«Καζάνι» που βράζει είναι τα Νότια Προάστια, καθώς μέρα με τη μέρα οξύνεται η κόντρα ορισμένων Δήμων της Αθηναϊκής Ριβιέρας με το Υπουργείο Ενέργειας και τους επαγγελματίες του κλάδου των κατασκευών για τα bonus στα ύψη των κτιρίων. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς δημοσιεύτηκε και επίσημα η αναλυτική απόφαση του Πέμπτου τμήματος του ΣτΕ, η οποία όχι μόνο αποδομεί ένα προς ένα τα θετικά στοιχεία του ΝΟΚ αλλά καταλήγει και στο ότι τα bonus είναι πλήρως αντισυνταγματικά
Με τη σειρά τους οι δήμοι Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης και πρόσφατα ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού φαίνεται ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά τα bonus του ΝΟΚ αναστέλλοντας τις οικοδομικές άδειες που χρησιμοποιούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου για τις κατασκευές κτιρίων. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός από τη στιγμή της ψήφισής του έως και σήμερα έχει υποστεί περισσότερες από 35 τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή που δίνει μπόνους καθ’ ύψος στις νέες οικοδομές. Η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα κτίρια που ξεπερνάνε κατά πολύ ακόμα και τα 24 μέτρα, καθώς οι σε πολλές περιπτώσεις οι κατασκευαστές εκμεταλλευτήκαν στο έπακρο τα bonus.
H σταγόνα ωστόσο που ξεχείλισε το ποτήρι για αυτούς, ήταν ότι με το τελευταίο νομοσχέδιο πριν από τις πρώτες εκλογές του 2023, εξαιρέθηκαν οι περιοχές της Φιλοθέης, του Ψυχικού και της Εκάλης από τις ευνοϊκές διατάξεις των κινήτρων του Οικοδομικού Κανονισμού, καθώς χαρακτηρίστηκαν ως «κηπουπόλεις». Σε αυτήν τη φάση μετά την απόφαση του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που προκλήθηκε α[‘π την προσφυγή του Δήμου Αλίμου, η δημοσίευση της αναλυτικής απόφασης έρχεται να δυναμιτίσει την κατάσταση.
Αναλυτικότερα, η εν λόγω απόφαση εναντιώνεται απόλυτα στα bonus του ΝΟΚ και καταρρίπτει τα επιχειρήματα των εργολάβων και των κατασκευαστών, ότι αυτά αναβαθμίζουν περιβαλλοντικά τα κτίρια και προσφέρουν γη στο Δημόσιο. Αντιθέτως, όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, ο ΝΟΚ δημιουργεί ένα μπαράζ προβλημάτων, όπως την αλλοίωση των περιοχών και την αύξηση των αξιών των ακινήτων. Ακόμη, το κείμενο του ΣτΕ θέτει ζητήματα που σχετίζονται τόσο με τον τρόπο που εκδίδονται σήμερα οι οικοδομικές άδειες, όσο και με τον τρόπο που νομοθετούνται συνεχώς ευνοϊκές πολεοδομικές ρυθμίσεις υπέρ του ιδιωτικού οφέλους, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Σε συνέχεια των αποφάσεων αυτών και εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ με σκοπό την οριστική κρίση όσον αφορά στη συνταγματικότητα των επίμαχων άρθρων του ΝΟΚ, έχει δημιουργηθεί τεράστια αναστάτωση στην κτηματαγορά, όχι μόνο των Νοτίων προαστίων αλλά στο σύνολό της. Όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες της αγοράς, οι εν λόγω αποφάσεις, κρίνοντας και όχι αποφασίζοντας επί της ουσίας δημιουργεί ένα κενό και μία τεράστια αναταραχή καθώς αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες.
Πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που ισχυρίζονται ότι το ΥΠΕΝ και το ΣτΕ πρέπει να λειτουργεί με ισονομία και να μην κάνει εξαιρέσεις στα ύψη των κτιρίων, ρίχνοντας τα βέλη τους στο mega project του Ελληνικού, στο οποίο ισχύουν και εφαρμόζεται πλήρως τα bonus του ΝΟΚ, χωρίς κανέναν περιορισμό. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι το πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την ελληνική οικονομία.
Με τη σειρά του το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε πυρετό διαβουλεύσεων ώστε να προχωρήσει σύντομα σε ανακοινώσεις με τις οποίες θα αποσαφηνίζει πώς θα υλοποιούνται από εδώ και πέρα οι υποδομές και τι θα γίνει με τα bonus του ΝΟΚ. Βέβαια, υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο εξαρχής είχε δηλώσει ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν δικαίωμα να «παγώσουν» την έκδοση αδειών και μπορεί να διωχθούν πειθαρχικά ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι να αποφανθεί η Ολομέλεια του ΣτΕ πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, όπως ισχύουν.