Πέμπτη, 18 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Καλαμάτα: Ένταση και τραυματισμοί στα δικαστήρια πριν το ξεκίνημα της δίκης για το ναυάγιο της Πύλου

Καλαμάτα: Ένταση και τραυματισμοί στα δικαστήρια πριν το ξεκίνημα της δίκης για το ναυάγιο της Πύλου

Ένταση ανάμεσα σε διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και άντρες των ΜΑΤ έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα. Στο εδώλιο θα βρεθούν 9 άτομα, στη δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου…

Επεισοδιακό είναι το κλίμα έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα πριν την έναρξη της δίκης για το ναυάγιο της Πύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ένταση μεταξύ ΜΑΤ και του μπλοκ του ΠΑΜΕ που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 2 ατόμων ενώ έγιναν και 2 προσαγωγές. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα σε νοσοκομείο, με την ατμόσφαιρα να παραμένει ηλεκτρισμένη.

Από το πρωί, αποκλεισμένος παραμένει ο χώρος έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας, αφού τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη των 9 Αιγυπτίων που κατηγορούνται ως διακινητές του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. 

Να σημειωθεί ότι για τις 09:00, σήμερα το πρωί (21-05-2024), έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις συλλογικοτήτων έξω από τα δικαστήρια. Στις εικόνες του tharrosnews.gr, αποτυπώνεται η ένταση που επικράτησε λίγο μετά τις 08:30 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια της πόλης.

Το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου συνέβη σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου 2023 σε αλιευτικό σκάφος που εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 750 μετανάστες. Κατά την επιχείρηση διάσωσης από τις ελληνικές αρχές διασώθηκαν 104 άτομα, μεταξύ των οποίων Αιγύπτιοι, Σύροι, Πακιστανοί, Αφγανοί και Παλαιστίνιοι, ενώ ανασύρθηκαν 82 νεκροί.

Συνελήφθησαν εννέα Αιγύπτιοι οι οποίοι, μετά τις απολογίες τους, κρίθηκαν προφυλακιστέοι με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, που αφορά παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Όλοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Στοιχεία, που έφερε στη δημοσιότητα το BBC, αμφισβήτησαν την εκδοχή του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. που υποστήριξε επανειλημμένα ότι το αλιευτικό έπλεε προς την Ιταλία χωρίς πρόβλημα και έτσι δεν χρειάστηκε επιχείρηση διάσωσης. Επιζώντες του ναυαγίου κατέθεσαν ότι το σκάφος του Λιμενικού Σώματος επιχείρησε να ρυμουλκήσει το σκάφος και λίγα λεπτά αργότερα το αλιευτικό πήρε επικίνδυνη κλίση και ανατράπηκε.

Τη θέση αυτή διατύπωσε και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μεσόγειο, Βίνσετ Κότσετελ, δηλώνοντας στο CNN ότι υπάρχουν μαρτυρίες για «ελιγμό από σκάφος της ακτοφυλακής ώστε να απομακρύνει το πλοίο από την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης ώστε να κατευθυνθεί σε άλλη χώρα»

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις