα είδη των έργων στον τομέα της Ενέργειας αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν:

Έργα ΑΠΕ: H Ελλάδα καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις παγκοσμίως στη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο παραγόμενο ενεργειακό μείγμα της χώρας ξεπέρασε το 48% στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2023. Πληθώρα έργων ΑΠΕ έχουν υλοποιηθεί, ακόμα περισσότερα είναι στο πλάνο ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η έρευνα για την κατασκευή πιλοτικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.

Έργα Αποθήκευσης Ενέργειας: H ανάπτυξη των ΑΠΕ συναρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης με ικανοποιητική δυναμικότητα για την καλύτερη αξιοποίηση και απορρόφηση της πλεονάζουσας ενέργειας και την ευστάθεια του συστήματος. Η υλοποίηση αυτών των έργων είναι καίριας σημασίας για την Ελλάδα και ήδη βλέπουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζει στα έργα αποθήκευσης ενέργειας, είτε αυτά αφορούν μπαταρίες/συσσωρευτές ενέργειας είτε σταθμούς αποθήκευσης και συστήματα αντλησοταμίευσης.

Έργα υποδομών δικτύου: H αναβάθμιση των δικτύων και η συνδεσιμότητα αυτών είναι επίσης μέγιστης σημασίας για να μπορούν να υποστηρίξουν όλο το φάσμα της ηλεκτροπαραγωγής. Η ανάπτυξη έξυπνων δικτύων και η διασύνδεση των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο θα επιτρέψουν ένα πιο αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα. Υλοποιούνται πολλά έργα αναβάθμισης σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και διάφορα στάδια εξέλιξης που αφορούν σε έργα ανάπτυξης και επέκτασης δικτύου, ενίσχυσης, αντικατάστασης, ανακαίνισης δικτύου και εκσυγχρονισμού υποδομών.

Έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης: Βρίσκεται σε εξέλιξη το σημαντικό έργο ΑΡΙΑΔΝΗ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Επίσης, αρκετά έργα διεθνών διασυνδέσεων μελετώνται για να ξεκινήσουν στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον και έχουν πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, GREGY (Ελλάδα – Αίγυπτος), ο αγωγός EastMed και άλλα. Με αυτά τα έργα η Ελλάδα θα είναι σε θέση να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο με τη δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος.

Έργα Φυσικού αερίου (μεταβατικό καύσιμο): Υλοποιούνται έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου και στη Δυτική Ελλάδα. Το σημαντικό έργο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και νέα εργοστάσια φυσικού αερίου είναι μερικά από τα έργα που είναι σε εξέλιξη και θα τεθούν σε λειτουργία στο άμεσο μέλλον. Η κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, όπως το CCGT στην Κομοτηνή συνολικού προϋπολογισμού 325 εκατ. ευρώ, της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στη Βοιωτία ύψους 300 εκατ. και το CCGT στην Αλεξανδρούπολη εκτιμώμενου ύψους 400 εκατ. ευρώ είναι μερικά από τα σημαντικά έργα φυσικού αερίου. Επίσης, η χρηματοδότηση ύψους 580 εκ. ευρώ στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ για την, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, καθώς και η συγχρηματοδότηση ύψους 680 εκατ. ευρώ στη ΔΕΣΦΑ για την υποστήριξη του προγράμματος ανάπτυξης της εταιρείας, καταδεικνύει το γεγονός ότι οι όροι χρηματοδότησης που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες είναι ελκυστικοί και για τους διεθνείς επενδυτές, δεδομένης της ιδιοκτησιακής σύνθεσης των εταιρειών αυτών και της επιλογής τους να αντλήσουν κεφάλαια από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις