Πολιτική

Μάτι: «Η δίκη έγινε με νομοθεσία του 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους» δηλώνει ο Φλωρίδης

Η δίκη στο Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σήμερα Μεγάλη Δευτέρα (29.4.24).

«Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους, Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές;», υπογράμμισε ο Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας για την απόφαση του δικαστηρίου για τη φωτιά στο Μάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των οικογενειών των θυμάτων.

«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη[…] Εκτός εάν εντωμεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν», επισήμανε.

«Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019 μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε επισήμανση πως και ο νέος ποινικός κώδικας να ίσχυε εφόσον η ποινή βάσης είναι είναι τα τρία χρόνια και πάλι θα μιλάγαμε για εξαγοράσιμες ποινές ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «αν είναι τρία χρόνια όχι. Σύμφωνα με τον νέο κώδικα αν είναι είναι πάνω από δύο χρόνια η ποινή εκτελείται οπωσδήποτε κατά ένα μέρος, πάνω από τρία χρόνια, κατά ένα μεγαλύτερο μέρος[…] Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία, ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη».

Το τι θα αποφασίσει ο δικαστής δεν το ορίζει ο ποινικό κώδικας σημείωσε ο Γιώργος Κουβαράς με τον κ. Φλωρίδη να εξηγεί «από 10 έως 20 χρόνια όμως κάθειρξη που σημαίνει υποχρεωτικά φυλακή. Άρα λοιπόν, για να συνεννοούμαστε, αυτή την διάταξη για την οποία σας μιλάω την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Άρα λοιπόν εδώ η δίκη έγινε με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία. Αυτές οι διατάξεις ήταν ευγενέστερες για τους κατηγορούμενους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις. Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας Εφετών, η ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη».

«Αρχίζει να εφαρμόζεται ο νέος ποινικός κώδικας»

Ο συγγενής που πέταξε σήμερα την καρέκλα στο δικαστήριο με βάση τον νέο ποινικό κώδικα μπορεί να πάει φυλακή ήταν η επόμενη ερώτηση του παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ.

«Ο νέος ποινικός κώδικας αρχίζει από την Τετάρτη να εφαρμόζεται […] Αυτό εξαρτάται αν είναι κάποιο αδίκημα συγκεκριμένο και τι αδίκημα είναι αυτό και τι ποινές επισύρει […] Να εξηγήσουμε λοιπόν τι λέει ο νέος ποινικός κώδικας; Δώσαμε ένα περιθώριο δύο μηνών για να ενημερωθούν δικαστές, δικηγόροι και η κοινωνία ότι από την Πρωτομαγιά τα πράγματα εκπέμπουν το εξής μήνυμα: ότι δεν θα υπάρχει πράξη η οποία ανάλογα με τη βαρύτητά της δεν θα υφίσταται κάποια τιμωρία ανάλογα με τη βαρύτητά της. Άρα λοιπόν, οι ποινές μέχρι δύο χρόνια θα μπορούν είτε να εξαγοράζονται, είτε να αναστέλλονται, είτε να κάνεις υποχρεωτική κοινωφελή εργασία.
Από δύο έως τρία χρόνια θα έχεις μερική έκτιση της ποινής οπωσδήποτε και από τρία χρόνια και πάνω θα έχεις μεγαλύτερη μερική έκτιση της ποινής[…] Ο δικαστής μπροστά του θα είχε ένα αδίκημα. Δεν ξέρουμε τι ποινή επισύρει το αδίκημα αυτό που θα του έκανε ο εισαγγελέας και δεύτερον θα μπορούσε να εκτιμήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεπράχθη αυτό το αδίκημα και αν θα πρέπει να το αναγνωρίσει ελαφρυντικά, διότι όταν ένα δικαστήριο αναγνωρίζει ελαφρυντικά, η κατώτερη ποινή πέφτει προς τα κάτω. Άρα λοιπόν ο κόσμος να ξέρει τι έχει γίνει εδώ και γιατί έχει γίνει εδώ. Τρία πράγματα είναι πρώτον, ότι αυτή η δίκη έγινε με βάση αυτές τις διατάξεις που σας περιέγραψα. Δεύτερον, ότι οι καινούργιες διατάξεις που ισχύουν από την Πρωτομαγιά δεν ψηφίστηκαν δυστυχώς από τα άλλα κόμματα. Τα ψήφισε μόνο η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και προβλέπουν αυτά που σας είπα, δηλαδή ποινή κάθειρξης έως 20 χρόνια, ποινή χρηματική 200.000 και ενδεχόμενη δήμευση της περιουσίας τους. Και εδώ τώρα είναι σαν να μη συνέβη τίποτα αυτό που γίνεται[…]».

«Οι περισσότεροι αθωώθηκαν, δεν είναι ότι πήγαν με τον παλιό ποινικό κώδικα και γι’ αυτό δεν έχουν πολλές ποινές, αθωώθηκαν», επισήμανε ο Γιώργος Κουβαράς με τον κ. Φλωρίδη να απαντά «γι’ αυτό λέω ότι αν τα ανώτερα όργανα της δικαιοσύνης στην κανονική τους ιεραρχία και με βάση τη νομοθεσία διαπιστώσουν πλημμέλειες, δηλαδή ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα να ασκήσουν μια έφεση».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα