Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

ΗΠΑ: Το backround των αμφιβολιών για την αλλαγή της πολιτικής επιτοκίων από τη Fed

ΗΠΑ: Το backround των αμφιβολιών για την αλλαγή της πολιτικής επιτοκίων από τη Fed

Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ (δηλαδή για τη μείωση των επιτοκίων) θα μπορούσε να είναι πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν.

Αυτή η ανησυχία για την πολιτική της Fed για τα επιτόκια είναι ήδη εμφανής στα ομόλογα, τα νομίσματα και την αγορά κρυπτογράφησης, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι άσχημα νέα για τις μετοχές, σύμφωνα με το γερμανικό τύπο. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και ο πληθωρισμός ήταν πρόσφατα τόσο ισχυρά που ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θέλει να επανεξετάσει την πορεία της νομισματικής του πολιτικής.

Ο αγώνας κατά του πληθωρισμού «δεν έχει τελειώσει ακόμη», προειδοποίησε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (03.04.24).

Τον Δεκέμβριο έδειξε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν ήδη από τον Μάρτιο, σημειώνει η Handelsblatt.

Αλλά αυτό είναι εδώ και πολύ καιρό εκτός τραπεζιού. Ο Πάουελ γνωρίζει ότι εάν μειώσει τα επιτόκια πολύ νωρίς, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά. Οι επενδυτές έχουν προσαρμόσει τις προσδοκίες τους ανάλογα. Αρχικά υπέθεσαν ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια έξι φορές φέτος. Οι προσδοκίες έχουν πλέον μειωθεί στο μισό σε τρεις περικοπές, με ένα πρώτο βήμα τον Ιούνιο. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό, οι αμφιβολίες αυξάνονται.

Οι αμερικανοί επενδυτές στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα, σύμφωνα με στοιχεία από τον μεγαλύτερο χρηματιστή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στον κόσμο (CME).

Αντίστοιχα, η πιθανότητα η Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούνιο είναι τώρα 42%. Πριν από ένα μήνα αυτή η τιμή ήταν 36%.

Και δεν είναι μόνο η χρονική στιγμή της αλλαγής των επιτοκίων που αμφισβητείται τώρα, αλλά και η έκταση. Όλο και περισσότεροι traders επιτοκίων υποθέτουν ότι θα υπάρξουν το πολύ δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος αντί για τουλάχιστον τρεις.

Αυτό σημαίνει ότι ένας από τους κύριους μοχλούς του ράλι στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης χάνει ακόμη περισσότερη δύναμη.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος της ανάκαμψης στις χρηματιστηριακές αγορές· μια ισχυρότερη οικονομία και η ελπίδα για υψηλότερα εταιρικά κέρδη αντικαθιστούν όλο και περισσότερο τη φαντασίωση των επιτοκίων ως καταλύτη.

Μια συζήτηση έχει ξεσπάσει μεταξύ των υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με τη μελλοντική πορεία. Ο Nιλ Κάσκαρι (Neel Kashkari), επικεφαλής της περιφερειακής Fed στη Μινεάπολη, θα μπορούσε να παραιτηθεί από τις μειώσεις των επιτοκίων φέτος, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται λοξά, είπε την χθες (04.04.24).

Ο Ράφαελ Μπόστικ (Raphael Bostic), επικεφαλής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας στην Ατλάντα, πιστεύει ότι μια μείωση των επιτοκίων φέτος θα ήταν επαρκής εάν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται τόσο έντονα. Η κίνηση των επιτοκίων θα ήταν τότε κατάλληλη το τέταρτο τρίμηνο.

Ο Bostic προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ περισσότερο. Ο στόχος του δύο τοις εκατό που στοχεύει η Fed «θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μόνο το 2026», δήλωσε ο Bostic στο αμερικανικό χρηματιστήριο CNBC. Άλλοι φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής πιστεύουν ότι αυτό είναι υπερβολικό.

Ο Πάουελ δεν ήθελε να δεσμευτεί σε μια σημαντικά πιο σκληρή πορεία την περασμένη Τετάρτη (03.04.24). Ο τραπεζίτης της Fed ,Τόμας Μπάρκιν, επίσης δεν κατονόμασε μια πιθανή ημερομηνία για μείωση των επιτοκίων σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters που δημοσιεύθηκε εχθές (04.04.24). Ωστόσο, είναι της γνώμης ότι πρέπει να καθιερωθεί μια πιο αργή αύξηση των τιμών πριν αισθανθεί άνετα με μια μείωση επιτοκίων.

Με αβεβαιότητα αντέδρασαν και πάλι οι επενδυτές εχθές. Και οι τρεις κύριοι δείκτες των ΗΠΑ εγκατέλειψαν τα κέρδη τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και έκλεισαν πάνω από ένα τοις εκατό ο καθένας στο κόκκινο. Εκτός από τη Fed, στο επίκεντρο ήταν και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι την Πέμπτη.

Η επόμενη πορεία δράσης της Fed συζητείται επίσης με πάθος μεταξύ των οικονομολόγων και οι απόψεις ποικίλλουν πολύ. Ο Κρίστιαν Κέλερ (Christian Keller), επικεφαλής οικονομολόγος στη βρετανική τράπεζα Barclays, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τη συναίνεση όταν αναλαμβάνει τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, ξεκινώντας τον Ιούνιο.

Όμως η πλειοψηφία καταρρέει. Ο ανεξάρτητος σύμβουλος κεφαλαιαγοράς, Εντ Γιαρντένι (Ed Yardeni) έχει ήδη προσαρμόσει τις προσδοκίες του για τα επιτόκια: «Αναμένουμε δύο μειώσεις επιτοκίων στο τέλος του έτους (τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο), αν και δεν θα εκπλαγούμε αν δεν υπήρχαν καθόλου μειώσεις επιτοκίων».

Οι επενδυτές ομολόγων τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων

Ο Θόρστεν Σλοκ (Thorsten Slok), επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Apollo Management, το βλέπει με παρόμοιο τρόπο: «Η εκτίμηση της Fed για το πού θα είναι τα επιτόκια μακροπρόθεσμα έχει αρχίσει να κινείται ανοδικά.».

Αποδίδει αυτό στη σιωπηλή αντίδραση της οικονομίας μέχρι στιγμής λόγω αυξήσεων των επιτοκίων και διαρθρωτικές αλλαγές της Fed. Ως εκ τούτου, ο Σλοκ δεν βλέπει καμία μείωση των επιτοκίων φέτος. Η Λορέτα Μέστερς (Loretta Mesters), επικεφαλής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Κλίβελαντ, αναμένει ότι το μακροπρόθεσμο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3% αντί για 2,5%.

Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων τιμολογούν επίσης με ασθενέστερη ανακύκλωση των επιτοκίων. Η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες φέτος σε λίγο κάτω από το 4,4%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν οι φαντασιώσεις μείωσης των επιτοκίων έγιναν όλο και μεγαλύτερες.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά την απόδοση του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων, έχει αυξηθεί κατά 2,6% από την αρχή του έτους. Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων και το ισχυρό δολάριο θεωρούνται ως ένας λόγος για τον οποίο το ράλι στην αγορά κρυπτονομισμάτων σταματά. Εκεί, το Bitcoin έχασε περισσότερο από το δέκα τοις εκατό σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ που έφτασε στα μέσα Μαρτίου.

Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο συνολικά έντεκα φορές στο 5,25 έως 5,50 τοις εκατό. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από την αλλαγή της χιλιετίας.

Οι νομισματικές αρχές προσπάθησαν να ελέγξουν την απότομη άνοδο του πληθωρισμού, που κορυφώθηκε σε πάνω από 9%, και να σταματήσουν την υποτίμηση του χρήματος: όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι συνθήκες χρηματοδότησης των εταιρειών χειροτερεύουν, οι επενδύσεις γίνονται πιο ακριβές και η αποταμίευση γίνεται πιο ελκυστική από την κατανάλωση . Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά τον πληθωρισμό.

Οι τεράστιες αυξήσεις των επιτοκίων είχαν πράγματι αποτέλεσμα: ο πληθωρισμός έπεσε στο 3% στις ΗΠΑ – αλλά παραμένει στάσιμος εκεί για σχεδόν ένα χρόνο. Ο στόχος της Fed είναι 2,0%. Πρόσφατα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρά και πάλι.

Ο λόγος, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ενθαρρυντικός, είναι ότι η οικονομία στις ΗΠΑ απλώς πηγαίνει πολύ καλά. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν περισσότερες μη γεωργικές θέσεις εργασίας από ό,τι περίμεναν οι ειδικοί. Τον Ιανουάριο ο αριθμός ήταν 229.000 νέες θέσεις εργασίας και τον Φεβρουάριο ήταν 275.000.

Αυτό σημαίνει ότι η αγορά εργασίας είναι καυτή. Σύμφωνα με έναν εμπειρικό κανόνα, μια αύξηση περίπου 100.000 θέσεων εργασίας το μήνα είναι αρκετή για να προσφέρει θέσεις εργασίας στον αυξανόμενο πληθυσμό των ΗΠΑ σε ηλικία εργασίας. Επομένως, η σταθερή αγορά εργασίας συμβαδίζει με υψηλότερους μισθούς.

Τα στοιχεία Μαρτίου που δημοσιεύθηκαν αυτή την Παρασκευή θα δείξουν εάν η τάση συνεχίζεται. Πρόσφατα, ωστόσο, δεν υπήρξε τουλάχιστον καμία ένδειξη ότι η οικονομία πηγαίνει χειρότερα. Ο δείκτης των διευθυντών αγορών της μεταποίησης αυξήθηκε στις 50,3 μονάδες στην αρχή της εβδομάδας.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022. Ο δείκτης θεωρείται ο πιο σημαντικός και αξιόπιστος κορυφαίος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Το έργο του προέδρου της Fed Πάουελ και των άλλων μελών του συμβουλίου γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκο: Προσπαθούν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στην τιμή στόχο του χωρίς να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στην οικονομία. Ωστόσο, όσο η οικονομία και η αγορά εργασίας βρίσκονται σε άνθηση, είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό.

Δύσκολη πράξη εξισορρόπησης

Είναι λοιπόν δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για μείωση των επιτοκίων. Αφενός, επειδή τα πολύ υψηλά επιτόκια αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης μακροπρόθεσμα, και αφετέρου, επειδή τα υψηλά επιτόκια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε παράπλευρες ζημιές, όπως οι κρίσεις στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και στις Η.Π.Α. έκθεση αγοράς εμπορικών ακινήτων.

Αν και οι μειώσεις των επιτοκίων δεν αποτελούν λύση σε μια οικονομία που αναπτύσσεται, λέει ο διευθυντής χαρτοφυλακίου, Στιβ Άισφελντ (Steve Eisfeld) από τον ανεξάρτητο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Neuberger Berman. «Γιατί η Fed να μειώσει τα επιτόκια; Ο πραγματικός φόβος μου είναι ότι εάν μειώσει πραγματικά τα επιτόκια, η αγορά θα πέσει σε φούσκα και τότε θα έχουμε πραγματικό πρόβλημα.» Ο Άισφελντ έγινε γνωστός όταν προέβλεψε την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ το 2008.

Η Γιαρντένι δεν αναμένει ότι η μικρή περίοδος αδυναμίας στο χρηματιστήριο θα εξελιχθεί σε πλήρη διόρθωση. Παρά τις πρόσφατες απώλειες, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 σε ολόκληρη την αγορά βρίσκεται μόνο κατά δύο τοις εκατό κάτω από το υψηλό ρεκόρ του. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ παρείχε πειστικά τριμηνιαία στοιχεία που στήριξαν το ράλι.

Ο Γιαρντένι λέει: «Δεν είναι κακό εμπόριο για το χρηματιστήριο. Αντί για χαμηλότερα επιτόκια, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αποτίμηση πολλαπλάσιων σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, οι επενδυτές έχουν καλύτερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερα κέρδη».

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις