Δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για ενδεχόμενο μεταφοράς ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σήμερα Τρίτη (9.4.24).
Μετά την ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για την πώληση δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομέντων και των παλαιότερων τύπων F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, πολλοί έσπευσαν να συνδέσουν αυτή την πώληση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δημοσιεύματα υποστήριξαν ότι τα ελληνικά F-16 Block 30 που θα αποσυρθούν, θα πωληθούν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες στη συνέχεια θα τα μεταφέρουν στην εμπόλεμη Ουκρανία.
Όπως ήταν φυσικό, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαψεύδουν κάθε δημοσίευμα σχετικά με τα ελληνικά F-16. «Ουδέν ζήτημα μεταφοράς ελληνικών F-16 στην Ουκρανία υπάρχει. Όλα τα άλλα αποτελούν ακατάσχετη σεναριολογία», αναφέρουν οι πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΕΘΑ έχει ανακοινώσει ότι ξεκινούν οι διαδικασίες πώλησης των παλαιότερης γενιάς αεροσκαφών Mirage 2000-5, F-16 block 30 αλλά και των θρυλικών F-4 Phantom.
Η «Ατζέντα 2030» προβλέπει ότι η Πολεμική Αεροπορία το 2030 θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς, με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης γενιάς.
Παράλληλα, δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, όπως η Ολλανδία και η Δανία έχουν υποσχεθεί να παραδώσουν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στον χειρισμό των δυτικών αεροσκαφών.
Η Ελλάδα δεν θα δώσει μαχητικά στην Ουκρανία, όπως διευκρίνισαν και οι πηγές του ΥΠΕΘΑ, ωστόσο συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων.
Ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα δημοσιεύματα.
«Το σημερινό δημοσίευμα του διεθνούς δικτύου Newsweek, και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία, στα οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να προβεί στην αποστολή 32 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, συνιστούν μια ακόμη ανησυχητική ένδειξη για την αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση υπό το δόγμα του “δεδομένου συμμάχου”, ζημιώνοντας έτσι πολλαπλώς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει άμεσα τα εν λόγω δημοσιεύματα, καθώς και να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό εάν έχει προχωρήσει σε σχετικές συμφωνίες με την ουκρανική πλευρά, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, καθώς και τις συνέπειες που θα έχουν αυτές σε βάρος της άμυνας της χώρας, ιδίως στα νησιά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.