Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Οσάμα Μπιν Λάντεν: Νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι – 13 χρόνια από την επιχείρηση στο Αποταμπάντ

Οσάμα Μπιν Λάντεν: Νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι – 13 χρόνια από την επιχείρηση στο Αποταμπάντ

Δεκατρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 2 Μαΐου 2024 από την ημέρα που ο κόσμος έμαθε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ηγέτης της αλ Κάιντα έπεσε νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι από πυρά Αμερικανών καταδρομέων στο Πακιστάν.

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Νο 1 καταζητούμενος στον κόσμο, ιδρυτής της Αλ Κάιντα και εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη με πάνω από 3.000 νεκρούς, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Neptune Spear, των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο κρησφύγετό του στη Μπίλαλ Τάουν, Αμποταμπάντ, στο Πακιστάν, στις 2 Μαΐου 2011, ώρα 01:00 Πακιστάν.

Παρόλο που οι Αμερικανοί έριξαν το πτώμα του μπιν Λάντεν στη θάλασσα για να αποτρέψουν να γίνει ο τάφος του μνημείο των τζιχαντιστών, παραμένει σχεδόν αδιαμφισβήτητο είδωλο των τζιχαντιστών σε όλο τον κόσμο. 

Με μακριά γενειάδα και λευκό τουρμπάνι καλλιέργησε μια εικόνα ταπεινότητας προτού φορέσει στολή παραλλαγής και φωτογραφηθεί με ένα τουφέκι στο πλάι.

Χάρη στο ρητορικό του χάρισμα και στην ικανότητά του να κάνει το μήνυμά του κατανοητό ακόμη και σε αμόρφωτους, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο τρομοκρατών που τον εμπιστεύονταν με κλειστά μάτια.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αποτέλεσε τον καταλύτη της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Ρίχνοντας αεροπλάνα πάνω τους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έδειξε ότι αψηφά την Αμερική, ταπείνωσε τη Δύση και προσέφερε σε γενιές τζιχαντιστών μια πίστη που δεν αμφισβητήθηκε ποτέ.

Το διάγγελμα Ομπάμα: Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός

Ώρα 11:42 μ.μ, 1η Μαΐου του 2011. Ο Μπαράκ Ομπάμα ανεβαίνει στο πόντιουμ στον Λευκό Οίκο.

«Καλό απόγευμα. Απόψε, μπορώ να αναφέρω στον αμερικανικό λαό και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν μιας επιχείρησης που οδήγησε στον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της Αλ Κάιντα, ενός τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών».

Με αυτά τα λόγια, ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόταν με έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από τον Λευκό Οίκο την 1η Μαΐου. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη», υπογράμμιζε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον θάνατο του Νο 1 καταζητούμενου των ΗΠΑ, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Δύο 24ωρα νωρίτερα, στις 29 Απριλίου 2011, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δώσει το πράσινο φως για στρατιωτική επιδρομή στο συγκρότημα στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών είχαν δείξει ότι ήταν η πιθανή τοποθεσία όπου βρισκόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η Washington Post απέκτησε πρόσβαση σε περισσότερες από 900 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τους επίσημους φωτογράφους του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της επιδρομής του 2011 στο συγκρότημα που βρισκόταν ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Τι προηγήθηκε της επιχείρησης κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να εντοπίσουν και να σκοτώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν διαρκής, ειδικά μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον.

Ήδη όμως από το 2007, οι μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να εντοπίσουν το όνομα ενός εκ των πιο έμπιστων πληροφοριοδοτών του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Χρειάστηκαν δύο χρόνια, για να εξακριβώσουν πως ο πληροφοριοδότης και ο αδερφός του μένουν στο Πακιστάν.

Από τον Αύγουστο του 2010, οι έρευνες επικεντρώνονται στο Αμποταμπάντ, 115 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, η CIA ενημερώνει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για το ενδεχόμενο ο Μπιν Λάντεν να κρύβεται στην πακιστανική πόλη.

Ως τις αρχές του 2011, οι δυνάμεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν ενισχυθεί στο Αμποταμπάντ.

Μία επιχείρηση εναντίον του κρησφύγετου του Οσάμα Μπιν Λάντεν μπορεί να διαταχθεί ανά πάσα στιγμή. Από τον Μάρτιο του 2011 και για σχεδόν δύο μήνες, ο πρόεδρος Ομπάμα παρίσταται σε πέντε διαδοχικά Συμβούλια Εθνικής Ασφάλειας με θέμα την επιχείρηση εναντίον του αρχηγού της Αλ-Κάιντα.

29 Απριλίου του 2011, ώρα 08.20 το πρωί (τοπική ώρα).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δίνει τη διαταγή για την επιχείρηση των Αμερικανών κατά της κρυψώνας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ομάδα 25 πεζοναυτών εισβάλλουν στην κρυψώνα. Μέσα σε 40 λεπτά ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε εξοντωθεί.

Ο διαβόητος τρομοκράτης πέφτει νεκρός τη νύχτα της 1ης προς 2α Μαΐου του 2011 με μια σφαίρα στο κεφάλι. Άλλη μία θα τον βρει στο στήθος.

Την ίδια μέρα, η σορός του Οσάμα Μπιν Λάντεν πετάχτηκε στη θάλασσα. 

Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού διαβεβαίωναν ότι η σορός του πλύθηκε κατά το εθιμικό και διαβάστηκαν οι προσευχές, όπως καθορίζεται από τον ισλαμικό νόμο, από Άραβα ιμάμη, προτού ριχτεί στα νερά.

Αρκετές μέρες αργότερα και η Αλ Κάιντα αναγνώριζε δημόσια το θάνατο του ηγέτη της και ορκίζεται εκδίκηση.

«Ήταν μια συνολική απόφαση», θα απαντήσει ο πρόεδρος Ομπάμα λίγες μέρες μετά, στο ερώτημα αν ήταν αυτός που πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να εξετάσουμε από πριν και το τι θα κάναμε με τη σορό του Οσάμα Μπιν Λάντεν αν αυτός σκοτωνόταν», θα προσθέσει.

Και σε αυτήν την περίπτωση δεν ήθελε πολύ για να θεριέψουν οι θεωρίες συνωμοσίας για το αν τελικά ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός.

Το μόνο που μπορεί να θυμηθεί κάποιος από τον θάνατό του είναι ένα πολεμικό πλοίο σε απόσταση μιλίου και ίσως και παραπάνω να ρίχνει ένα τσουβάλι στη θάλασσα. Αυτό ήταν αρκετό για να αμφισβητήσουν κάποιοι τον θάνατό του.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι εκείνος που σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου δεν ήταν ο μπιν Λάντεν. Άλλοι ότι ο τρομοκράτης είχε ήδη πεθάνει πριν εισβάλλουν στο κρηφύγετό του οι κομάντος του Ομπάμα.

Και κάποιοι άλλοι έφτασαν να πουν ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα συνελήφθη και συνεργάστηκε για χρόνια με τις αμερικανικές αρχές. Τίποτα από όλα αυτά φυσικά δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ και το γεγονός ότι δεν έχουμε ακούσει ποτέ ξανά κάτι για εκείνον μας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. 

Ποιος ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν γεννήθηκε το 1957. Ήταν το 17ο από τα 52 παιδιά του Μοχάμεντ μπιν Λάντεν, εκατομμυριούχου μεγιστάνα των κατασκευών.

Ο θάνατος του πατέρα του σε συντριβή ελικοπτέρου το 1968 τού χάρισε μια μεγάλη περιουσία εκατομμυρίων δολαρίων.

Ενώ σπούδαζε πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Τζέντα, ο Μπιν Λάντεν άρχισε να έχει επαφές με ισλαμιστές καθηγητές και φοιτητές.


Η εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979 άλλαξε τη ζωή του για πάντα. Εντάχθηκε στον αντικομμουνιστικό αγώνα και εγκαταστάθηκε στο Αφγανιστάν, όπου πολέμησε επί μία δεκαετία στο πλευρό των μουτζαχεντίν.

Το 1988 σχημάτισε ένα δίκτυο μαχητών με την ονομασία Αλ Κάιντα (Η Βάση), που για πολλά χρόνια παρέμεινε χωρίς σαφείς στόχους ή επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Γρήγορα όμως, με όπλα του την ρητορική αλλά και το ηγετικό του ανάστημα κατάφερε, στα τέλη του 20ου αιώνα, να έχει στη διάθεσή του χιλιάδες μαχητές σε όλο τον κόσμο: Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Λιβύη, Βοσνία, Τσετσενία, Φιλιππίνες.

Το 1989, μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν, ο μπιν Λάντεν επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία, όπου αρχικά έγινε δεκτός ως ήρωας, αλλά σύντομα οι αρχές τον στοχοποίησαν ως πιθανή απειλή για τη χώρα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο μπιν Λάντεν άρχισε να διαμορφώνει ένα πρόγραμμα βίαιου αγώνα κατά των ΗΠΑ και της κυριαραχίας τους, όπως πίστευε, στον μουσουλμανικό κόσμο.

Το 1994 επέκτεινε τις υποδομές της Αλ Κάιντα στο Σουδάν, ώστε να εκπαιδεύει ισλαμιστές μαχητές για επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η Σαουδική Αραβία μόλις πληροφορήθηκε τη δράση του, του αφαίρεσε την υπηκοότητα και πάγωσε τα περιουσιακά του στοιχεία, αναγκάζοντάς τον να βασίζεται σε εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης.

Το 1996, κάτω από μεγάλη διεθνή πίεση, το Σουδάν απέλασε τον μπιν Λάντεν, ο οποίος επέστρεψε στο Αφγανιστάν κι έλαβε προστασία από τους κυβερνώντες Ταλιμπάν.

Στόχος του ήταν να παρασύρει τις ΗΠΑ σε ένα πόλεμο μεγάλης κλίμακας στον μουσουλμανικό κόσμο που θα ανέτρεπε την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη και θα εγκαθίδρυε ένα ενιαίο ισλαμικό κράτος.

Το 2001, αφού 19 μαχητές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, οργάνωσαν τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ ηγήθηκαν ενός συνασπισμού που ανέτρεψε τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Από τότε άρχισε και το κρυφτό του μπιν Λάντεν με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, που τον αναζητούσαν κυρίως κατά μήκος των συνόρων του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.

Τον Οκτώβριο του 2004 – μία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ – ο μπιν Λάντεν σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Τα επόμενα χρόνια κυκλοφορούσε περιοδικά ηχητικά μηνύματα, μεταξύ άλλων το 2008, όταν απείλησε με αντίποινα για τους θανάτους Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις των ΗΠΑ συνέχισαν το κυνηγητό του μέχρι που τον εντόπισαν στο Πακιστάν και τον εξόντωσαν. 

Πηγή φωτογραφιών ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις