Δέσμη δράσεων ξεδιπλώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για την ενδυνάμωση όλων των επιχειρήσεων στην Tεχνητή Nοημοσύνη.
Σύμφωνα με σημερινή (6.6.2024) ανακοίνωση του ΣΕΒ, σε μια εποχή εκθετικών αλλαγών στην τεχνολογία κερδίζουν όσοι κινούνται γρήγορα. Όσο πιο ολοκληρωμένη είναι η προσέγγιση των επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά δεδομένα, τεχνολογικές υποδομές και κατάλληλες δεξιότητες, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας.
Οι αποσπασματικές προσπάθειες εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν 50% πιθανότητα εγκατάλειψης στα πρώτα 3 χρόνια.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική για να μη ρυθμιστεί, αλλά και πολύ σημαντική για να ρυθμιστεί με κακό τρόπο. Συνεπώς, σωστά προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει πλαίσιο για την Tεχνητή Nοημοσύνη. Η αποτελεσματικότητα του ΑΙ Act θα κριθεί στην εφαρμογή του.
Παράλληλα, υπάρχουν και σημαντικές ανάγκες προσαρμογής σε κάθε διάσταση της Tεχνητής Nοημοσύνης. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη του 2030 θα υπάρχει έλλειμα περίπου 8 εκατ. εξειδικευμένων ανθρώπων στις τεχνολογίες αιχμής, αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί παραγωγής ταλέντου.
Η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στην Tεχνητή Nοημοσύνη, εφόσον κινηθεί γρήγορα και αναπτυχθούν ερευνητικά προγράμματα και υποδομές υψηλού επιπέδου, σε συνεργασία και με ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, και αξιοποιηθεί η αριστεία των Ελλήνων επιστημόνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ετήσιες δημόσιες επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ στην έρευνα και ανάπτυξη για την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να στηρίξουν τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή.