Την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνίων (17/05), όπως και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/05) γιορτάζει για άλλη μια χρονιά το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, με δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα εμπνευσμένα από το φετινό θέμα του εορτασμού, «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα».
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, αναδεικνύοντας τα μουσεία ως φορείς πολιτισμικών αλλαγών, που προωθούν τη μόρφωση, την αμοιβαία κατανόηση, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών παγκοσμίως.
Τα μουσεία λειτουργούν ως ζωντανά κέντρα πολιτισμού και μάθησης, με την ικανότητα να καλλιεργούν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη. Προσφέρουν στο κοινό μια ολιστική εμπειρία που συνδυάζει τη γνώση και την ψυχαγωγία, ενώ παράλληλα παρέχουν ανοιχτούς χώρους για όλους, ενθαρρύνοντας την εξερεύνηση και την ανταλλαγή νέων και καινοτόμων ιδεών.
Το θέμα του φετινού εορτασμού προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς και εστιάζει στην ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, όπως και στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενθάρρυνση της καινοτομίας. Τα θέματα αυτά περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Οι φετινές δράσεις του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ στη Νέα Κηφισιά ξεκινούν την Πέμπτη 16 Μαΐου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 19 Μαΐου 2024.
Το Μουσείο επιφυλάσσει μια μοναδική περιπέτεια στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών, με τον πλήρως ανακαινισμένο 2ο όροφο να περιμένει μικρούς και μεγάλους.
Το Μουσείο φιλοξενεί την παράσταση «Για περισσότερο γέλιο παραμείνατε στο ακουστικό σας», που μεταφέρει τους θεατές στη δεκαετία του ’70, με ιστορίες βγαλμένες από πραγματικές και φανταστικές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις εμπνευσμένες από το βιβλίο της Ζανέτας Βλαχούτα «Σας παρακαλώ με συνδέετε με το γέλιο;».
Μέσα από 2 εργαστήρια STEM τα παιδιά θα κατασκευάσουν ένα δρομέα-ρομπότ και ένα μοντέλο λειτουργικής ανεμογεννήτριας, ενώ μέσα από δημιουργικές μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις θα διασκεδάσουν και θα μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία των τηλεπικοινωνιών.
Επιπλέον, οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών μέσων. Παράλληλα, η Μικτή χορωδία ΟΤΕ Αθηνών θα ταξιδέψει τους επισκέπτες στον κόσμο της μουσικής δημιουργίας.
Οι δράσεις όμως δε θα περιοριστούν αποκλειστικά στο χώρο του Μουσείου. Η ομάδα του Μουσείου με το διαδραστικό παιχνίδι «Τσάκα-Τσάκα» θα επισκεφθεί το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης Αθήνας των Παιδικών Χωριών SOS και το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας, φέρνοντας τα ωφελούμενα παιδιά σε επαφή με τις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις της Αρχαίας Ελλάδας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των ξεναγήσεων και των δωρεάν εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών είναι διαθέσιμο στο https://www.otegroupmuseum.gr/ekpaideusi/oikogeneies/, όπου υπάρχει και η δυνατότητα για online κρατήσεις θέσεων.