Σχεδόν οι μισοί άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου. Μερικοί συνηθίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα αϋπνίας, ενώ κάποιοι άλλοι κοιμούνται περισσότερο την ημέρα σε σχέση με την νύχτα, εμφανίζοντας υπνηλία.
Η αλήθεια είναι ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο αλλάζουν οι συνήθειες και η ποιότητα του ύπνου μας. Σε γενικές γραμμές, ο βραδινός ύπνος των ηλικιωμένων ατόμων χαρακτηρίζεται ως διακεκομμένος – ενδεχομένως και λόγω των τακτικών επισκέψεων στην τουαλέτα – γι’ αυτό μπορεί να κοιμηθούν ξανά για λίγες ώρες το μεσημέρι.
Κομβικό ρόλο παίζει, ασφαλώς, η γήρανση του οργανισμού. Ανεξαρτήτως ηλικίας, πάντως, ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί σημαντικό δείκτη για την πνευματική και σωματική υγεία.
Σ’ αυτό το κείμενο, λοιπόν, συγκεντρώσαμε τους κύριους λόγους που τα άτομα της τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους.
Το πλάνο ύπνου: Εάν δεν τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα που πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε επόμενο πρωί, τότε, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας, επιφέροντας επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου. Επίσης, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν πρέπει να καταναλώνετε αλκοόλ πριν πέσετε στο κρεβάτι.
Αγωγή με φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα δυσκολεύουν τον ύπνο ή μπορεί να προκαλέσουν υπερδιέγερση, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κοιμηθείτε. Σε περίπτωση που έχετε διαπιστώσει κάτι αντίστοιχο, τότε, η καλύτερη λύση είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Ανησυχία, άγχος ή θλίψη: Η γήρανση φέρνει πολλές αλλαγές στην ψυχοσύνθεση του ατόμου. Όταν τα άτομα της τρίτης ηλικίας χάνουν ένα κοντινό ή συγγενικό τους πρόσωπο, τότε, βυθίζονται πιο γρήγορα σε κατάθλιψη. Άλλοι παράγοντες, βέβαια, για φαινόμενα άγχους ή ανησυχίας είναι η μοναξιά, αλλά και η γενικότερη αδυναμία του οργανισμού.
Διαταραχές ύπνου: Εκτός από την αϋπνία, δεν είναι λίγοι οι ηλικιωμένοι που μπορεί να πάσχουν από σύνδρομο υπνικής άπνοιας ή σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Και τα δύο έχουν ως αποτέλεσμα οι πάσχοντες να νιώθουν κούραση και υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας.
Αναμφίβολα, τα ηλικιωμένα πρόσωπα δεν κοιμούνται ικανοποιητικά σε σχέση με την εποχή που ήταν νεότερα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για βελτιώσετε τον ύπνο σας: να ορίσετε μια συγκεκριμένη ώρα για ύπνο, να είστε πιο δραστήριοι κατά την διάρκεια της ημέρας και να πάτε για περίπατο, ώστε να χαλαρώσει το μυαλό σας.