Κόσμος

Ταϊλάνδη: Καύσωνες με 61 νεκρούς από θερμοπληξία και ηλίαση από την αρχή της χρονιάς

Οι καύσωνες βασανίζουν την Ταϊλάνδη και έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 61 ανθρώπους από τις αρχές της χρονιάς…

Το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής από την αρχή της χρονιάς έχουν τη ζωή τους 61 άνθρωποι εξαιτίας της ακραίας ζέστης, που ταλαιπωρεί τους πολίτες της χώρας της Ασίας εδώ και εβδομάδες…

Για σχεδόν μια ολόκληρη εβδομάδα τον περασμένο μήνα, οι αρχές στην Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη εξέδιδαν καθημερινά έκτακτα προειδοποιητικά δελτία εξαιτίας του καύσωνα, καθώς η «αίσθηση» της θερμοκρασίας ξεπερνούσε τους 52° Κελσίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Υγείας, 61 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία ή ηλίαση σε όλη τη χώρα από την αρχή του 2024. Συγκριτικά, όλο το 2023, οι θάνατοι εξαιτίας της ακραίας ζέστης είχαν φθάσει τους 37.

Η βορειοανατολική Ταϊλάνδη, όπου βρίσκονται κυρίως αγροτικές κοινότητες, θρήνησε τους περισσότερους θανάτους, διευκρίνισε το υπουργείο. Η κλιματική αλλαγή που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί πιο συχνούς, πιο μακρούς και πιο ισχυρούς καύσωνες, προειδοποιούν συχνά επιστήμονες.

Supranee Chuchuen, 57, splashes water in front of her beauty salon to cool it down as Thai authorities said that people were dying from heat stroke this year and warned to avoid outdoor activities, in Bangkok, Thailand, May 5, 2024. REUTERS

Αν και το φυσικό κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο συνέβαλε οι θερμοκρασίες να είναι εξαιρετικά πιο υψηλές από το φυσιολογικό φέτος, στην Ασία η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ακόμη ταχύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ), μέρους του συστήματος του ΟΗΕ.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ελέγχου νοσημάτων στο υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης συνέστησε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά το δυνατόν.

Anon Talino, 31, splashes water in front of his home to cool down as Thai authorities said that people were dying from heat stroke this year and warned to avoid outdoor activities, in Bangkok, Thailand, May 5, 2024. REUTERS

Φέτος ο θερμός και ξηρός καιρός διαρκεί πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο στη χώρα, καθώς άργησαν να εκδηλωθούν οι βροχοπτώσεις.

Αυτή την εβδομάδα ξέσπασαν καταιγίδες κατά τόπους, που μείωσαν τις θερμοκρασίες μεν, αλλά οδήγησαν τις αρχές να προειδοποιήσουν εναντίον του κινδύνου ξαφνικών πλημμυρών.

Τον Απρίλιο, στο βασίλειο καταγράφτηκε θερμοκρασία 44,2° Κελσίου στην επαρχία Λαμπάνγκ (βόρεια), όχι πολύ χαμηλότερη από το εθνικό ιστορικό ρεκόρ (44,6° Κελσίου), που είχε σημειωθεί πέρυσι.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τα 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Μία εβδομάδα εθνικού πένθους κηρύχτηκε στη χώρα
Στη Μιανμάρ θα σταματήσει αύριο κάθε δραστηριότητα για ένα λεπτό στις 12:51 και δύο δευτερόλεπτα τοπική ώρα (08:21 το πρωί ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που γινόταν ο σεισμός των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Προσωπικό διάσωσης μπροστά από τα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τον σεισμό στην πόλη Μανταλέι της Μιανμάρ