Πέμπτη, 28 Νοε.
11oC Αθήνα

D-Day: Οι εορτασμοί για την 80η επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία

D-Day: Οι εορτασμοί για την 80η επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία
Reuters

Λαμπροί είναι οι εορτασμοί για την 80η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία στις 6.6.1944 σήμερα Πέμπτη (6.6.24, που υπήρξε η απαρχή για τη μεγάλη νίκη των Συμμάχων και το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Στους εορτασμούς για την απόβαση στη Νορμανδία ή «D-Day», όπως έμεινε γνωστή στην Ιστορία, έδωσαν το παρών πολλοί βετεράνοι πολεμιστές ενώ το παρών έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄της Αγγλίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, o Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, o Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν και άλλοι ξένοι ηγέτες.

Η απόβαση στη Νορμανδία, η «D-Day», αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων, ενάντια στα στρατεύματα του Τρίτου Ράιχ προκαλώντας ένα καθοριστικό χτύπημα στη ναζιστική Γερμανία και σύμφωνα με ιστορικούς ένα από τα σημεία που έκριναν την έκβαση του πολέμου.

Η εισβολή -με την κωδική ονομασία «Operation Overlord» (Eπιχείρηση Επικυρίαρχος)- είδε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς να αποβιβάζονται σε πέντε τμήματα της ακτογραμμής της Νορμανδίας στη Γαλλία, με τις κωδικές ονομασίες Γιούτα, Ομάχα, Γκολντ, Τζούνο και Σoρντ.

Σύμφωνα με τη Βασιλική Βρετανική Λεγεώνα, η φράση «D-Day» χρησιμοποιήθηκε αρκετά συχνά πριν από τη συμμαχική εισβολή τον Ιούνιο του 1944.

Μετά από αυτό, ωστόσο, οι δύο λέξεις έγιναν συνώνυμες και τώρα η D-Day είναι κοινώς κατανοητό ότι αναφέρεται στην έναρξη της επιχείρησης Overlord (επιχείρηση «Επικυρίαρχος»).

Μπάιντεν: Στην Ουκρανία εισέβαλε ένας τύραννος

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία όπως είπε «εισέβαλε ένας τύραννος», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σήμερα στη Νορμανδία της Γαλλίας με αφορμή την 80ή επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ. «Οι σκοτεινές δυνάμεις δεν σβήνουν ποτέ» και «η επιθυμία για κυριαρχία, έλεγχο, αλλαγή συνόρων με τη βία» συνεχίζεται σήμερα, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες, είναι αδιανόητο».

«Το να στρέψουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχάσαμε τι συνέβη εδώ», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη και ότι κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτήν».

Το παρών στους φετινούς εορτασμούς δίνει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Μακρόν από την πλευρά του, μίλησε στην αμερικανική τελετή στη Νορμανδία. Μίλησε για τον κίνδυνο που πήραν οι στρατιώτες της D-Day για την ελευθερία και στη συνέχεια απευθυνόμενος στους βετεράνους που ήταν παρόντες σήμερα ονομαστικά, είπε: «Εδώ ήρθατε, για να ενώσετε τις σκέψεις σας με τους στρατιώτες μας και να κάνετε τη Γαλλία ένα ελεύθερο έθνος. Και είστε πίσω εδώ σήμερα, στο σπίτι», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε μιλώντας για την προσφορά τους στην ελευθερία προτού παρουσιάσει το γαλλικό Légion d’ Honneur στους βετεράνους, το οποίο είναι η υψηλότερη διάκριση της Γαλλίας.

Το παρόν έδωσε και ο διάδοχος του θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας, πρίγκιπας Γούλιαμ. Μετά τις εθνικές εκδηλώσεις μνήμης του Ηνωμένου Βασιλείου στην κωμόπολη Vers sur Mer, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, παραβρέθηκε σε τελετή προς τιμήν των Καναδών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της απόβασης στη Νορμανδία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις