Διεθνή

Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι: Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Κίνας – Σερβίας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου

Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Κίνας και Σερβίας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σήμερα (8.5.2024) στο Βελιγράδι.

Η Κίνα είναι έτοιμη να εισάγει περισσότερα υψηλής ποιότητας γεωργικά προϊόντα από τη Σερβία.

Επίσης η Σερβία είναι ευπρόσδεκτη να αυξήσει τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Βελιγραδίου και κινεζικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης και της Γκουανγκζού, δήλωσε ο Σι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πρόκειται για την 1η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Κίνας με χώρα της Ευρώπης και τα θεμέλια της μπήκαν σε συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών το φθινόπωρο του 2023. 

Ο πρόεδρος Βούτσιτς επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή παρέχει πλεονεκτική θέση στη Σερβία έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών αφού 10.000 προϊόντα της θα μπορούν να εισάγονται στην Κίνα χωρίς δασμούς.

Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπινγκ δήλωσε ότι στις σημερινές συνομιλίες με τον Πρόεδρο, Βούτσιτς, επιτεύχθηκε σημαντική συναίνεση και ότι η Σερβία θα είναι η πρώτη χώρα από την Ευρώπη με την οποία θα οικοδομήσει μια κοινότητα με κοινό μέλλον.

“Μαζί, ανακοινώσαμε ότι θα οικοδομήσουμε μια κοινότητα μεταξύ Κίνας και Σερβίας με κοινό μέλλον στη Νέα Εποχή, η οποία θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των σινοσερβικών σχέσεων. Πριν από οκτώ χρόνια, η Σερβία έγινε ο πρώτος ολοκληρωμένος στρατηγικός εταίρος της Κίνας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Σήμερα, η Σερβία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου θα οικοδομήσουμε μια κοινότητα με κοινό μέλλον”, δήλωσε ο Σι στην ομιλία του μετά την ανταλλαγή υπογεγραμμένων διακρατικών συμφωνιών μεταξύ Σερβίας και Κίνας στο Παλάτι της Σερβίας.

Επεσήμανε ότι, ως αληθινοί φίλοι και καλοί εταίροι, η Κίνα και η Σερβία απολαμβάνουν πολιτική εμπιστοσύνη που είναι ισχυρή σαν βράχος.

«Η πρακτική συνεργασία μας έχει βελτιωθεί, ο συντονισμός είναι στενός σε διεθνή ζητήματα και έχουμε αυτή την ατσάλινη φιλία που γίνεται όλο και ισχυρότερη», δήλωσε ο Σι.

Είπε ότι συμφώνησαν με τους Σέρβους οικοδεσπότες για στρατηγικές ειδικές σχέσεις, οι οποίες, όπως είπε, βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

«Συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε τη στρατηγική επικοινωνία, να καθοδηγήσουμε αυτή την κοινότητα με κοινό μέλλον στη Νέα Εποχή. «Οι δύο πλευρές υποστηρίζουν σθεναρά η μία τα συμφέροντα της άλλης και έχουμε πραγματικά μια ισχυρή πολιτική σχέση που συμβάλλει σε αυτή την κοινότητα», δήλωσε ο Σι.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ατσάλινη φιλία μεταξύ Κίνας και Σερβίας δεν θα μπορέσει να διαχωριστεί από κανέναν και ευχαρίστησε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ που ήταν πάντα με τη Σερβία όποτε περνούσε δύσκολα.

Μετά την ανταλλαγή των υπογεγραμμένων συμφωνιών, είπε στον Σι ότι η Σερβία θα στέκεται πάντα στο πλευρό της Κίνας.

Είπε ότι αν και όλοι γέλασαν μαζί του γι ‘αυτό, ξεκίνησαν επίσης διαπραγματεύσεις με την κινεζική εταιρεία για ένα ιπτάμενο ταξί που θα δημιουργήσουμε το 2027.

Εξήγησε ότι είναι μία από τις πιο διάσημες εταιρείες στον κόσμο, αλλά ότι δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομα και ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σι για τη δωρεά 26 εκατομμυρίων ευρώ ως υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της Σερβίας. Σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, βλέπουμε ευκαιρίες για πρόοδο. Από τον πολιτισμό και τον αθλητισμό μέχρι τη χρηματοδότηση, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Όλα όσα ονειρευτήκαμε για τη σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου-Βουδαπέστης θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους με τη βοήθεια μιας κινεζικής εταιρείας. Οι Ούγγροι μας διαβεβαίωσαν ότι μέχρι το 2026 θα ολοκληρώσουν το μέρος τους», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Βρετανία: H υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές καθυστερούν την ανάπτυξη
Η Ριβς προσπαθεί να αντιδράσει από την κατρακύλα της αγοράς που έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τα οικονομικά της σχέδια και έχει οδηγήσει σε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της
Βρετανία: H υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές καθυστερούν την ανάπτυξη