Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τήρησε την υπόσχεσή της για μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη (6.6.2024), η ασάφεια με την οποία περιέβαλλε την ομιλία της η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε τους επενδυτές να αναρωτιούνται πού θα κατευθυνθεί η πολιτική της στη συνέχεια, λέγοντας επίσης ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%.
Ενώ η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά ένα τέταρτο της μονάδας την Πέμπτη από το μέγιστο επίπεδο του 4% που είχε φθάσει πριν από εννέα μήνες ήταν ευρέως αναμενόμενη, η αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για την αύξηση των τιμών καταναλωτή το επόμενο έτος – σε 2,2% από 2% – αποτέλεσε μεγαλύτερη έκπληξη, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί «αισθητά» και ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η ΕΚΤ να περάσει σε μια «φάση ανάσχεσης». Ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι μια τέτοια αλλαγή ταχύτητας έχει πλέον συμβεί.
Ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια και πάλι φέτος, ο χρόνος αυτής της μείωσης αμφισβητείται για άλλη μια φορά – με ορισμένους να λένε ήδη ότι η μείωση των επιτοκίων όταν ο πληθωρισμός εξακολουθεί να τρέχει, θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ΕΚΤ.
Οι επενδυτές από στοίχημα για δύο επιπλέον κινήσεις φέτος πλέον κλίνουν προς μόνο μία. Μια μείωση τον Σεπτέμβριο θεωρείται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αλλά η εμπιστοσύνη και σε αυτό έχει μειωθεί.
«Στο μέλλον, για την αξιοπιστία της ΕΚΤ θα πρέπει να κρατήσει μια πολύ, πολύ ουδέτερη στάση», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Βασίλειος Γκιωνάκης, ανώτερος οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της Aviva Investors. «Ο πήχης για την απόκτηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης έχει αυξηθεί».
Ο ίδιος διερωτάται αν -υπό το πρίσμα των επίμονων πιέσεων στις τιμές- η μείωση των τιμών της ΕΚΤ θα είχε καν φτάσει, αν οι αξιωματούχοι δεν την είχαν διαφημίσει για μήνες νωρίτερα.
Η ανακοίνωση έγινε «σχεδόν αποκλειστικά επειδή ήταν πολύ ενοχλητικό για το Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει πίσω» στην εκ των προτέρων δέσμευσή του, δήλωσε ο Γκιωνάκης. «Δεν βγάζει νόημα».
Η απόφαση αυτής της εβδομάδας αρχίζει να ανατρέπει το πρωτοφανές μπαράζ αυξήσεων που αναπτύχθηκε για να κατασταλεί η χειρότερη αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη. Το βήμα, το οποίο ωθεί την ΕΚΤ μπροστά από την Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά από δύο χρόνια στασιμότητας και ήπιας ύφεσης.
Αλλά έρχεται με βάση τις ανακοινώσεις στοιχείων – συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού του Μαΐου, των αυξήσεων των μισθών στις αρχές του έτους και της πρόσφατης επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα – που ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες. Το εργατικό κόστος θα συνεχίσει να αυξομειώνεται βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ.
«Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν ακολουθεί μια καθαρή πτωτική πορεία, απηχώντας το ίδιο αμήχανο δίλημμα πολιτικής και αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει η Fed των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζούλιαν Χάουαρντ, της GAM Investments.
«Η ΕΚΤ προσπάθησε να επικοινωνήσει τη δυσφορία της για τις αυξημένες πιέσεις κόστους, παρόλο που το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σήμερα. Η πρόεδρος Λαγκάρντ άφησε υπονοούμενα για μια παύση τον Ιούλιο και το ενδεχόμενο για περισσότερη δράση τον Σεπτέμβριο, αν και απέφυγε να δώσει σαφείς ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα της μείωσης», δήλωσαν οι Ντέιβιντ Πάουελ και Τζέιμι Ρας, οικονομολόγοι του Bloomberg Economics.