Τετάρτη, 17 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024: Στις κάλπες με ποδήλατα, παιδιά και σκυλιά από τις 7 το πρωί – Στις 21:15 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση

Ευρωεκλογές 2024: Στις κάλπες με ποδήλατα, παιδιά και σκυλιά από τις 7 το πρωί – Στις 21:15 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η διαδικασία των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα, καθώς οι κάλπες κανονικά στα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα για την εκλογή των επόμενων ευρωβουλευτών. Μετά τις 21:15 αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκλογική εκτίμηση. 

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά στα εκλογικά τμήματα της χώρας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη διαδικασία συλλογής της επιστολικής ψήφου, αναφέροντας πως η διαδικασία ολοκληρώθηκε και συνολικά 178.588 εκλογείς επέλεξαν αυτή τη διαδικασία, από τους οποίους 136.451 ήταν κάτοικοι του εσωτερικού και 42.137 κάτοικοι του εξωτερικού.

Οι εκλογείς, οι οποίοι δεν απέστειλαν φάκελο ή δεν παραλήφθηκε εμπρόθεσμα, ενημερώθηκαν χθες το βράδυ ότι θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 11 το πρωί στο εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν.

Ο κ. Λιβάνιος είπε ακόμα ότι συνολικά 18.380 εκλογικά τμήματα έχουν στηθεί ανά την επικράτεια και περιμένουν τους ψηφοφόρους, μέχρι τις 7 το απόγευμα που κλείνουν οι κάλπες.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι στις 12:45, στις 14:45 και στις 17:45 θα υπάρξουν ενημερώσεις με τα μέχρι τότε ποσοστά συμμετοχής.

Σημείωσε ότι γύρω στις 21:00 θα υπάρξει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και του αριθμού εδρών ανά κόμμα.

Πολλοί είναι αυτοί που θέλησαν να πάνε νωρίς το πρωί στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα και παράλληλα να γλιτώσουν τη ζέστη. Κάποιοι πήγαν στα εκλογικά τμήματα παρέα με τα παιδιά τους, άλλοι μαζί με τα σκυλιά, ενώ ένας ψηφοφόρος που συμμετέχει σε αγώνα ποδηλάτου, πήγε μαζί με το ποδήλατό του να ψηφίσει.

Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία στη Θεσσαλονίκη

Κανονικά βρίσκονται στις θέσεις τους όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στην Α’ και Β’ Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, ενώ η απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών είναι η συνήθης χωρίς όμως να επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των εκλογών, σύμφωνα με πηγές από τα γραφεία των Εφόρων Εκλογών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Χωρίς προβλήματα άνοιξαν οι κάλπες και στους υπόλοιπους νόμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πού και πώς ψηφίζουμε

Οι πολίτες για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν, μπορούν να ανατρέξουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 09:00 μέχρι 21:00.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. H αναγνώριση μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτοποιούνται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Για την εξυπηρέτηση των εκλογέων τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν σήμερα έως τις 19:00.

Όσοι δεν αντέχουν την παρατεταμένη αναμονή στις ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα όπως κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κλπ, καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές), έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής να ψηφίσουν με απόλυτη προτεραιότητα.

Άτομα με αναπηρία και γενικά εκλογείς με σωματική αδυναμία μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ειδικό χώρο που βρίσκεται στο ισόγειο του εκλογικού κέντρου και στον οποίο επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) για ΑμεΑ.

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς δίπλα από τους υποψηφίους της προτίμησής τους. Σε περίπτωση όμως, που τεθούν περισσότεροι από τέσσερις σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Στις 21:15 τα πρώτα αποτελέσματα

Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα με τη δύναμη των κομμάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Singular Logic γύρω στις 21:00 και της σταυροδοσίας περίπου στις 23:00.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αίθουσα Τύπου μετατρέπεται σήμερα, Κυριακή, ημέρα κορύφωσης των ευρωεκλογών και στα 27 κράτη μέλη, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και στις θέσεις των ευρωβουλευτών κάθονται από το πρωί δημοσιογράφοι, προκειμένου να μεταδώσουν τις διαθέσιμες πληροφορίες για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τις εκτιμήσεις για τη νέα σύνθεση, σε επίπεδο πολιτικών ομάδων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων στις 21:15 – 21:45 ώρα Ελλάδος, βάσει του προγραμματισμού που έχει ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους παρακολούθησης των αποτελεσμάτων στην έδρα της Ευρωβουλής,

Όπως σημειώνεται, η εκτίμηση θα βασίζεται σε ειδική μεθοδολογία, προεκλογικές δημοσκοπήσεις και στις διαθέσιμες εκείνη την ώρα εκτιμήσεις εθνικών αποτελεσμάτων (exit polls). Η παρουσίαση της εκτίμησης θα γίνει στις οθόνες που θα έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά θα κοινοποιηθεί και διαδικτυακά. Και θα επικαιροποιείται συνεχώς.

Υπογραμμίζεται, επίσης, η πρόβλεψη θα βασίζεται στη διάρθρωση του απερχόμενου ΕΚ, καθώς η μελλοντική σύνθεση του εκλεγμένου ΕΚ και των πολιτικών του ομάδων του δεν μπορεί να προβλεφθεί πριν από τη σύνοδο για τη συγκρότησή του σε σώμα (16-19 Ιουλίου).

Έτσι, τα εθνικά κόμματα που ήδη εκπροσωπούνται στο ΕΚ θα τοποθετηθούν στην ίδια πολιτική ομάδα στην οποία είχαν ενταχθεί στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, ενώ τα εθνικά κόμματα που δεν εκπροσωπούνται επί του παρόντος στο ΕΚ θα ενταχθούν σε μια πολιτική ομάδα εάν συνδέονται επίσημα με αυτή την ομάδα ή συμμετέχουν πλήρως ως μέλη σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα (εγγεγραμμένο στην Αρχή για τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα και τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Ιδρύματα).

Τα υπόλοιπα εθνικά κόμματα (που επί του παρόντος δεν εκπροσωπούνται στο ΕΚ ούτε έχουν κάποια επίσημη σύνδεση με ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα ή πολιτική ομάδα) θα κατατάσσονται στην κατηγορία «άλλα», χωρίς να προδικάζεται ο πολιτικός τους προσανατολισμός και το με ποιες πολιτικές ομάδες θα συνεργαστούν.

Exit polls και επίσημα αποτελέσματα

Στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες θα συγκεντρώνονται, επίσης, οι εκτιμήσεις αποτελεσμάτων (exit polls) και η κοινοποίησή τους από το ΕΚ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 19:15 ώρα Ελλάδος, ανάλογα με το σε ποια κράτη μέλη θα πραγματοποιηθούν ή όχι και, βεβαίως, σε ποια κράτη μέλη θα έχουν κλείσει οι κάλπες.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη διευκρίνιση, τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών μπορούν να δημοσιευθούν από το ΕΚ μόνο μετά τις 23:00 (θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης), δηλαδή, τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, όταν δηλαδή θα έχουν κλείσει και οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, η δημοσιοποίησή των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων αναμένεται στις 00:15-00:45 ώρα Ελλάδος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δημοσιεύει δεδομένα και εκτιμήσεις και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ στην ιστοσελίδα: https://results.elections.europa.eu/el/

Τέλος, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ (του απερχόμενου) και κορυφαίοι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της βραδιάς, στη γέφυρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και στην οδό Wiertz όπου θα έχουν τοποθετηθεί επίσης θέσεις ζωντανού ρεπορτάζ «stand-up».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις