Τετάρτη, 27 Νοε.
13oC Αθήνα

Τι είναι ο ροζ θόρυβος και πως μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο

Τι είναι ο ροζ θόρυβος και πως μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο

Ανάλογα με την ενέργεια του ηχητικού σήματος που εκπέμπουν, οι θόρυβοι προσδιορίζονται από χρώματα. Έτσι, υπάρχει ο λευκός θόρυβος, ο καφέ, καθώς και ο ροζ. Σ’ αυτό το κείμενο, θα δούμε τα οφέλη που προσφέρει το τελευταίο είδος.

Κατ’ αρχάς, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ο ροζ θόρυβος μειώνει τις υψηλότερες συχνότητες του ήχου και τονίζει τις χαμηλότερες, δίνοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα μακρόσυρτο και χαμηλό βουητό. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ροζ θορύβου μπορούμε να εντοπίσουμε στην φύση: καταρράκτες, ποτάμια, ισχυροί άνεμοι, έντονη βροχόπτωση, θρόισμα των φύλλων.

Ο ήχος του ροζ θορύβου προσφέρει οφέλη στους ακροατές, επειδή εισχωρεί στον εγκέφαλο, διευκολύνοντας την πιο αργή δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων, με αποτέλεσμα να συμβάλλει σημαντικά στο 3ο στάδιο του ύπνου (συνολικά υπάρχουν τέσσερα στάδια) που είναι ο πιο βαθύς. Κατά την διάρκεια αυτού του σταδίου, ο μυϊκός τόνος, οι σφυγμοί και ο ρυθμός αναπνοής μειώνονται καθώς το σώμα χαλαρώνει ακόμη περισσότερο.

Αυτό το στάδιο είναι σημαντικό γιατί συμβάλλει στη σωματική ανάκαμψη και ανάπτυξη ενώ επιπλέον ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα, παρότι η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι μειωμένη, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βαθύς ύπνος συμβάλλει στη διορατική σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη μνήμη.

Έτσι, δεν είναι λίγες οι μελέτες που δείχνουν ότι ο ροζ θόρυβος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα και πιο εύκολα και, συνεπώς, να επιτύχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου. Επιπλέον, προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία, βοηθώντας την ψυχική υγεία του κάθε ατόμου.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι ο ροζ θόρυβος βοηθά σημαντικά άτομα που έχουν στρες, που ταλαιπωρούνται από αϋπνία – λόγω, ενδεχομένως, υπερδιέγερσης – ή έχουν ακανόνιστα ωράρια εργασίας, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή ενέργεια και να εμφανίζουν ευερεθιστότητα.

Επίσης, σχετικές μελέτες ήχου έδειξαν ότι ασθενείς μέσα σε νοσοκομεία αποκοιμήθηκαν 40% πιο γρήγορα όταν εκτέθηκαν σε ροζ θόρυβο.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις