Τετάρτη, 27 Νοε.
12oC Αθήνα

Αθλητισμός και Ρήξη Μηνίσκου

Αθλητισμός και Ρήξη Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς των αθλητών στο γόνατο. Οι περισσότερες ρήξεις μηνίσκου εντοπίζονται κυρίως σε αθλητές που εκτελούν αθλήματα επαφής όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Ωστόσο, εμφανίζεται συχνά και μετά από τραυματισμό στο τένις, στο σκι και σε άλλα αθλήματα.

Παρακάτω ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός Ανδρέας Λεωνίδου παραθέτει τα κοινά συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου, πώς να τα αντιμετωπίσετε και τους καλύτερους και ταχύτερους τρόπους ανάρρωσης.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;

Ο μηνίσκος είναι ένας ελαστικός και ινοχόνδρινος σχηματισμός που βρίσκεται μεταξύ της κνήμης και του μηριαίου οστού. Λειτουργεί ως αμορτισέρ του γονάτου, μειώνοντας τους κραδασμούς στην άρθρωση. Κατά τη ρήξη μηνίσκου τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι:

  • Ένας ήχος “κλικ” στο γόνατο
  • Πρήξιμο
  • Δυσκαμψία
  • Κλείδωμα
  • Αδυναμία έκτασης και κάμψης
  • Αστάθεια
  • Πόνος

Ρήξη μηνίσκου στους αθλητές

Σε ορισμένες επιλεγμένες περιπτώσεις, η ρήξη μηνίσκου μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά. Η ξεκούραση, η λήψη αντιφλεγμονώδων φαρμάκων και η φυσικοθεραπεία μπορούν να επιταχύνουν τους χρόνους αποκατάστασης σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου η χειρουργική επέμβαση δεν είναι απαραίτητη. Σε μεγαλύτερες τραυματικές ρήξεις ειδικά όταν συνοδεύονται από κλείδωμα του γόνατος – ή και όπου έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία – συστήνεται η αρθροσκοπηση γόνατος για την αποκατάσταση του μηνίσκου. Μία περαιτέρω ένδειξη για αρθροσκόπηση γόνατος είναι όταν ο ασθενής εμφανίζει συνοδές κακώσεις όπως ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Άθληση και ρήξη μηνίσκου

Δεν πρέπει να συνεχίσετε να αθλείστε εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ρήξης μηνίσκου. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αποφεύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει συστροφή του γόνατος. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας.Συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση γόνατος.

Ποια είναι η συντηρητική θεραπεία για τη ρήξη μηνίσκου;

Εάν η ρήξη είναι μικρή ή εκφυλιστική συστήνεται μια μη χειρουργική προσέγγιση για να θεραπεύσει τη ρήξη του μηνίσκου, η οποία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ανάπαυσης, πάγου, συμπίεσης και ανύψωσης.

  • Ανάπαυση: Κρατήστε το γόνατό σας ξεκούραστο όσο το δυνατόν περισσότερο για τις επόμενες δύο ημέρες. Η πίεση στο γόνατό σας θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας και να περιορίσει τον χρόνο αποθεραπείας σας.
  • Παγοθεραπεία: Τοποθετήστε μια παγοκύστη στο γόνατό σας για 10 έως 15 λεπτά μερικές φορές την ημέρα για να μειώσετε τυχόν πρήξιμο.
  • Φαρμακευτική Αγωγή: Ο γιατρός μπορεί επίσης να προτείνει τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την αντιμετώπιση τυχόν πόνου στο γόνατο.
  • Φυσικοθεραπεία: Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, ισομετρικές ασκήσεις γόνατος, κάμψη και έκταση, διατάσεις για την ενδυνάμωση του τετρακέφαλου.

Ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης της συντηρητικής θεραπείας;

Με οποιαδήποτε από τις παραπάνω επιλογές, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες. Ωστόσο, ακόμη και πιο μικρές ρήξεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.

Χειρουργική θεραπεία στη ρήξη μηνίσκου

Σε μεγαλύτερες ρήξεις, συστήνεται η χειρουργική επέμβαση με αρθροκόπηση γόνατος. Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται συρραφή του μηνίσκου. Η αρθροσκόπηση γόνατος για ρήξη μηνίσκου γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και επιστροφή την ίδια μέρα στο σπίτι.

Ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης της χειρουργικής θεραπείας;

Ο ασθενής περπατάει την ίδια μέρα μετά το χειρουργείο και επιστρέφει άμεσα σπίτι, ενώ μπορεί να οδηγήσει από την πρώτη εβδομάδα.Ο χρόνος  πλήρους αποκατάστασης μετά από μηνισκεκτομή είναι 2 – 4 εβδομάδες. Για ταχεία αποκατάσταση και επιστροφή στον αθλητισμό χρειάζονται φυσικοθεραπείες.

Επιστροφή στον αθλητισμό μετά το χειρουργείο ρήξης μηνίσκου

Ενώ κάθε ρήξη μηνίσκου είναι διαφορετική, η πλειοψηφία των ασθενών που χειρουργούνται, έχουν πλήρη κινητικότητα. Οι αθλητές μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν τα αθλήματα που αγαπούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Ανδρέας Λεωνίδου είναι εξειδικευμένος χειρουργός γόνατος και αθλητικών κακώσεων, επικοινωνήστε μαζί του για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις