Ελλάδα

ΕΛΑΣ: Αύξηση 507% στις προσαγωγές και 163% στις  συλλήψεις το πρώτο 4μηνο του έτους

Μετά την εφαρμογή από την αρχή του 2024 του νέου σχεδίου αποτροπής και εγκληματικότητας της ΕΛΑΣ οι προσαγωγές και οι συλλήψεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ το πρώτο τετράμηνο του 2024, σε Αττική και Θεσσαλονίκη προσήχθησαν 10.479 και συνελήφθησαν 2.417 άτομα, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 είχαν προσαχθεί 1.726 και συλληφθεί 919 άτομα (αύξηση των προσαχθέντων κατά 507% και των συλληφθέντων κατά 163%).

Πιο αναλυτικά, μεταξύ άλλων, έχουν συλληφθεί:

* 1.166 για ναρκωτικά (έναντι 455 το 2023),
* 247 άτομα για όπλα (έναντι 104 το 2023),

* 232 για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών (έναντι 19 το 2023),

* 218 για κλοπές -διαρρήξεις (έναντι 84 το 2023) και
* 105 για λαθρεμπόριο (έναντι 4 το 2023).

Ειδικότερα, στην Αττική οι προσαγωγές αυξήθηκαν κατά 692% (9.274 έναντι 1.171) και οι συλλήψεις κατά 340% (1.672 έναντι 380), ενώ στη Θεσσαλονίκη, οι προσαγωγές αυξήθηκαν κατά 117% (1.205 έναντι 555) και οι συλλήψεις κατά 38% (745 έναντι 539).

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και στην στοχευμένη και εντατική δραστηριοποίηση τους, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας, με στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

Ειδικότερα στην Αττική, οι ΟΠΚΕ ενισχύθηκαν με 600 άτομα, με αποτέλεσμα οι 34 ομάδες να γίνουν 94 και στην Θεσσαλονίκη με 250 άτομα, και οι 5 ομάδες να γίνουν 30.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι περιπολίες έχουν αυξηθεί σε καθημερινή βάση, με συνεχή και εμφανή παρουσία καθ’ όλο το 24ωρο, προλαμβάνοντας και καταστέλλοντας εγκληματικές συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική αύξηση των προσαχθέντων και συλληφθέντων, για διάφορα αδικήματα, ατόμων, καθώς και των κατασχεθέντων ειδών (όπλα, ναρκωτικά κ.ά.).

Τέλος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει τις δράσεις της για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και τη διασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια». 
 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ήταν μπροστά το παιδί μου σε μια από τις πράξεις» λέει η πρώην σύζυγος του προπονητή στην Ηλιούπολη που κατηγορείται για βιασμούς αθλητριών του
Η 39χρονη μητέρα δηλώνει πως ακόμη και σήμερα που εκείνος βρίσκεται στη φυλακή, τρέμει για τη σωματική ακεραιότητα τη δική της και του παιδιού της.
Περιπολικό της αστυνομίας
Καιρός αύριο: Χιόνια στα ορεινά και μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια – Έως 22 βαθμούς η θερμοκρασία
Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, έως 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα νοτιοανατολικά 7 με 8 μποφόρ
Συννεφιά και αφρικανική σκόνη
Νέο συλλαλητήριο για τα Τέμπη στην Κατερίνη παρουσία συγγενών 16 θυμάτων - Παρουσιάστηκε το δίκτυο «Τ57»
Ο Νίκος Πλακιάς και η Άλμα Λάτα, στις ομιλίες τους ζήτησαν μεταξύ άλλων από τον κόσμο, να συνεχίσει να είναι δίπλα στις οικογένειες και επανέλαβαν το αίτημα τους για απονομή δικαιοσύνης
Συλλαλητήριο για τα Τέμπη στην Κατερίνη