Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

War Games: Στα «σκαριά» ρωσικές κονσόλες παιχνιδιών αντί των Sony, Microsoft και Nintendo

War Games: Στα «σκαριά» ρωσικές κονσόλες παιχνιδιών αντί των Sony, Microsoft και Nintendo

Μετά εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, μεγάλες διεθνείς εταιρείες παιχνιδιών εγκατέλειψαν τη χώρα, κυρίως η κατασκευάστρια εταιρεία Playstation Sony, η κατασκευάστρια εταιρεία Xbox Microsoft και η κατασκευάστρια εταιρεία Switch Nintendo.

Οι παραπάνω εταιρείες  (Sony, κλπ.) σταμάτησαν να πωλούν υλικό και λογισμικό για παιχνίδια και τα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν ήταν πλέον προσβάσιμα σε χρήστες από τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, πολλά παιχνίδια και κονσόλες δεν είναι πλέον επίσημα διαθέσιμα εκεί.

Έκτοτε, πολλοί Ρώσοι αρκούνται σε παράλληλες εισαγωγές, εικονική πρόσβαση σε τρίτες χώρες και πειρατικά αντίγραφα δυτικών παιχνιδιών. Ωστόσο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τώρα προφανώς διαισθάνεται μια ευκαιρία – και θέλει να δημιουργήσει νόμιμες εναλλακτικές λύσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικών της ρωσικών κονσόλων στα τέλη Ιανουαρίου. Αυτό θα αφορούσε την «παραγωγή σταθερών και φορητών παιχνιδομηχανών», καθώς και τη δημιουργία κατάλληλου λειτουργικού συστήματος και cloud.

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες στη Ρωσία ότι το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει. Η εφημερίδα Kommersant, η οποία ήταν από τις πρώτες που ανέφερε την παραγγελία, επικαλέστηκε παράγοντες της αγοράς που δήλωσαν ότι η Ρωσία θα χρειαστεί έως και δέκα χρόνια για να φέρει στην αγορά ένα συγκρίσιμο προϊόν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μικροτσίπ που θα χρειαζόταν η Ρωσία για την ανάπτυξη είναι πλέον πιο δύσκολο να αποκτηθούν από ό,τι πριν, λόγω των κυρώσεων. Υπάρχει επίσης έλλειψη ειδικών πληροφορικής: από την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας και την κινητοποίηση του Σεπτεμβρίου του 2022, πολλοί άνθρωποι με υψηλά προσόντα στον κλάδο εγκατέλειψαν τη χώρα.

Πάντως πληροφορίες της Handelsblatt από τη Μόσχα αναφέρουν πως δεν ευσταθούν μεγάλες ελπίδες ότι ένα ρωσικό Playstation θα μπορούσε να αντικαταστήσει το πρωτότυπο.

Για να μπορέσει να προσφέρει όλα τα παιχνίδια παρά την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών, χρησιμοποιείται μια τουρκική άδεια μέσω δαιδαλωδών καναλιών, εξηγούν οι συνάδελφοί του. Σύμφωνα με έρευνα της ιρλανδικής εταιρείας Allcorrect Games, οι εικονικές εκτροπές μέσω Καζακστάν είναι επίσης δημοφιλείς.

Προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρει όλα τα παιχνίδια παρά την απόσυρση των δυτικών εταιρειών, χρησιμοποιείται μια τουρκική άδεια μέσω περίπλοκων διαδρομών, εξηγούν οι συνάδελφοί του. Σύμφωνα με έρευνα της ιρλανδικής εταιρείας Allcorrect Games, οι εικονικές εκτροπές μέσω Καζακστάν είναι επίσης δημοφιλείς.Σύμφωνα με τη Ρωσική Ένωση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (RAEC), η αγορά διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών κατέγραψε μείωση 80% το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Η Allcorrect αναφέρει ως αιτίες την αποχώρηση δυτικών εταιρειών και τη μετεγκατάσταση ρωσικών στούντιο στο εξωτερικό. Τα προβλήματα με την επεξεργασία των πληρωμών – η Visa και η Mastercard έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία – συνέβαλαν επίσης σε αυτό. Η αγορά είναι πλέον πιο δύσκολο να εκτιμηθεί και είναι «δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί με ακρίβεια ο όγκος των παράλληλων εισαγωγών», σύμφωνα με την έκθεση.

Η δημοτικότητα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προσδιοριστεί: Όπως εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες στην έκθεση, τα παιχνίδια για κονσόλες βρίσκονται μόλις στην τρίτη θέση στην εθνική κλίμακα δημοτικότητας στη Ρωσία με εκτιμώμενους 18,3 εκατομμύρια χρήστες, πίσω από τα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα με 65,2 εκατομμύρια χρήστες και τα παιχνίδια για PC με 41,1 εκατομμύρια χρήστες.

Γιατί ο Πούτιν αποδίδει ωστόσο σημασία σε ένα ρωσικό αντίστοιχο της κονσόλας; Ο Sebastian Hoppe, ειδικός σε θέματα Ρωσίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, θεωρεί ότι πρόκειται για μια προσπάθεια ενίσχυσης της εγχώριας οικονομίας και προώθησης της καινοτομίας. «Το βλέπουμε αυτό σε πολλούς τομείς: Οι διεθνείς εταιρείες φεύγουν, οπότε υπάρχουν κενά για τις εγχώριες εταιρείες”, λέει ο Hoppe. Δεν είναι ασυνήθιστο αυτές να υποστηρίζονται από το κράτος. «Η αγορά είναι αρκετά μεγάλη, υπάρχουν πολλοί χρήστες, αλλά ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη Ρωσία είναι ότι προφανώς μόνο οι μισοί περίπου άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα για παιχνίδια», λέει.

Υποθέτει ότι η πρόταση του Πούτιν δεν έχει μόνο οικονομικά κίνητρα: «Πιθανώς βλέπει επίσης την ευκαιρία να μεταδώσει έμμεσα τις λεγόμενες παραδοσιακές αξίες και μια μεγάλη ρωσική κοσμοθεωρία». Η επιρροή του κράτους στη σκηνή των παιχνιδιών στη Ρωσία έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο όταν συζητήθηκαν απαγορεύσεις δυτικών παιχνιδιών λόγω υποτιθέμενης προπαγάνδας LGBTQ περιεχομένου. Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε επίσης την αμερικανική πύλη ροής Twitch σε πρόστιμο. Η κατηγορία: διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εδώ και χρόνια, το Κρεμλίνο αποδίδει επίσης σημασία στη λεγόμενη «ψηφιακή κυριαρχία», ή την ανεξαρτησία στον ψηφιακό χώρο. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της Ρωσίας Hoppe, η ίδια η σκηνή των τυχερών παιχνιδιών δεν είναι καθοριστική για αυτό. «Αλλά η ευκαιρία να προσφέρεις τις δικές σου αφηγήσεις και ιστορίες είναι». Και σε άλλους τομείς, η ηγεσία της χώρας τονίζει επανειλημμένα ότι δεν εξαρτάται από τη Δύση σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και την πρόοδο.

Σύμφωνα με την Kommersant, το κράτος θα μπορούσε να αναθέσει στην εταιρεία τεχνολογίας VK την υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την παραγωγή θα μπορούσε να αναλάβει ο όμιλος GS Group, ρωσικός κατασκευαστής συστημάτων τηλεοπτικής λήψης. Ο πρωθυπουργός Mishustin έχει ακόμα χρόνο για να παρουσιάσει το σχέδιο, η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουνίου.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις