Τετάρτη, 17 Ιουλ.
34oC Αθήνα

«Καμαρώνει» για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ο υπουργός Άμυνας του Ερντογάν: «Σημαντική θέση στην ένδοξη ιστορία μας»

«Καμαρώνει» για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ο υπουργός Άμυνας του Ερντογάν: «Σημαντική θέση στην ένδοξη ιστορία μας»

Από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ ήρθε η νέα πρόκληση καθώς επέμεινε ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν μια ειρηνευτική επιχείρηση η οποία μάλιστα κατέχει σημαντική θέση στην ένδοξη ιστορία της Τουρκίας.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία αδιάλλακτη και υποστήριξε τη λύση δύο κρατών.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, σε εκδήλωση με θέμα την «50η Επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, ο Γιασάρ Γκιουλέρ, υποστήριξε ότι «η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο το 1974, την οποία πραγματοποιήσαμε χέρι-χέρι με τους Τουρκοκύπριους αδερφούς και αδελφές μας και μαρτυρήσαμε μαζί, κατέχει ξεχωριστή σημαντική θέση στην ένδοξη ιστορία μας. Χάρη στην Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο, η 50ή επέτειος της οποίας θα εορταστεί στις 20 Ιουλίου, ο διωγμός που υπέστησαν οι συμπατριώτες μας τερματίστηκε και τα δίκαια αιτήματά τους ικανοποιήθηκαν».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμα ότι «η επιχείρηση αυτή κατέχει εξαιρετική θέση από την άποψη ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη συνεκτική επιχείρηση στοιχείων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ιστορία της Δημοκρατίας και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία». «Η Διοίκηση των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Κύπρου, η οποία βρίσκεται στο νησί από το 1974, αποτελεί την εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας και για τις δύο πλευρές. Ενδεχόμενος καθορισμός της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο νησί με διαφορετικό τρόπο καθώς και η διατύπωση προκλητικών λόγων για το θέμα αυτό δεν θα αποφέρουν κανένα όφελος στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αν δεν υπάρχουν πια αίμα και δάκρυα στο νησί εδώ και μισό αιώνα, αυτό συμβαίνει χάρη στην παρουσία των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων εκεί», είπε ακόμα. 

 

«Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η στρατηγική θέση της Κύπρου είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για το νησί, αλλά και για τη γενικότερη ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, η οποία διανύει μια περίοδο λεπτών ισορροπιών. Ως εκ τούτου, είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλεια της περιοχής το γεγονός ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις φέρουν εις πέρας μια τόσο ιστορική αποστολή πλάι-πλάι με το πολύτιμο προσωπικό της Διοίκησης Σωμάτων Ασφαλείας Κύπρου», σημείωσε ακόμα. 

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δεν δίστασε ακόμα να υποστηρίξει ότι το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί γιατί αδιάλλακτοι είναι οι ελληνοκύπριοι και όχι η Τουρκία.

Μάλιστα προειδοποίησε ότι: «Αν δεν αλλάξει νοοτροπία η ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία θεωρεί τον εαυτό της μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και τον τουρκοκυπριακό λαό μειονότητα, είναι αδύνατον να πετύχει μια νέα διαπραγμάτευση και να δημιουργηθεί μια εταιρική σχέση στο νησί. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της χώρας μας η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό με τρόπο που να εγγυάται τα έννομα συμφέροντα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις