Κόσμος

Ρωσία: Με μεγαλύτερη “ουδέτερη ζώνη” εντός Ουκρανίας, θα απαντήσει στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ

Η Ρωσία έχει ήδη να προετοιμάζεται «ψυχολογικά» για την επερχόμενη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Αν και το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον Τζο Μπάιντεν, έχει ήδη γίνει γνωστό πως οι ΗΠΑ πρόκειται να στείλουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, στο πλαίσιο του πακέτου βοηθείας που ενέκρινε τα ξημερώματα σήμερα (24/4/2024) το Κογκρέσο.

Η Ρωσία δηλώνει πως η «απάντησή» της θα είναι να δημιουργήσει μεγαλύτερη «ουδέτερη ζώνη» για να απωθήσει στα… ενδότερα τις ουκρανικές δυνάμεις. Κι όταν η Ρωσία μιλάει για «ουδέτερη ζώνη» εννοεί να καταλάβει μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, όπου θα δημιουργήσει μετά από καταιγιστικό βομβαρδισμό μια – στην κυριολεξία – νεκρή ζώνη.

Εκείνο που ανησυχεί την Ρωσία είναι η παραλαβή από την Ουκρανία πυραύλων ATACM (Army Tactical Missile Systems) με μεγάλο βεληνεκές που θα φτάνει στην Ρωσική ενδοχώρα, ιδιαίτερα την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί ως βάση για να εξαπολύει πυραυλικές ή αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Λευκός Οίκος είπε πως προμήθευσε το Κίεβο με έναν τύπο πυραύλων ATACM που μπορούν να πλήττουν στόχους μέχρι και 165 χιλιόμετρα μακριά. Όμως ένα νέο πακέτο που ετοιμάζεται τώρα έπειτα από την έγκριση ενός νομοσχεδίου από το Κογκρέσο αναμένεται να περιλαμβάνει έναν τύπο πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, 300 χλμ.

Οι ATACM  τοποθετούνται πάνω σε φορτηγά και μπορούν να πετούν με ταχύτητα τριών ΜΑΧ, σημαντικά μεγαλύτερη από τους βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους cruise που βρίσκονται σήμερα στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας.

Απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η θέση της Ρωσίας για το θέμα, την οποία έχει διατυπώσει αρκετές φορές, δεν έχει αλλάξει. “Τίποτα δεν αλλάζει ως προς αυτό”, είπε ο Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο μοναδικός τρόπος να προστατευθεί το ρωσικό έδαφος από τις ουκρανικές επιθέσεις  είναι να δημιουργήσει μια “ουδέτερη ζώνη”.

Η παράδοση όπλων από τις ΗΠΑ, που δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί όταν συμβεί, μπορεί να ορίζει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACM για να πλήξει στόχους μέσα στην ίδια τη Ρωσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο 1
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945