Σάββατο, 30 Νοε.
15oC Αθήνα

Ρωσία: Γιατί «λαχανιάζει» η πολεμική οικονομία της Μόσχας 

Ρωσία: Γιατί «λαχανιάζει» η πολεμική οικονομία της Μόσχας 

Την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας προβλέπει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης (WIIW). Μετά την «απροσδόκητα ισχυρή ανάπτυξη» του 3,6% πέρυσι, η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) είναι πιθανό να επιβραδυνθεί στο 2,8% το 2024, προβλέπουν οι εμπειρογνώμονες.

Το 2025 είναι πιθανό να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2,5% και το 2026 οι οικονομολόγοι βλέπουν ανάπτυξη μόνο 2,3%. Αυτό προκύπτει από τις εαρινές προβλέψεις που δημοσίευσε το ινστιτούτο σήμερα (1.5.2024) το πρωί. Σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, το ινστιτούτο αναθεώρησε το ποσοστό για το τρέχον έτος προς τα πάνω κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες. «Η οικονομία της Ρωσίας ανθεί λόγω των υψηλών κυβερνητικών δαπανών για τον πόλεμο», αναφέρεται στην ανάλυση.

Ωστόσο, είναι πιθανό να «περάσει την οικονομική της κορύφωση» το δεύτερο τρίμηνο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ρωσίας στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ υποθέτουν επίσης ότι η ανάπτυξη θα χάσει σύντομα τη δυναμική της.

Σύμφωνα με τον Βασίλι Άστροφ (Vasily Astrov), οικονομολόγο και εμπειρογνώμονα για τη Ρωσία στο WIIW, μια σειρά διαφορετικών παραγόντων υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη ανοδική τάση. Για παράδειγμα, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και οι υψηλές κρατικές δαπάνες για τον πόλεμο προκάλεσαν αύξηση των πραγματικών μισθών κατά σχεδόν 8% πέρυσι, γεγονός που ενίσχυσε την ιδιωτική κατανάλωση κατά 6,5%.

«Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα», λέει ο Astrov. Όσον αφορά τον εθνικό προϋπολογισμό, είναι πεπεισμένος: «Ο Πούτιν δεν θα ξεμείνει από χρήματα για τον πόλεμο». Και αυτό διότι τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα βοηθήσουν να αμβλυνθούν οι υψηλές στρατιωτικές δαπάνες και η μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας το 2023.

Ταυτόχρονα, ο Astrov υπογραμμίζει και τους παράγοντες που λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση: «Τα υψηλά επιτόκια είναι πιθανό να επιβραδύνουν την οικονομική άνθηση και συνεπώς τον πληθωρισμό». Από τα μέσα Δεκεμβρίου, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 16% και ο πληθωρισμός στο 7,7%- ο δηλωμένος στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι το 4%.

Καθώς ο πληθωρισμός σταθεροποιείται τώρα, αν και σε υψηλό επίπεδο, το ανώτατο σημείο υπερθέρμανσης της οικονομίας μπορεί να έχει ήδη ξεπεραστεί.

Οι κυρώσεις κατά της Κίνας και της Τουρκίας έχουν αντίκτυπο

Βραχυπρόθεσμα, οι λεγόμενες δευτερογενείς κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα για τη Ρωσία. Υπό την πίεση της Δύσης, όλο και περισσότερες τράπεζες σε τρίτες χώρες σταματούν τις μεταφορές από και προς τη Ρωσία. Ωστόσο, από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι δυτικές κυρώσεις, η Κίνα και η Τουρκία έχουν γίνει πολύ πιο σημαντικοί εμπορικοί εταίροι για τη Ρωσία.

«Αν οι τουρκικές τράπεζες σταματήσουν ξαφνικά να δέχονται πληρωμές για ρωσικές εισαγωγές, όπως συνέβη πρόσφατα, και οι συναλλαγές σε κινεζικά γουάν επίσης γίνουν πιο δύσκολες, η Ρωσία θα μπορούσε πολύ σύντομα να στερηθεί σημαντικά μηχανήματα και εξαρτήματα από τη Δύση, όπως μικροτσίπ», λέει ο Astrov.

Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική ανάπτυξη «πολύ χαμηλότερη» από αυτή που περιγράφεται στο βασικό σενάριο.

Για τη ρωσική οικονομία, το ερώτημα είναι «τι θα ακολουθήσει μετά τον πόλεμο, καθώς σήμερα εξαρτάται πλήρως από αυτόν», αναλύει ο Astrov. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία έχει πλέον συνηθίσει στα «φορολογικά κίνητρα που σχετίζονται με τον πόλεμο» και θα μπορούσε να υποστεί ένα σοκ από την πλευρά της ζήτησης εάν ο αμυντικός εξοπλισμός δεν είναι πλέον απαραίτητος στον ίδιο βαθμό.

Οι οικονομολόγοι του WIIW πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα σημειώσει ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη από τη Ρωσία: σύμφωνα με την πρόβλεψη, το ΑΕΠ εκεί θα μπορούσε να αυξηθεί στο 3,2% φέτος, στο 4,2% το 2025 και στο 4,6% το 2026. Παράλληλα, οι συντάκτες της μελέτης προειδοποιούν: «Ωστόσο, η δύσκολη στρατιωτική κατάσταση και οι καθυστερήσεις στην περαιτέρω οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις