Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024 – Γαλλία: Ο διεθνής Τύπος για τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν – «Τρελό στοίχημα»

Ευρωεκλογές 2024 – Γαλλία: Ο διεθνής Τύπος για τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν – «Τρελό στοίχημα»
Reuters

«Τι κάνει ο Μακρόν;» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στον απόηχο της απόφασης του Γάλλου προέδρου να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την βαριά ήττα του στις ευρωεκλογές 2024 από τη Μαρίν Λε Πεν.

Η ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή το βράδυ (09.06.2024) για προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του στις ευρωεκλογές, είναι πρωτοσέλιδο στον γαλλικό αλλά και στον διεθνή Τύπο.

Ο Μακρόν μετά την ιστορική νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) με επικεφαλής τον νεαρό εκλεκτό της Μαρίν Λε Πεν, Ζορντάν Μπαρντελά, προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές με τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου και τον δεύτερο στις 7 Ιουλίου σε μια κρίσιμη περίοδο για την Γαλλία, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien, η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν ξάφνιασε τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία εκφράζουν ανησυχία για τις συνέπειες της διάλυσης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για το μέλλον της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «τρελό στοίχημα» του προέδρου και μία «απόφαση-σοκ» ενώ άλλα, ελάχιστα, μίλησαν για σωστή απόφαση. 

«Τι κάνει ο Μακρόν;» αναρωτιέται το γερμανικό Der Spiegel.

«Είναι ένας επικίνδυνος ελιγμός, που όμως ταιριάζει στον Μακρόν ως παίκτη», γράφει η Britta Sandberg, ανταποκρίτρια των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στη Γαλλία.

Στο Βέλγιο, η εφημερίδα La Libre αναφέρει πως η βραδιά των ευρωεκλογών στη Γαλλία ήταν «πλούσια σε συναισθήματα».

Πρώτον γιατί «η ακροδεξιά υπό την ηγεσία του 28χρονου Ζορντάν Μπαρντελά πέρασε θριαμβευτικά το όριο του 30%» και «το προεδρικό στρατόπεδο με επικεφαλής την άγνωστη Βαλερί Αγιέρ δέχτηκε ένα μνημειώδες χαστούκι στο πρόσωπο».

Στη συνέχεια ήλθε μία «ανατροπή» στις 9 το βράδυ, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, «μια απόφαση – έκπληξη και ριψοκίνδυνη, θα μπει στον πειρασμό να προσθέσει κανείς καθώς το στοίχημά του φαίνεται τρελό», τονίζει η βελγική εφημερίδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος «έριξε τη χώρα στην πιο αβέβαιη εκστρατεία στην πρόσφατη ιστορία, μια εκστρατεία της οποίας το αποτέλεσμα θα καθορίσει την κληρονομιά της προεδρίας του και την κατεύθυνση της Γαλλίας και της Ευρώπης», γράφει η εφημερίδα El Pais της Μαδρίτης, χαρακτηρίζοντας «ταπεινωτική» την ήττα του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.

Είναι μια «απόφαση-σοκ» και «ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα», παραδέχεται ο βρετανικός Guardian και προσθέτει πως ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε άλλη επιλογή.

Επίσης, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι: «Αποδυναμωμένος από μια τόσο βαριά ήττα, ο κεντρώος πρόεδρος κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με επαναλαμβανόμενες προτάσεις μομφής, που πιθανόν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της κυβέρνησης».

Το BBC υπενθυμίζει πως ο Γάλλος πρόεδρος δεν είχε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και έδινε μάχη κάθε φορά που ήθελε να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο.

«Ο πρόεδρος προφανώς ελπίζει ότι το κόμμα του θα μπορέσει να αντεπιτεθεί στις εκλογές της 30ης Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου, αλλά πρέπει να καταλάβει ότι οι πιθανότητες ευνοούν μια ακόμη νίκη για τον Εθνικό Συναγερμό (RN)», προειδοποιεί το BBC.

Στο Βερολίνο η Die Welt θεωρεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε σωστά: «Ο Μακρόν δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος που θα πρέπει να παραχωρήσει το Ελιζέ στους δεξιούς λαϊκιστές το 2027. Η απόφασή του είναι σεβαστή. Δείχνει μεγαλείο».

Για την Washington Post η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης είναι «ένας τρόπος για να δείξει ο Μακρόν ότι άκουσε τις κριτικές».

Η εφημερίδα εκτιμά πως «Ο Γάλλος πρόεδρος βάζει στοίχημα ότι η ψήφος διαμαρτυρίας εκφράστηκε κατά κύριο λόγο στις ευρωεκλογές και πως ο κόσμος θα ψηφίσει διαφορετικά όταν πρόκειται για τη Γαλλία».

Οι βουλευτικές εκλογές θα είναι «ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Μακρόν», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

«Στο πρόσφατο δημοκρατικό παιχνίδι ο αρχηγός του κράτους ρίχνει τα ζάρια για να δει αν τελικά η Γαλλία θα ξυπνήσει», γράφουν οι New York Times.

Η αμερικανική εφημερίδα αντιλαμβάνεται την απόφαση Μακρόν για διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών ως «μεγάλη εθνικιστική και ξενοφοβική απειλή, μία απειλή για την ελευθερία, τη δημοκρατία, το άνοιγμα στον κόσμο και το κράτος δικαίου της χώρας. Αυτή η απόφαση που ελήφθη «την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων» προμηνύει «μια περίοδο βαθιάς πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία», τονίζει η εφημερίδα.

Η ανακοίνωση του Μακρόν «προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην πολιτική σκακιέρα της Γαλλίας» αναλύει το ελβετικό μέσο ενημέρωσης Le Temps.

«Η Γαλλία εισέρχεται σε μια άγνωστη μέχρι τώρα θεσμική περίοδο, με πολλά απρόβλεπτα», σημειώνει η ιταλική La Repubblica. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει τώρα «να προετοιμαστεί για μια κρίσιμη μάχη όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», καταλήγει η εφημερίδα.

Η γαλλική Liberation χαρακτηρίζει «κεραυνό» την απόφαση του Γάλλου προέδρου να ανακοινώσει την διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την διοργάνωση βουλευτικών εκλογών. 

«Ο Αρχηγός του Κράτους παίρνει το ρίσκο να αναθέσει τα ηνία της εξουσίας στο κόμμα του οποίου την πρόοδο είχε υποσχεθεί να ανακόψει!», υποστηρίζει η le Figaro στο κύριο άρθρο της. 

Ένα «σκληρό χάπι» για το στρατόπεδο του Μακρόν χαρακτηρίζει με τη σειρά της τα αποτελέσματα η οικονομική εφημερίδα Les Echos σε άρθρο της με τίτλο, «Ευρωεκλογές 2024: Τραγική ήττα για τον Μακρον».

Τέλος η Le Monde με τίτλο «Ο Μακρόν διαλυει την Εθνοσυνέλευση. Η άκρα δεξιά σε θέση ισχύος» τονίζει ότι η άκρα δεξιά έλαβε χθες στη Γαλλία ποσοστά-ρεκόρ που προσεγγίζουν το 40% και ότι ήδη έχουν αρχίσει οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις