Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Εμβόλιο κατά της ιλαράς: Επίθεμα αντί ένεσης έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε 200 παιδιά

Εμβόλιο κατά της ιλαράς: Επίθεμα αντί ένεσης έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε 200 παιδιά

Επίθεμα αντί εμβολίου κατά της ιλαράς, ετοιμάζουν οι επιστήμονες και μάλιστα η νέα πρωτοποριακή μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί σε 200 παιδιά στη Γκάμπια.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το BBC, το επίθεμα, γνωστό και ως patch είναι πιο εύκολο στη μεταφορά του και αποθηκεύεται πιο εύκολα από τις ενέσεις κατά της ιλαράς. Έτσι, μπορεί να μεταφερθεί εύκολα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ιλαράς, μετά την πανδημία κορονοϊού εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, ιδίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς.

Ωστόσο, η νέα τεχνολογία μικροβελόνων που υπάρχουν στα patch θεωρείται ότι θεωρητικά θα μπορούσε να επαναφέρει τους εμβολιασμούς σε ένα καλό επίπεδο. Το επίθεμα κολλάει στον βραχίονα και πολλές μικροσκοπικές βελόνες χορηγούν το εμβόλιο μέσω του δέρματος, χωρίς πόνο.

«Αυτά είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα που έχουν δημιουργήσει πολύ ενθουσιασμό», δήλωσε ο παιδίατρος καθηγητής Εντ Κλαρκ, επικεφαλής εμβολίων και ανοσίας στη Μονάδα Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου του London School of Hygiene & Tropical Medicine The Gambia.

Πρόσθεσε, δε, πως: «Αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε μωρά και μικρά παιδιά χρησιμοποιώντας τεχνολογία μικροσυστοιχιών επιθέματος».

Στη δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 200 υγιή νήπια και μωρά, η ανοσολογική απόκριση στο επίθεμα ήταν τόσο ισχυρή όσο και το εμβόλιο.

Μετά από μία δόση, πάνω από το 90% των μωρών προστατεύτηκαν από την ιλαρά και όλα τα βρέφη από την ερυθρά – και δεν υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλεια.

Το επίθεμα παρέμεινε στη θέση του για πέντε λεπτά – αλλά αυτό θα μειωθεί σε ένα λεπτό ή ακόμα λιγότερο σε μελλοντικές δοκιμές, λένε οι ερευνητές.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η πρακτική αυτή θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε άλλες ασθένειες.

Πηγή: BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις