Είναι μεγαλοπρεπές τεράστιο και πανέμορφο αλλά κανείς από τους βασιλικούς ενοίκους δεν θέλει να μείνει σε αυτό. Ο λόγος για το παλάτι του Μπάκιγχαμ, που κάθε χρόνο το επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι αλλά παρά το μεγαλείο του δεν φαίνεται κανένας να θέλει πραγματικά να ζει εκεί.
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι η επίσημη κατοικία του μονάρχη από το 1837 αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το αγαπημένο σπίτι για τους βασιλιάδες και τις βασίλισσες.
Αυτό αποκαλύπτει ο βασιλικός βιογράφος Hugo Vickers γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δεν είναι σπίτι, εννοώντας ότι δεν υπάρχει η ζεστασιά του σπιτιού.
Είναι μία μείξη από επίσημες αίθουσες για επίσημες εκδηλώσεις, γραφεία για το προσωπικό που εργάζεται εκεί.
Επίσης τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν δωμάτια σε διαφορετικούς ορόφους, προσβάσιμα από μια σειρά διαδρόμων – μάλλον μοιάζει περισσότερο με ξενοδοχείο.
Είναι ψυχρό και απρόσωπο. Η βασιλική οικογένεια έχει έναν περίεργο τρόπο επικοινωνίας, αφού αυτή γίνεται μέσω των γραφείων της. Υπάρχουν στιγμές που είναι δύσκολο για αυτούς να γνωρίζουν ποιος άλλος βρίσκεται στο Παλάτι.
Ο βασιλικός βιογράφος θυμάται μια επίσκεψη πριν από αρκετές δεκαετίες για να δει την αδελφή του Φίλιππου, την πριγκίπισσα Γεωργία του Ανόβερου. Του προσέφερε ένα χλιαρό φλιτζάνι καφέ και του είπε ότι λυπόταν που δεν μπορούσε να τον κρατήσει για μεσημεριανό.
Ο χώρος ήταν έρημος, σημειώνει.
Ο Γεώργιος Γ΄( 1760-1820), χρησιμοποιούσε το παλάτι ως ιδιωτικό αγροτικό καταφύγιο, γεμίζοντάς το με την ωραία βιβλιοθήκη του με βιβλία και πίνακες. Προτιμούσε να ζει στο Κάστρο του Γουίνδσορ.
Ο Γεώργιος Ε’ το γέμισε με θησαυρούς από το από το Περίπτερο του Μπράιτον και το Carlton House.
Η βασίλισσα Βικτωρία (1837-1901) το χρησιμοποιούσε για επίσημες περιστάσεις, αλλά ήταν πολύ πιο ευτυχισμένη στο Όσμπορν ή στο Μπαλμόραλ, ή στο κάστρο Γουίνδσορ, αν και της άρεσε ο χώρος και η αναλογία των δωματίων. Από τότε που έμεινε χήρα δεν το χρησιμοποιούσε σχεδόν καθόλου.
Ο Εδουάρδος Ζ΄ (1901-10) ήταν πιο ευτυχισμένος στο Σάντριχαμ, αλλά χρησιμοποιούσε το παλάτι μόνο για εκδηλώσεις.
Ο Γεώργιος Ε΄ ήταν αναμφίβολα πιο ευτυχισμένος στο Σάντριχαμ και το παλάτι ήταν ο τόπος εργασίας του. Ήταν επί των ημερών του που επανασχεδιάστηκε η μπροστινή πρόσοψη του παλατιού.
Ο Εδουάρδος Η’ δεν ένιωσε ποτέ οικεία στο παλάτι και παρέμεινε εκεί μόνο απρόθυμα.
Ο Γεώργιος ΣΤ’ και η βασίλισσα Ελισάβετ θεωρούσαν το παλάτι σύμβολο της ενότητας του έθνους.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ ήταν απόλυτα ευτυχισμένη στο Clarence House, αλλά ο Γουίνστον Τσόρτσιλ επέμεινε να μετακομίσει στο Παλάτι, επειδή ήταν η επίσημη κατοικία του μονάρχη.
Για τον λόγο αυτό κάθε Σαββατοκύριακο η ίδια και ο πρίγκιπας Φίλιππος δραπέτευαν στο κάστρο του Γουίνδσορ, το οποίο λάτρευαν. Η βασίλισσα είχε δηλώσει στην τηλεόραση πόσο μεγάλη χαρά ήταν να περνάει πολλές εβδομάδες στο ίδιο υπνοδωμάτιο στο Μπαλμόραλ.
Τον Μάρτιο του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας μετακόμισε μόνιμα στο Κάστρο του Γουίνδσορ και δεν πέρασε ποτέ ξανά μια νύχτα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Ο βασιλικός βιογράφος θεωρεί ότι ούτε ο βασιλιάς Κάρολος θα μετακομίσει ποτέ από το Clarence House. Όπως λέει «Είναι ένα πολύ πιο ωραίο σπίτι, ένα υπέροχο «εξοχικό σπίτι» με μεγάλο κήπο, ακριβώς στο κέντρο του Λονδίνου, και τόσα χρόνια το σπίτι της αγαπημένης του γιαγιάς».
Δεδομένου ότι το Παλάτι είναι υπό ανακαίνιση τώρα, ο μονάρχης έχει την καλύτερη δικαιολογία για να μην μετακομίσει σε αυτό.
Πληροφορίες από Dailymail