Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Μπόνους παραγωγικότητας στο ΕΣΥ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιοι εξαιρούνται – «Όχι» από την ΠΟΕΔΗΝ

Μπόνους παραγωγικότητας στο ΕΣΥ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιοι εξαιρούνται – «Όχι» από την ΠΟΕΔΗΝ
ΦΩΤΟ Eurokinissi (αρχείο)

Για τις εργασιακές επιδόσεις και τους στόχους που θα επιτύχουν μέσα στο 2025, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα λάβουν μπόνους παραγωγικότητας, το 2026.

Δικαιούχοι της νέας μεταρρύθμισης που ανακοίνωσε για 200.000 δημοσίους υπαλλήλους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 29ης Απριλίου, θα είναι και 18.000 μόνιμοι υπάλληλοι του ΕΣΥ, κυρίως νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι, οι οποίοι από το 2026 θα λάβουν μπόνους παραγωγικότητας έως 15% του μισθού τους.

Εκτός των νέων ρυθμίσεων μένουν οι γιατροί, αλλά και οι επικουρικοί εργαζόμενοι (π.χ. νοσηλευτές) που εργάζονται με «μπλοκάκι».

Οι σχεδόν 20.000 γιατροί εξαιρούνται από το μέτρο, καθώς εντάσσονται σε άλλο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς απασχόλησης, αλλά και χιλιάδες ακόμη συμβασιούχοι λοιποί εργαζόμενοι, οι οποίοι απαγορεύεται από τον νόμο να ενταχθούν σε διαδικασία αξιολόγησης και ανταμοιβής.

Μέσω του νέου συστήματος παροχής κινήτρων στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση προσδοκά να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων και να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον τους, καθώς αναγνωρίζει πως μετά από την πανδημία επικρατεί κόπωση.

Αυτό θα επιφέρει αυτόματα, λένε πηγές του Υπουργείου Υγείας, αύξηση της καθημερινής αποδοτικότητας, κάτι που θα καταλήξει προς όφελος των ασθενών.

Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα στοχοθεσίας – αξιολόγησης

Από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε πως μπόνους παραγωγικότητας θα λάβουν όλοι οι υπάλληλοι φορέων που υπάγονται στο σύστημα στοχοθεσίας – αξιολόγησης, όπως π.χ. Υπουργεία, δήμοι και περιφέρειες, νοσοκομεία.

Το σύστημα στοχοθεσίας – αξιολόγησης, είναι ένα νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, δηλαδή επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων για την ουσιαστική συμβολή τους στην επίτευξη προσδιορισμένων και μετρήσιμων στόχων, οι οποίοι θα έχουν δικλείδες ασφαλείας ως προς την αντικειμενικότητα στη μέτρηση της αποδοτικότητας.

Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων και εν προκειμένω των εργαζόμενων στο ΕΣΥ, θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο το οποίο θα ορίζεται από σαφή και ενιαία μεθοδολογία προσδιορισμού των επιλέξιμων στόχων και απονομής της ανταμοιβής.

Αναμένεται να συσταθεί, επίσης, Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβής για την τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εισάγονται, επίσης, και μη χρηματικές ανταμοιβές.

Οι στόχοι θα ορίζονται από την Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής που αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη και τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς, με βάση τις προτεραιότητες που θα ορίζονται ανά Υπουργείο στην αρχή κάθε έτους.

Εφόσον οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, οι υπάλληλοι που έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξή τους, θα λαμβάνουν το μπόνους παραγωγικότητας. Οι δικαιούχοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.

Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία, με κριτήριο τη συμβολή τους στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων.

Οι στόχοι των διαμορφώνονται στο σύνολό τους σύμφωνα με τη μέθοδο S.M.A.R.T., ενώ ο βαθμός επίτευξης των στόχων υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης απόδοσης.

Οι δείκτες αυτοί, καθώς και το υλικό που αποδεικνύει την πρόοδο της επίτευξης των επιλεγμένων στόχων, θα καταγράφονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβής.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Εντύπωση προκαλεί πως οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τάχθηκε κατά της θέσπισης του συστήματος ανταμοιβής και κινήτρων στο ΕΣΥ, με τη μορφή μπόνους αποδοτικότητας.

Δεν είναι λύση για την αύξηση της παραγωγικότητας στο δημόσιο σύστημα υγείας, λέει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, δηλώνουν πως στο ΕΣΥ υπάρχει εδώ και χρόνια κύμα μαζικών υποχωρήσεων προσωπικού (που μάλιστα δεν αντικαθίσταται) εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, τη μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που υπηρετούν άνω των 7 ετών.

Οι προκηρύξεις προσωπικού γίνονται μεν, όπως λένε, αλλά οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες και αργούν να φανούν απτά αποτελέσματα.

Στο ασφυκτικό πλαίσιο του λιγοστού προσωπικού και σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει μπόνους παραγωγικότητας αναμένεται να αποδειχθεί διχαστική, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Δεν κατανοούμε την απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση BONUS παραγωγικότητας στο Δημόσιο άρα και στο ΕΣΥ που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης Δημοσίων Υπαλλήλων, από το οποίο η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε Απεργία – Αποχή», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Και προσθέτουν: «Στην αρχή του έτους – ορίζει η απόφαση της κυβέρνησης – πως θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι στόχοι προς ανταμοιβή από το σύνολο των στόχων που θα τεθούν στις οργανικές μονάδες προς υλοποίηση με συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης απόδοσης. Στις υπηρεσίες Δημόσιας υγείας πως θα καθορίζονται όλοι αυτοί οι στόχοι και ποιος θα καθορίζει το ποσό της ανταμοιβής;», αναρωτιούνται.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει, επίσης, πως το 35% των υπαλλήλων των Νοσοκομείων και των άλλων φορέων του ΕΣΥ είναι συμβασιούχοι και εκ του νόμου δεν δύναται να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση – στοχοθεσία.

«Όλοι οι συνάδελφοι αυτοί αποκλείονται από τα BONUS; Εάν επιμείνουν στην απόφαση του BONUS, θα αναπτυχθούν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα ενισχυθεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Όχι λοιπόν στα BONUS. Ναι στις αυξήσεις των μισθών. Ναι σε κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

πηγή: Iatropedia.grΡεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις