Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Σήμερα 21 Μαΐου, η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Σήμερα 21 Μαΐου, η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Σήμερα, 21 Μαΐου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου και της μητέρας του Αγίας Ελένης, οι οποίοι ονομάστηκαν και «Ισαποστόλοι» για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στον Χριστιανισμό, σφραγίζοντας την ιστορία της Ευρώπης.

Τα μεγάλα γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησε ο Μέγας Κωνσταντίνος είναι τα εξής:

Το 313 μ.Χ. υπέγραψε το διάταγμα των Μεδιολάνων που κηρύσσει την ανεξιθρησκεία και παύει τους διωγμούς κατά των Χριστιανών. Έτσι για πρώτη φορά ο Χριστιανισμός βρισκόταν υπό την προστασία τού Αυτοκράτορος. Σε αυτό συνέβαλε η εδραίωση τής pax romana (εσωτερικής ειρήνης) το 311 μ.Χ., όπου με διάταγμα νομιμοποίησε το Χριστιανισμό ως επιτρεπόμενη θρησκεία.

Συγκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια τής Βιθυνίας,το 325,  η οποία καταδίκασε τον Αρειανισμό.

Προστάτευσε έμπρακτα τις Χριστιανικές Κοινότητες με οικονομικές επιχορηγήσεις, επιστροφή των δημευμένων τόπων λατρείας και των κτημάτων των Χριστιανών πολιτών.

Απάλλαξε τον κλήρο από δημόσια βάρη.

Μετέφερε την πρωτεύουσα τής Αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη. Το 325 μ.Χ. ξεκίνησε η κατασκευή τής πόλεως και το 330 μ.Χ. εγκαινιάσθηκε.

Με διάταγμα παραχωρήθηκε το δικαίωμα στους Επισκόπους να επιλύουν τις ιδιωτικές διαφορές τού ποιμνίου τους. Πρόκειται για την Επισκοπική δικαιοδοσία, όπως λεγόταν, απαλλάσσοντας τους Επισκόπους από τις δημόσιες υποχρεώσεις και τα οικονομικά βάρη.

Επίσης, με διατάξεις απαγόρευσε την εργασία τής Κυριακής, καθώς και σε άλλες μεγάλες κατά τους Χριστιανούς γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα.

Έκλεισε θρησκευτικά κέντρα, ηθικά επιλήψιμων θεοτήτων, όπως της Αστάρτης.

Απαγόρευσε την τέλεση νυχτερινών και μυστικών θυσιών.

Στην Αγία Ελένη αποδίδεται η εύρεση του Τιμίου Σταυρού στους Αγίους Τόπους. Παράλληλα, έδειξε την ευσέβεια της με πολλές ευεργεσίες και την ανοικοδόμηση νέων Εκκλησιών στη Ρώμη (Τιμίου Σταυρού), στην Κωνσταντινούπολη (Αγίων Αποστόλων), στη Βηθλεέμ (βασιλική της Γεννήσεως) και επί του Όρους των Ελαίων (βασιλική της Γεθσημανής).

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ. δ’.

Τοῦ Σταυροῦ σου τὸν τύπον ἐν οὐρανῷ θεασάμενος, καὶ ὡς ὁ Παῦλος τὴν κλῆσιν οὐκ ἐξ ἀνθρώπων δεξάμενος, ὁ ἐν βασιλεῦσιν, Ἀπόστολός σου Κύριε, Βασιλεύουσαν πόλιν τῇ χειρὶ σου παρέθετο· ἣν περίσωζε διὰ παντὸς ἐν εἰρήνη, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις