Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Ανασχηματισμός μετά το σοκ, πως αντέδρασε η Μαρέβα Μητσοτάκη, γιατί έπεσε έξω ο Γκρίνμπεργκ, η νίκη της Όλγας, το μήνυμα «ξυπνήστε», τα καυτά μέτωπα σε ενέργεια και Ταμείο Ανάκαμψης και η ανάσταση των επενδύσεων

Ανασχηματισμός μετά το σοκ, πως αντέδρασε η Μαρέβα Μητσοτάκη, γιατί έπεσε έξω ο Γκρίνμπεργκ, η νίκη της Όλγας, το μήνυμα «ξυπνήστε», τα καυτά μέτωπα σε ενέργεια και Ταμείο Ανάκαμψης και η ανάσταση των επενδύσεων

Σοκ και στροφή 90 μοιρών!

Όχι στην ανατροπή, αλλά με την εντολή η κυβέρνηση Μητσοτάκη να γίνει καλύτερη, είναι το μήνυμα των ευρωεκλογών προς την ΝΔ, όπως το ερμήνευσε το επιτελείο Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερο κόμμα αλλά πολύ ψαλιδισμένος. Οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου που κινούνται στο κέντρο πλησίασαν μόλις το 1,5%. Η ΝΔ είχε μεγάλες διαρροές προς τα δεξιά της. Η Ελληνική Λύση, η Νίκη, η Φωνή της Λογικής, οι Πατριώτες του Εμφιετζόγλου (με στήριξη Κασιδιάρη) ξεπέρασαν όλα μαζί το 20%. «Οι πολίτες δεν έδειξαν εμπιστοσύνη σε ένα άλλο κόμμα το οποίο βλέπουν ότι έχει προοπτική διακυβέρνησης, αλλά πάρκαραν στη δεξιά και ακροδεξιά για να στείλουν μήνυμα» επισήμαναν στην ανάλυση των αποτελεσμάτων, στην Πειραιώς, στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες ενώ ήταν σε εξέλιξη η ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Κλίνατε δεξιά

Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα πολλοί το εξέλαβαν ως μήνυμα ότι η ΝΔ για να επαναπατρίσει αυτές τις χαμένες ψήφους θα πρέπει να στρίψει το τιμόνι προς τα δεξιά. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για ένα «θηριώδες ποσοστό», των μικρών δεξιών κομμάτων που πρέπει να προσεχθεί. Ο Μάκης Βορίδης που επέλεξε την αποχή – αν και υπουργός – για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να δοθεί περισσότερο βάρος σε μια δεξιά ατζέντα. Πολλοί βουλευτές που ήταν στην απέξω, ήδη άρχισαν να αυτό προτείνονται ή να συζητούν πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα δεξιάς απόκλισης.

Ο Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος εξέφρασε ανοιχτά την διαφωνία του με κορυφαίες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη (εθνικά, ομόφυλα κλπ) φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος από την μεγάλη αποχή από τις ευρωεκλογές και μάλιστα να συζητάει με συνομιλητές του και για τον κίνδυνο μη νομιμοποίησης των αποφάσεων. Τα όργανα άρχισαν. Είναι πολλοί

οι δυσαρεστημένοι βουλευτές στη ΝΔ. Ειδικά αυτοί που θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης ποτέ δεν θα τους έκανε υπουργούς, τώρα θα αρχίσουν να πιέζουν το Μαξίμου να προηγηθούν έναντι των προερχόμενων από την κεντροαριστερά.

Οι πληγές του Φαραώ

Τέσσερις είναι οι πληγές της ΝΔ που δεν έκλεισαν, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη:

  • Η ακρίβεια που αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών στο οποίο η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις και έχασε την μάχη της φέτας με τα 6,28€ που στοίχιζε το μισό κιλό αλλά σερβιρίστηκε σαν να είναι ένα κιλό.
  • Η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια που χτύπησε το υπογάστριο των δεξιών. Η εκτίμηση στο Μαξίμου ότι μετά την ψήφιση της ρύθμισης σε λίγες ημέρες το θέμα θα ξεχαστεί έπεσε στο κενό. Το θέμα δούλευε υπογείως στην κοινωνία και έδιωχνε ψηφοφόρους σε όσους χρησιμοποίησαν το ηθικόμετρο και το χριστιανόμετρο.
  • Οι λάθος χειρισμοί της τραγωδίας των Τεμπών που δημιούργησαν την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην συγκάλυψη.
  • Η κόντρα για τα πόθεν Έσχες που εξόργισε τους πολίτες με τα εκατομμύρια Κασσελάκη – Μητσοτάκη την ώρα που ο πολίτης δίνει την μάχη της ακρίβειας στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

Η Μαρέβα

Η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο κτίριο της Πειραιώς με το γιο τους Κωνσταντίνο – οι κόρες τους ψήφισαν με επιστολική ψήφο γιατί βρίσκονται σε περίοδο εξετάσεων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού όπου σπουδάζουν. «Εγώ σας το έλεγα να κoιτάξετε περισσότερο τον κόσμο» φέρεται να είπε κάποια στιγμή.

Το μήνυμα ελήφθη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Κυριακής ήταν πιο αισιόδοξος. Όταν πληροφορήθηκε ότι η ΝΔ θα κινηθεί γύρω στο 28% αιφνιδιάστηκε αλλά παρέμεινε ψύχραιμος. Η ΝΔ υποχώρησε κατά 13 μονάδες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, και κινήθηκε πέντε μονάδες κάτω από τον πήχη που έβαλε στο 33% που ήταν το ποσοστό της στις ευρωεκλογές του 2019. Συνεχίζει όμως να είναι πρώτη πολιτική δύναμη με διαφορά 13 μονάδων από το δεύτερο κόμμα και αυτό είναι το κίνητρο του πρωθυπουργού να εντείνει την προσπάθεια, όπως λέει. «Σέβομαι την επιλογή των πολιτών είτε εκφράστηκαν με πρωτοφανή αποχή είτε με επιλογή μικρότερων σχημάτων» δήλωσε. «Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο. Και αυτό θα κάνουμε ώστε να βαδίσουμε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».

Ανασχηματισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συνηθίζει να αντιδρά με το θυμικό όπως επισημαίνουν συνεργάτες του. Το αρνητικό αποτέλεσμα για την ΝΔ όμως δεν αφήνει πολλά περιθώρια αδράνειας. Και ο ίδιος αντιλήφθηκε την δυσαρέσκειά της κοινωνίας στις περιοδείες του όπως διαπίστωσε και κυβερνητικές αστοχίες. Στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους έκανε ένα λογοπαίγνιο ότι του Αγίου Πνεύματος μπορεί να μην πάει στη θάλασσα αλλά στο βουνό που του αρέσει, παραπέμποντας έτσι σε παλαιότερες δηλώσεις του με τις οποίες προανήγγειλε τον ανασχηματισμό που έκανε τελικά, όταν θα πήγαινε τις γιορτές στο βουνό. Κάποιοι συνεργάτες του όμως δεν αποκλείουν αυτές οι αλλαγές να γίνουν άμεσα – ίσως και μέσα στην εβδομάδα – ώστε να επιβεβαιωθεί στην πράξη αυτό που είπε στις δηλώσεις του ότι το μήνυμα ελήφθη. Τουλάχιστον πέντε υπουργοί αναμένεται να δουν την έξοδο. Αμετακίνητοι θεωρούνται Χρυσοχοίδης, Χατζηδάκης, Πιερρακάκης, Γεωργιάδης, Σκυλακάκης, Σταϊκούρας, Μαρινάκης κα. Φαίνεται ότι παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα αλλά σε άλλον τομέα (πχ υπ.Δικαιοσύνης) ο Βορίδης, επίσης οι Καιρίδης, Παπαθανάσης κ.α

Έπεσε έξω

Ο αμερικανός επικοινωνιολόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη Σταν Γκρίνμπεργκ δεν έπιασε το εκλογικό αποτέλεσμα αυτή τη φορά. Οι πληροφορίες λένε ότι την Κυριακή έδινε στην ΝΔ 32,8%. Πάντα αξιολογούσε την ακρίβεια ως την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης. Φαίνεται όμως ότι υποτίμησε όπως και πολλοί άλλοι, τα Τέμπη και την ρύθμιση για το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών που πριμοδότησε την Ελληνική Λύση, τη Νίκη, το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου κλπ.

Ηχηρή καμπάνα

Ο πρώην υπουργός του Κώστα Καραμανλή, βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης χτυπούσε την καμπάνα για το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας το οποίο είχε ιδρύσει ο Σαδίκ. Στις ευρωεκλογές είχε την στήριξη και της αυτοαποκαλούμενης «μακεδονικής μειονότητας». Καταγγέλλει την ελληνική πολιτεία και ζητάει την αναγνώριση της μουσουλμανικής μειονότητας ως τουρκικής. Βγήκε πρώτο κόμμα σε δυο νόμους της Θράκης. Στην Ξάνθη, με ενσωμάτωση 95,85% πήρε 27,4% με δεύτερη τη ΝΔ (20,22%) και στην Ροδόπη 36,45% με τη ΝΔ στο 19,68%.

Ξεκαθάρισμα

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να πέρασε κάτω από τον πήχη που έβαλε και να πήρε λίγο κάτω από το 15% αλλά δεν θα παραδώσει τα όπλα. Η Νέα Αριστερά δεν κατάφερε να βγάλει ευρωβουλευτή. Κάποια απειλή αυτήν τη στιγμή δεν έχει. Οπότε φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και να προχωρήσει και επίσημα το «κόμμα Κασσελάκη»! Τον ΣΥΡΙΖΑ να ζήσουμε να τον θυμόμαστε. Φεύγει στις Σπέτσες με τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ για να ξεκουραστεί και εκεί θα το αποφασίσει όλα.

Για χάρη της Όλγας

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ στην επικράτεια κινήθηκε λίγο κάτω από το 15%, στο νομό Άρτας έφτασε στο 22,69%. Δεν είναι τυχαίο γιατί εκεί εκλέγεται βουλευτής η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη η οποία ήταν από τους λίγους βουλευτές του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη που δεν έκανε λευκή απεργία, παρά το γεγονός ότι εάν γίνονταν νέες εσωκομματικές εκλογές θα διεκδικούσε την προεδρία του κόμματος. Είναι κυρία της πολιτικής σε όλα της.

Το μήνυμα «ξυπνήστε» και το δύσκολο καλοκαίρι για την κυβέρνηση

Έσπευσαν χθες τα κυβερνητικά στελέχη να παραδεχθούν πως έλαβαν το μήνυμα της ευρωκάλπης και πως θα σηκώσουν τα μανίκια. Ετσι μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες (μέσα στο καλοκαίρι, πράγμα δύσκολο!) θα ξυπνήσει από λήθαργο μηνών ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου, για παράδειγμα, να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης; Ή να προχωρήσουν κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις και μεγάλα έργα που ανατέθηκαν χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα υπογραφούν; Και να κλείσουν άλλες σοβαρές εκκρεμότητες όπως η έξοδος του ΤΧΣ από την Attica Bank; Τουλάχιστον αφήνουμε πίσω μας την προεκλογική περίοδο που σίγουρα δεν ωφέλησε το κυβερνητικό έργο. Από την άλλη πλευρά, η καλοκαιρινή περίοδος δεν βοηθάει. Γι’ αυτό και ακούγονται τα σενάρια περί ανασχηματισμού με πλήθος ονομάτων υπουργών να εμφανίζονται προς αναχώρηση από υπουργεία πρώτης γραμμής. Αλλά οι φήμες περί ανασχηματισμού παραμένουν φήμες μέχρι τη στιγμή που ανακοινώνεται.

Το καυτά μέτωπα σε Ταμείο Ανάκαμψης, ενέργεια και όχι μόνο

Υπάρχουν τομείς στους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει και άλλο χρόνο καθώς τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Για παράδειγμα, με δεδομένες τις χαμηλές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου (με βάση στοιχεία μέχρι τέλος Μαϊου) στο Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να επιταχυνθούν οι απορροφήσεις γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα ελπίζει μόνο σε παράταση μετά το 2025. Τα ίδια ισχύουν και στην ενέργεια που ο υπουργός Θεοδ. Σκυλακάκης έχει ανακοινώσει μεγάλες αλλαγές από φθινόπωρο κάτι που σημαίνει πως μέσα στο καλοκαίρι οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να κινητοποιηθούν για να ετοιμάσουν το νέο πλαίσιο π.χ. με τα μεσημβρινά τιμολόγια.

Στοίχημα η επιτάχυνση των επενδύσεων

Μία από τις προτεραιότητες για την κυβέρνηση, πάλι με βάση τα επίσημα στοιχεία του πενταμήνου, είναι η ουσιαστική επιτάχυνση σειράς επενδύσεων. Είτε πρόκειται για τις ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης (να που επανερχόμαστε ξανά και ξανά στο ίδιο θέμα!), είτε πρόκειται για άμεσες ξένες επενδύσεις. Οι τράπεζες έχουν υπογράψει συμβάσεις 4,4 δισ. μέσω του Ταμείου αλλά μέχρι σήμερα έχουν δώσει μόλις 1,2 δισ. ευρώ χορηγήσεων. Αυτή η απόσταση είναι ανησυχητική όπως και να το κάνεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, από την άλλη, έχουν συνηθίσει τους απίστευτους αναπτυξιακούς νόμους που δίνουν συνεχείς παρατάσεις σε επενδυτικά σχέδια με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να εξετάζουμε αιτήσεις που έχουν υποβληθεί το 2015 – 16.

Η Ευρώπη που δεν συγκινεί τους πολίτες

Το τεράστιο ποσοστό αποχής δείχνει πως οι πολίτες είναι αδιάφοροι για το τι συμβαίνει ή θα συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν, για παράδειγμα, επικρατήσει ο υποψήφιος της Γαλλίδας Μ. Λεπέν για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή ο υποψήφιος του κ. Μακρόν. Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως η ζωή του μέσου Έλληνα επηρεάζεται άμεσα από τις αποφάσεις που λαμβάνονται ή θα ληφθούν στις Βρυξέλλες. Είτε πρόκειται για κρίσιμα κονδύλια στήριξης των αγροτών, είτε για έκτακτη βοήθεια σε περιπτώσεις κλιματικών καταστροφών, είτε για τις τιμές σε ενέργεια, τηλεπικοινωνίες και άλλες υπηρεσίες ή προϊόντα. Η ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι συμπολίτες μας τις Ευρωεκλογές πρέπει να προβληματίσει όσους πιστεύουν στην ιδέα της Ενιαίας Ευρώπης. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν πρόκειται να ανησυχήσουν. Παραμένουν σίγουροι πως θα συνεχίσει να πέφτει ο παχυλός μισθός τους.

Θα συγκινήσει, όμως, σίγουρα τις αγορές

Μην έχετε, όμως, καμία αμφιβολία. Η νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, η νέα ηγεσία και σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συγκινήσουν, πολύ, τις αγορές οι οποίες τηρούν στάση αναμονής για να δουν προς τα που θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σημαντικά ζητήματα. Θα συγκινήσουν, επίσης, τους διεθνείς ανταγωνιστές της από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και τη Ρωσία που επίσης έχουν σοβαρές εκκρεμότητες με τις Βρυξέλλες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμφύλιος για την ΑΥΓΗ,  πόσα δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η  κρατική επιχορήγηση, ο «κόφτης» – σοκ  Παπαθανάση στη ΝΔ, οι παράπλευρες απώλειες της διαιτησίας για την ΑΒΑΞ, o επιδέξιος «ακροβάτης» Ανδρέας Σιάμισιης, ο ΟΔΔΗΧ και οι ευρωεκλογές και το θολό τοπίο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία  Τα επινίκια για τα ομόφυλα «καίνε» την ΠτΔ; Τα καρφιά πίσω από τις κλειστές πόρτες, η πρώτη συμμαχία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, η σιωπηρή διαμαρτυρία των τραπεζιτών, η ανησυχία τους για τα «ψάρια», αλλάζει το τουριστικό μείγμα της χώρας, οι νέες μεταναστευτικές ροές και ο νέος «εισαγόμενος» πληθωρισμός Έρχονται «ντοκουμέντα» μετά τις καταγγελίες Κασσελάκη για «μαύρα»; Η οργή στελεχών και η σιωπή Τσίπρα, γιατί ο Δούκας πρόλαβε τον Ανδρουλάκη, το θερμό καλοκαίρι με γάμους και διαζύγια στην ενέργεια, οι δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, η άποψη Στουρνάρα για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και το νέο επενδυτικό El Dorado της Λαυρεωτικής Στο ΠΑΣΟΚ, έως τον Δεκέμβριο, θα τελειώσουν όλα, πιθανόν αποφυλακίζεται σήμερα ο Μπελέρης, game of thrones και στον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία «χώνεψης» στο ΧΑ, το play των αναλυτών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το νέο τοπίο στις ΑΠΕ, η κυβερνητική διγλωσσία για την ακρίβεια και οι αντιδράσεις για το «γουνάκι» του Στουρνάρα
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις