Σάββατο, 6 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Τζορτζ Κλούνεϊ: Διαμαρτυρία για την κριτική Μπάιντεν – «Να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Αμάλ Αλαμουντίν»

Τζορτζ Κλούνεϊ: Διαμαρτυρία για την κριτική Μπάιντεν – «Να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Αμάλ Αλαμουντίν»

Τον εκνευρισμό του εξέφρασε ο Τζορτζ Κλούνεϊ για την έντονη κριτική που άσκησε ο Τζο Μπάιντεν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για υπόθεση στην οποία εργάζεται η Αμάλ Αλαμουντίν.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πρόσφατα είχε ζητήσει ένταλμα σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Ντανιάχου, πράγμα που έκανε τον Τζο Μπάιντεν να ασκήσει έντονη κριτική. Στην υπόθεση έχει συνεργαστεί και η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, η δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός τηλεφώνησε σε έναν από τους κορυφαίους βοηθούς του Αμερικανού προέδρου, τον σύμβουλο, Steve Ricchetti. Σκοπός ήταν για να διαμαρτυρηθεί για την αντίδραση του Biden στα εντάλματα σύλληψης κατά του Netanyahu και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant.

Ο σταρ του Χόλιγουντ ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος που η κυβέρνηση Μπάιντεν αρχικά ήταν ανοιχτή στο να επιβάλει κυρώσεις στο ΔΠΔ, δεδομένου ότι η σύζυγός του θα μπορούσε επίσης να είναι ένα από τα πρόσωπα θα οποία αυτές θα επιβάλλονταν.

Ο Κλούνεϊ, ένας σημαντικός υποστηρικτής του Μπάιντεν, μάλιστα, είχε προγραμματίσει να εμφανιστεί σε έναν έρανο για την εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου στις 15 Ιουνίου 2024 στο Λος Άντζελες.

Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε στις 20 Μαΐου ότι επιδιώκει να κατηγορήσει τον Νετανιάχου, τον Γκάλαντ, τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ και δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Ο Χαν συμβουλεύτηκε μια ομάδα κορυφαίων νομικών εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένης της δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ, προτού ζητήσει εντάλματα.

Με τη σειρά του ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε την απόφαση του ΔΠΔ να επιδιώξει εντάλματα σύλληψης ως «εξωφρενική».

«Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει ισοδυναμία –καμία– μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια στις απειλές για την ασφάλειά του».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις