Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Λουτρά Πόζαρ: Τα ιαματικά λουτρά και τα καταπράσινα χωριά

Λουτρά Πόζαρ: Τα ιαματικά λουτρά και τα καταπράσινα χωριά

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν στα Λουτρά Πόζαρ από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να απολαύσουν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37 °C.

Είναι γνωστά και ως Λουτρά Λουτρακίου, Λουτρά Αριδαίας, ή αλλιώς το φυσικό σπα της Ελλάδας και βρίσκονται πλησίον του Λουτρακίου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας. Συγκεκριμένα, η λουτρόπολη βρίσκεται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου.

Το παλαιότερο όνομα του ρέματος ήταν «Τόπλιτσα», που σημαίνει στα σλάβικα, σε ελεύθερη μετάφραση: «Θερμοπόταμος». Επίσης, η απόσταση τους από την Θεσσαλονίκη είναι μόλις 100 χλμ., ενώ από την Αθήνα περίπου 550 χλμ.

Η ονομασία των Λουτρών Πόζαρ προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ» που σημαίνουν «κάτω από την φωτιά».

Τα θερμά νερά προσφέρουν τόνωση και χαλάρωση, ενώ βοηθούν στην καταπολέμηση κυκλοφορικών, αναπνευστικών, ρευματοειδών, γυναικολογικών και δερματολογικών παθήσεων.

Η ευρύτερη περιοχή είναι κατάφυτη από πλατάνια και ιτιές, συνθέτοντας ένα παραμυθένιο σκηνικό που προσφέρει ευεξία.

Το Άνω Λουτράκι είναι ένας παλιός παραδοσιακός οικισμός που έχει εγκαταλειφθεί και βρίσκεται κοντά στις θερμές πηγές. Κοντά στα Λουτρά Πόζαρ ξεδιπλώνεται ένα σπάνιο πυκνό δάσος, γνωστό ως Μαύρο Δάσος.

Παράλληλα, οι επισκέπτες συνδυάζουν τις βουτιές στα ιαματικά νερά με μιά σειρά από δραστηριότητες, όπως: τις αποδράσεις στα βουνά με τους καταρράκτες, τους περιπάτους στα μονοπάτια και στο φαράγγι, την ορειβασία, την αναρρίχηση, τις καταβάσεις ποταμών με καγιάκ και rafting, την εξερεύνηση στα σπήλαια της περιοχής των Λουτρών, καθώς την επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν.

Στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 17 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων, τα οποία εκτίθενται στο μικρό μουσείο των Λουτρών. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως σπηλαιοπάρκο (Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας) και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Λέγεται ότι οι Άλμωπες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής. Μια φυλή γιγάντων, ερχόμενοι στην περιοχή της εποχή του χαλκού. Στις συνέχεια, αποτέλεσε μία από τις 17 επαρχίες του Μακεδονικού βασιλείου.

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, τα λουτρά θεωρούνταν τόπος χαλάρωσης και αποκατάστασης των Μακεδόνων βασιλέων μετά από μάχες και πολυετείς πολέμους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούσαν στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια. Φημολογείται, επίσης, ότι οι σάρισες (δόρατα) της Μακεδονικής Φάλαγγας «βράζονταν» στα θερμά νερά, προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά και να αυξηθεί η σκληρότητα και η αντοχή τους.

Στην δεκαετία του 1920, τα Λουτρά ανακηρύχθηκαν επισήμως ιαματικά νερά, ενώ το 1985 την διαχείρισή τους ανέλαβε η κοινότητα Λουτρακίου, από τον Κ. Τυμπανίδη. Την δεκαετία του 1990, κατασκευάστηκε το αναψυκτήριο και η μεγάλη εξωτερική πισίνα, η οποία χρησιμοποιείται συχνά από τους επισκέπτες, όταν λόγω συνωστισμού στα χαμάμ και τις φυσικές πισίνες, δεν δύναται να δεχθούν επιπλέον κόσμο.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο ερευνώνται τα παρακείμενα σπήλαια και ιδρύεται το πρώτο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας, ενώ το 2000, τα Λουτρά, λόγω των μεταβολών του νομοσχεδίου «Καποδίστριας», περιήλθαν στην δικαιοδοσία του τότε Δήμου Αριδαίας, και το 2010, με τον «Καλλικράτη», στον Δήμο Αλμωπίας.

Την ίδια περίοδο, τα Λουτρά αναβαθμίζονται με κατασκευή έξι νέων πισινών (Αλεξάνδρειο υδροθεραπευτήριο) και τα χαμάμ ανακαινίζονται.
Σημειώνεται, τέλος, ότι κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται το περίφημο Φεστιβάλ Πόζαρ, ή στην τοπική καθομιλουμένη «Ποζαρίτικα», που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις