Πέμπτη, 21 Νοε.
17oC Αθήνα

Υπό ποιες προϋποθέσεις επιζώντες από καρκίνο θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλίσεις ζωής για δανειακές συμβάσεις

Υπό ποιες προϋποθέσεις επιζώντες από καρκίνο θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλίσεις ζωής για δανειακές συμβάσεις

Πρόσβαση στις δανειακές συμβάσεις μέχρι και 300.000 ευρώ μπορούν να έχουν πλέον οι επιζώντες από καρκίνο, που μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν να κάνουν ασφαλίσεις ζωής τις οποίες θέτουν ως προϋπόθεση οι τράπεζες.

Στην ουσία οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα λαμβάνουν πλέον υπόψη τους όταν κάνουν ένα ασφαλιστήριο ζωής το ιστορικό καρκίνου κατά το στάδιο της αξιολόγησης του ασφαλιστικού κινδύνου, εφόσον έχουν παρέλθει 10 χρόνια από την ολοκλήρωση της θεραπείας κάποιου που διαγνώσθηκε με καρκίνο ως ενήλικας ή 5 χρόνια στην περίπτωση που η διάγνωση έγινε πριν την ενηλικίωση.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του Κώδικα Δεοντολογίας που συνέταξαν και υπέγραψαν οι ασφαλιστικές εταιρείες, μέλη της ΕΑΕΕ, σε συνεργασία με την πολιτεία και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 400.000 ανθρώπους που στο παρελθόν νόσησαν από καρκίνο.

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου «πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα που οδηγεί στην κατάργηση οικονομικών διακρίσεων και στηρίζει την ισότιμη επανένταξη στην κοινωνία και την εργασία των ατόμων με εμπειρία καρκίνου. Και προσθέτει πως το εγχείρημα αυτό είναι απόρροια ειλικρινούς και δημιουργικής συνεργασίας, μεταξύ της πολιτείας, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

Παρουσιάζοντας τον Κώδικα Δεοντολογίας ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Α. Σαρρηγεωργίου, επισήμανε ότι «οι ασφαλιστικές εταιρείες – μέλη της ΕΑΕΕ, βάζοντας τους ανθρώπους που έχουν νικήσει τον καρκίνο πάνω από τους αριθμούς προσχώρησαν σύσσωμα στον κώδικα. Ο Κώδικας, που είναι σε ισχύ από 26.3.2024, θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής συμπερίληψης των ανθρώπων που ανέκαμψαν από την περιπέτεια του καρκίνου δημιουργώντας νέες ευκαιρίες επανεκκίνησης της ζωής τους».

Τι αλλάζει με την κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη

  • Δεν θα διαφοροποιείται ένας πρώην καρκινοπαθής από κάθε άλλο πρόσωπο με ανάλογο προφίλ κινδύνου, χωρίς, όμως, τον παράγοντα του καρκίνου. Επομένως, ειδικά σε ό,τι αφορά τη νόσο του καρκίνου, ο υποψήφιος θα τυγχάνει ίσης μεταχείρισης από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε σύγκριση με πρόσωπα που δεν έχουν νοσήσει ποτέ από καρκίνο.
  • Οι επιζώντες από καρκίνο θα μπορούν να έχουν πλέον πρόσβαση σε ασφαλίσεις για την κάλυψη του κινδύνου θνησιμότητας για κάθε είδους δανειακή σύμβαση
  • Οι εταιρείες προσχωρούσες εταιρίες-μέλη της ΕΑΕΕ αναγνωρίζουν ότι η τήρηση του Κώδικα αποτελεί δέσμευσή τους να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που απορρέουν από το κείμενό του και να ενημερώνουν προσηκόντως τους εργαζομένους, τους αντισυμβαλλόμενους και τους συνεργαζόμενους διαμεσολαβητές για το περιεχόμενό του.
  • Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις οφείλουν να εξετάζουν και να απαντούν εντός προθεσμίας πενήντα ημερολογιακών ημερών σε κάθε παράπονο σχετιζόμενο με την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας

Προϋποθέσεις

Κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ασφάλισης, οι αιτούντες είναι πλήρως απαλλαγμένοι από καρκίνο και δεν έχουν εμφανίσει υποτροπή ή μετάσταση, επί συνεχή περίοδο: 10 ετών από την ολοκλήρωση της θεραπείας στην περίπτωση που η διάγνωση του καρκίνου έγινε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας και 5 ετών από την ολοκλήρωση της θεραπείας, στην περίπτωση που η διάγνωση του καρκίνου έγινε μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας.

Η πλήρης απαλλαγή του αιτούντος από τον καρκίνο, δηλαδή η ολοκλήρωση του συνόλου των θεραπευτικών ενεργειών και μέσων που εφαρμόστηκαν (πχ, χειρουργική αντιμετώπιση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, μεταμόσχευση μυελού οστών ή όποιο άλλο εγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο) για την αντιμετώπιση του καρκίνου, γνωστοποιείται με την προσκόμιση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης καθώς και των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων αποτελεσμάτων εξετάσεων, από τα οποία προκύπτει η παραπάνω απαλλαγή, με την επιφύλαξη της ασφαλιστικής εταιρίας να ζητήσει τη διενέργεια πρόσθετων εξετάσεων που κρίνει απαραίτητες.

Το δικαίωμα στη λήθη δεν καλύπτει τυχόν επιπλοκές, παρενέργειες και ανεπιθύμητες αντιδράσεις που προέκυψαν εξαιτίας ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου και συνεχίζουν να υφίστανται κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ασφάλισης. Για την υπαγωγή τους στο δικαίωμα στη λήθη, οι αιτούντες δηλώνουν στην αίτηση ασφάλισης το ιστορικό καρκίνου.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του κώδικα δεοντολογία της ΕΑΕΕ ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «η θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη» είναι μια αυτονόητη κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο, ώστε να μην υπάρχουν πλέον διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους.

Ουσιαστικά αφορά περίπου 400.000 συμπολίτες μας που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο και βλέπουν πια τα δικαιώματά τους να εξισώνονται με των υπόλοιπων πολιτών. Πλέον δηλαδή θα μπορούν να προχωρούν στις αποφάσεις τους για δάνεια και ασφαλίσεις ζωής, απελευθερωμένοι από τα δεσμά του σχετικού ιατρικού τους ιστορικού».

Βίκυ Γερασίμου

(Αρχισυντάκτρια του insurancedaily.com, Διευθύντρια Εκδόσεων Morax Media s.a.)

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελευταίες ειδήσεις