Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ανακάμπτει το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος – Έρχεται η πιο εύκολη αλλαγή προμηθευτή

Ανακάμπτει το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος – Έρχεται η πιο εύκολη αλλαγή προμηθευτή

Μικρή άνοδος σημειώθηκε το Μάιο στο μερίδιο της ΔΕΗ επί της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ανέβηκε από το 48,6% στο 49%, ενώ οι υπόλοιποι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος είχαν από κοινού το 50,9% της αγοράς. Δεύτερη μεγαλύτερη προμηθευτής είναι η Μυτιληναίος με 17,1%, ακολουθεί η Ήρων με 12,3% και η Elpedison με 6,2%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα στα επιμέρους τμήματα της προμήθειας. Στην υψηλή τάση που αφορά τις βιομηχανίες, η Μυτιληναίος έχει 42,3%, η Ήρων 24,4% και η ΔΕΗ 19,9%. Αντιθέτως, στη μέση τάση που περιλαμβάνει μεγάλες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες, η ΔΕΗ κυριαρχεί με 34,6% με τη Μυτιληναίος να λαμβάνει 18,6% και την Ήρων 17%.

Τέλος, στη χαμηλή τάση όπου εκπροσωπούνται τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις, το μερίδιο της ΔΕΗ είναι συντριπτικό με 63,1% και ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι με μερίδια που φτάνουν έως το 9,5%.

Τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν ότι υπάρχει πολύ περισσότερη κινητικότητα στην υψηλή και μέση τάση, όπου οι επιχειρήσεις αναζητούν διαρκώς το βέλτιστο τιμολόγιο για τις ανάγκες τους. Αντιθέτως, οι οικιακοί καταναλωτές είναι πολύ πιο δύσπιστοι και προτιμούν τη σιγουριά της ΔΕΗ.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν για τον Ιούνιο έχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις υπόλοιπες εταιρείες. Η ΔΕΗ προέβη σε έκπτωση 38% και έτσι απορρόφησε μεγάλο μέρος της αύξησης της τιμής χονδρικής, προσφέροντας έτσι το χαμηλότερο προϊόν.

Αντιθέτως, οι τιμές ανέβηκαν αρκετά στην πλειοψηφία των εναλλακτικών προμηθευτών, άρα τον τρέχοντα μήνα η ΔΕΗ προβλέπεται να ενισχύσει το μερίδιό της στην αγορά.

Καινοτομίες από το ΥΠΕΝ για πιο εύκολη αλλαγή

Το ΥΠΕΝ μέσω του υπουργού, Θεόδωρου Σκυλακάκη, έχει τονίσει επανειλημμένα τη σημασία του ανταγωνισμού στην αγορά της λιανικής. Αυτό, άλλωστε, αντανακλά η πρόσφατη δήλωση του υπουργού μετά την ανακοίνωση των τιμολογίων Ιουνίου, που είπε στους καταναλωτές να τιμωρήσουν όσους προμηθευτές προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις, αλλάζοντας εταιρεία.

Σήμερα η αλλαγή προμηθευτή είναι μια πιο απλή υπόθεση από ότι ήταν πριν από χρόνια. Συνήθως αρκούν 1 – 2 τηλεφωνήματα και emails προκειμένου να ολοκληρωθεί, δίχως ο καταναλωτής να πρέπει να πάει σε κατάστημα.

Πάντως, το υπουργείο θέλει να κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο εύκολη, μέσω της ένταξής της στο ψηφιακό πορτοφόλι του gov.gr. Στόχος είναι να μπορεί ο πελάτης να αλλάξει εταιρεία μονάχα με ένα «κλικ».

Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι η παραπάνω κίνηση θα δώσει την ευκαιρία για περισσότερη κινητικότητα και ένταση του ανταγωνισμού ώστε να οδηγηθεί η αγορά στα βέλτιστα δυνατά τιμολόγια για τους καταναλωτές.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις