Τετάρτη, 17 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Η Χαμάς βλέπει θετικά την πρόταση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Χαμάς βλέπει θετικά την πρόταση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η παλαιστινιακή Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι βλέπει θετικά την πρόταση που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι τρεις φάσεις του σχεδίου που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και λήξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς έχει ως εξής.

Όπως τόνισε ο Μπάιντεν «αυτή η νέα πρόταση έχει τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. Θα περιλαμβάνει πλήρη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων, τραυματιών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων».

«Επιπλέον, ορισμένα πτώματα ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους, φέρνοντας σε κάποιο βαθμό το κλείσιμο της τρομερής θλίψης».

«Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα επιστρέψουν στα σπίτια και τις γειτονιές τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του βορρά και η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί με 600 φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα κάθε μέρα», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των έξι εβδομάδων, το Ισραήλ και η Χαμάς θα «διαπραγματευθούν τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να φτάσουν στη δεύτερη φάση, η οποία είναι ένα μόνιμο τέλος των εχθροπραξιών», λέει ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι αναγνωρίζει πως αυτός ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα είναι δύσκολος και λέει ότι η πρόταση επιτρέπει την παράταση της πρώτης φάσης πέραν των έξι εβδομάδων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Μόλις οριστικοποιηθούν αυτοί οι όροι, μπορεί να ξεκινήσει η δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων που θα έχουν απομείνει στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν επίσης από τη Γάζα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

«Όσο η Χαμάς τηρεί τις δεσμεύσεις της, η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα γίνει μόνιμη», είπε ο Μπάιντεν, επικαλούμενος το κείμενο της προτεινόμενης συμφωνίας.

«Τελικά, στην τρίτη φάση, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης για τη Γάζα και τα εναπομείναντα πτώματα των ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους. Αυτή είναι η προσφορά που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις