Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Ακρίβεια: Τιμές «φαρμακείου» πληρώνουμε για υπηρεσίες – Τι σημειώνει η Κομισιόν για την επιμονή του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Ακρίβεια: Τιμές «φαρμακείου» πληρώνουμε για υπηρεσίες – Τι σημειώνει η Κομισιόν για την επιμονή του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Τιμές… «φαρμακείου» πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές για υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτές, τις ταχυδρομικές τους αποστολές, ασφαλιστήρια συμβόλαια και κάθε άλλο επάγγελμα που προσφέρει υπηρεσίες, οδηγώντας έτσι σε συγκράτηση της τάσης αποκλιμάκωσης της ακρίβειας, σύμφωνα και με την επισήμανση της Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις για την Ελλάδα.

Και αυτό διότι παρά την υποχώρηση που έχει επιτευχθεί στις τιμές της ενέργειας και σε άλλους τομείς, η ακρίβεια εξακολουθεί να «πονά» την τσέπη των ελληνικών νοικοκυριών σε δύο σημεία: στα τρόφιμα και στις υπηρεσίες. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις των πλημμυρών, οδήγησαν σε προσωρινό σταμάτημα της διαδικασίας αποπληθωρισμού από τα μέσα του 2023, επισημαίνει και στην έκθεση της η Κομισιόν, κατατάσσοντας την χώρα σταθερά πιο υψηλά από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Για φέτος ο γενικός δείκτης αναμένεται να κυμανθεί στο 2,8% ενώ ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα επιμένει υψηλότερα, στο 3,1%. Και αυτό γιατί βασική συνισταμένη του δομικού δείκτη είναι οι υπηρεσίες, με τους Έλληνες να εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά τους κάθε λογής επαγγελματίες υπηρεσιών.

Μάλιστα, ο δομικός δείκτης ή «πυρήνας του πληθωρισμού» είναι και ο δείκτης που παρακολουθεί περισσότερο η ΕΚΤ για να διαμορφώσει την επιτοκιακή πολιτική της, καθώς εφόσον αφαιρεί τις ευμετάβλητες παραμέτρους της ενέργειας και των τροφίμων, θεωρείται πως περιέχει πρόδρομες ενδείξεις για το πώς θα κινηθούν συνολικά οι τιμές.

Τι πληρώνουν οι Έλληνες για υπηρεσίες

Ως εκ τούτου, μαζί με τρόφιμα, οι τιμές των υπηρεσιών αναδεικνύονται σε ένα πραγματικό «πονοκέφαλο» για το οικονομικό επιτελείο, καθώς συνεχίζουν τις υψηλές «πτήσεις» παρά το γεγονός ότι η περίοδος του πληθωριστικού ράλι έχει μείνει -θεωρητικά- πίσω μας.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Απρίλιο σε ετήσια βάση οι πτήσεις εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 3,64%, ενώ οι πτήσεις εντός της χώρας έγιναν ακριβότερες κατά… 28,89%.

Συνολικά, η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο ακρίβυνε κατά 15,08% μέσα σε ένα χρόνο.

Ιδιαίτερα «τσουχτερές» είναι οι τιμές και για τις ασφάλειες υγείας, αυξημένες κατά 14% σε σχέση με πέρυσι, ενώ γενικά τα ασφάλιστρα ακρίβυναν κατά 6,71%.

Ακόμα και οι απλές ταχυδρομικές υπηρεσίες, όπως οι παραδόσεις επιστολών, «τσίμπησαν» κατά 11,22% από τον περσινό Απρίλιο ενώ οι υπηρεσίες μεταφορών που χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, η πλειοψηφία των πολιτών για να πραγματοποιήσει μια μετακόμιση, είδαν τις τιμές τους να ανεβαίνουν κατά 9,93%.

Οι υπηρεσίες καταλυμάτων, αν και ακόμα δεν έχουμε μπει στην καλοκαιρινή σεζόν όπου υπάρχει γενική αύξηση τιμών, είναι ήδη κατά 7,18% ακριβότερες, ενώ για να εγγραφεί κάποιος σε ένα γυμναστήριο ή αθλητικό σύλλογο θα πρέπει να πληρώσει 6,10% περισσότερο από πέρυσι.

Σημαντικά ακριβότερες είναι και οι εργασίες στο σπίτι, καθώς οι υδραυλικοί φέτος χρεώνουν 5,54% ακριβότερα, τα συνεργεία καθαρισμού 5,34%, οι ηλεκτρολόγοι 2,71% και λοιπές οικιακές υπηρεσίες 2,22%.

Οι τσαγκάρηδες είναι 4,80% πιο ακριβοί σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 ενώ τα καθαριστήρια 3,75%.

«Σκούρα» είναι τα πράγματα και αν αποφασίσει κάποιος να καλλωπιστεί, καθώς οι υπηρεσίες προσωπικής περιποίησης αυξήθηκαν κατά 4,48%, οι κομμώσεις για γυναίκες κατά 3,70% ενώ συνολικά τα κομμωτήρια και τα καταστήματα προσωπικής φροντίδας είναι ακριβότερα κατά 3,58%.

Αν ένας πολίτης αποφασίσει να επισκευάσει την οικία του, θα χρειαστεί να πληρώσει 3,23% περισσότερο από πέρυσι τον Απρίλιο ενώ, τέλος, ακριβότερες είναι και οι υπηρεσίες υγείας από γιατρούς ειδικότητας κατά 3,22%.

 

 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις