Τρίτη, 16 Ιουλ.
35oC Αθήνα

FTI: Παραμένει ασαφές το μέλλον του χρεοκοπημένου ταξιδιωτικού κολοσσού – Ζητείται επενδυτής

FTI: Παραμένει ασαφές το μέλλον του χρεοκοπημένου ταξιδιωτικού κολοσσού – Ζητείται επενδυτής

Οι συνέπειες της πτώχευσης του ταξιδιωτικού πράκτορα FTI (Γερμανία), η οποία έγινε γνωστή την περασμένη Δευτέρα (03.06.24), είναι τεράστιες. Για την εταιρεία, αλλά κυρίως για τους παραθεριστές. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, έως και 65.000 τουρίστες θα πρέπει πιθανότατα να επιστρέψουν από το εξωτερικό.

Ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τον τουρισμό, Nτίτερ Γιάνετσεκ (Dieter Janecek, Πράσινο Κόμμα), εξηγεί σε συνέντευξή του στην Handelsblatt με ποιόν τρόπο θα επιτευχθεί αυτό. «Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία (σ.σ. στη Γερμανία) θα πρέπει να δουλέψουν υπερωρίες», λέει. Παράλληλα, θα υπάρξει εκτεταμένη οικονομική αποζημίωση, και «κανένας τουρίστας οργανωμένων διακοπών δεν θα μείνει στα κρύα του λουτρού», σημείωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο Janecek παραδέχεται πως «για όλους εκείνους που έχουν κλείσει τα ταξίδια τους με την FTI και περιμένουν ήδη με ανυπομονησία τις διακοπές τους, αυτό είναι φυσικά το χειρότερο σενάριο».

Ο συντονιστής τουρισμού, ο οποίος εδρεύει στο Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων, θεωρεί ωστόσο σωστό το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν χορήγησε καμία νέα κρατική ενίσχυση, καθώς εταιρεία δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο.

Η αφερεγγυότητα της FTI θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ταξιδιωτική αγορά – άλλωστε είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στη Γερμανία και την Ευρώπη, σημείωσε, συμπληρώνοντας πως δεν είναι ακόμη σαφές τι επιφυλάσσει το μέλλον για ολόκληρο τον όμιλο FTI.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του Ομίλου αντιμετωπίζουν τώρα ένα αβέβαιο μέλλον. Τουλάχιστον οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα λάβουν προσωρινή οικονομική ασφάλεια στο πλαίσιο της αφερεγγυότητας, σημείωσε ο ίδιος.

Έχουμε ήδη στηρίξει την FTI με ένα τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού και τώρα έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε την είσοδο νέων επενδυτών, σημειώνει ο Γερμανός πολιτικός. Ωστόσο, η FTI δεν έχει πλέον καταφέρει να οικοδομήσει ένα ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο.

Οι συνέπειες για τους ταξιδιώτες που έκαναν κράτηση μέσω της FTI

Για όλους εκείνους που έχουν κλείσει τα ταξίδια τους μέσω της FTI και ήδη ανυπομονούν για τις διακοπές τους, αυτό είναι φυσικά το χειρότερο σενάριο, παραδέχεται ο Γερμανός αξιωματούχος. Η ανακοίνωση της αφερεγγυότητας έρχεται ακριβώς πριν από την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Οι ταξιδιώτες έρχονται αντιμέτωποι με πρόσθετες επιβαρύνσεις. Ειδικότερα, όσοι κάνουν ήδη διακοπές με την FTI θα δουν πολλά ερωτηματικά και ενδεχομένως θα δουν να ακυρώνεται ολόκληρο το σχέδιο διακοπών τους. Αλλά υπάρχουν τουλάχιστον κάποια καλά νέα, σημείωσε.

Το Ταμείο Ταξιδιωτικής Προστασίας θα υποστηρίξει όλους τους πελάτες που έχουν κάνει κράτηση για οργανωμένο ταξίδι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και θα τους αποζημιώσει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.

Σήμερα διαθέτουμε πολύ καλύτερες δομές από ό,τι το 2019, όταν η Thomas Cook χρεοκόπησε, τονίζει. Το ταμείο, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Δικαιοσύνης, βρίσκεται σε σταθερή θέση και θα χειριστεί με επαγγελματισμό αυτή την αφερεγγυότητα.

Πόσο γρήγορα θα καταβληθεί η αποζημίωση

Για να μπορέσει το Ταμείο Εγγύησης Ταξιδιών να ενεργήσει για λογαριασμό των πληγέντων, ωστόσο, εξαρτάται από την παροχή ολοκληρωμένων στοιχείων από την FTI. Αυτό πρέπει τώρα να γίνει γρήγορα. Επιπλέον, πολλά ταξιδιωτικά γραφεία θα πρέπει τώρα να εργαστούν υπερωριακά για να παρέχουν στους πελάτες τους επαρκή υποστήριξη, σημείωσε ο Γιάνεσεκ.

Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες του FTI που αντιμετωπίζουν τώρα προβλήματα στις διακοπές τους

Για τους ταξιδιώτες που βρίσκονται τώρα σε διακοπές με ένα οργανωμένο ταξίδι της FTI, θα οργανωθεί περαιτέρω διαμονή σε τοπικό επίπεδο, εάν είναι απαραίτητο, και, εάν είναι απαραίτητο, θα οργανωθεί επίσης το ταξίδι της επιστροφής. Το Ταξιδιωτικό Εγγυητικό Ταμείο έχει υποσχεθεί να μην αφήσει κανέναν ταξιδιώτη οργανωμένων διακοπών στα κρύα του λουτρού, σημείωσε.

Οι γερμανικές πρεσβείες στο εξωτερικό είναι επίσης προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τα ερωτήματα των Γερμανών τουριστών και να παράσχουν υποστήριξη για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς ταξιδιού επιστροφής.

Ωστόσο, το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλειας δεν ισχύει για τους παραθεριστές που δεν έχουν κάνει κράτηση για οργανωμένο ταξίδι. Εξαρτάται από την ίδια την εταιρεία. Το FTI παρέχει ήδη πληροφορίες σχετικά με μεμονωμένες ταξιδιωτικές υπηρεσίες, όπως ενοικίαση αυτοκινήτου ή κρατήσεις ξενοδοχείων.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις