Κόσμος

Βραζιλία: Η αποψίλωση στη σαβάνα Σεχάντου ξεπερνά αυτήν του τροπικού δάσους του Αμαζονίου

Ραγδαία αυξήθηκε το 2023 η αποψίλωση στην σαβάνα Σεχάντου της Βραζιλίας, γνωστή για τον πλούτο της βιοποικιλότητάς της και, για πρώτη φορά, ήταν πιο εκτενής από αυτή του δάσους του Αμαζονίου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της MapBiomas που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Στη Σεχάντου, νοτιοανατολικά του Αμαζονίου, αποψιλώθηκαν 11,1 εκατομμύρια στρέμματα το 2023, με άλλα λόγια έκταση αυξημένη κατά 68% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τη MapBiomas, συλλογικότητα που δημιούργησαν μη κυβερνητικές οργανώσεις και πανεπιστήμια της Βραζιλίας.

Οι απώλειες αυτές αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δυο τρίτα της αποψίλωσης στο σύνολο της βραζιλιάνικης επικράτειας και είναι επίσης κάπου 2,4 φορές μεγαλύτερες από αυτές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τονίζεται στην έκθεση.

Την περασμένη χρονιά αποψιλώθηκαν 4.543.000 στρέμματα δάσους στον Αμαζόνιο, έκταση 62,2% μικρότερη από ό,τι το 2022.

Είναι η πρώτη φορά που η αποψίλωση στη Σεχάντου, που εκτείνεται σε 11 πολιτείες στην κεντρική και στη βορειοανατολική Βραζιλία, είναι υψηλότερη από αυτή στο δάσος του Αμαζονίου αφότου η συνεργατική πλατφόρμα MapBiomas άρχισε να συγκεντρώνει το 2019 δεδομένα από διάφορα συστήματα χαρτογράφησης μέσω δορυφόρων.

«Το πρόσωπο της αποψίλωσης της βλάστησης αλλάζει στη Βραζιλία, επικεντρώνεται σε οικοσυστήματα όπως οι σαβάνες και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και ελαττώνεται στις ζώνες της ζούγκλας», εκτίμησε ο Τάσο Αζεβέντου, συντονιστής της MapBiomas.

Όμως, σε όλες τις περιπτώσεις, «σχεδόν όλη η αποψίλωση του δάσους στη χώρα», συγκεκριμένα το 97%, αποδίδεται στην επέκταση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τόνισε η MapBiomas.

Πάνω από το 93% των καταστροφών «παρουσιάζει τουλάχιστον έναν δείκτη παρανομίας» ή παρατυπίες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας του Αμαζονίου (IPAM).

Γενικότερα, η αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία μειώθηκε το 2023 για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά 11,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Η έκθεση περιέχει γλυκόπικρες ειδήσεις για τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κατά δήλωσή του στρατευμένο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής: έχει δεσμευτεί να εξαλείψει ως το 2030 την παράνομη αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία, που απογειώθηκε επί των ημερών του ακροδεξιού προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρου στην εξουσία.

Η καταστροφή της βλάστησης στην αχανή χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει συνέπειες ολοένα πιο προφανείς και οδυνηρές: για παράδειγμα ιστορικές πλημμύρες έπληξαν στις αρχές του μήνα την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντου Σουλ (νότια), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 170 άνθρωποι και άλλοι 600.000 να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines