Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Πειραιάς: Το μπαράζ επενδύσεων συμπαρασύρει τιμές των κατοικιών

Πειραιάς: Το μπαράζ επενδύσεων συμπαρασύρει τιμές των κατοικιών
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ιδιαίτερα έφορο είναι το έδαφος για επενδύσεις στον Πειραιά, καθώς το τελευταίο διάστημα όλο και αυξάνονται οι αναπλάσεις στην περιοχή. Την ώρα που εντυπωσιακή είναι και η αυξητική πορεία που ακολουθούν οι τιμές τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση κατοικιών.

Με διαφορά η πιο εμβληματική επένδυση ήταν η ολοκλήρωση του Πύργου του Πειραιά, μετά από σχεδόν 50 χρόνια εγκατάλειψης. Πρόκειται για τον πρώτο «πράσινο» και ψηφιακό ουρανοξύστης της χώρας. Η αξία του σήμερα ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος της ανακατασκευής του έφτασε τα 80 εκατ. ευρώ. Αποτελείται από 22 ορόφους και έχει ύψος 88 μέτρων και σ’ αυτόν «στεγάζονται» σε μερικούς από τους ισχυρότερους ομίλους.

Οι πρώτοι όροφοι, συνολικής επιφάνειας 5.850 τ.μ., είναι μισθωμένοι στον όμιλο της Ιnditex, όπου λειτουργούν τα καταστήματα Ζara και Zara Home. Στο ισόγειο σε κατάστημα άνω των 1.000 τ.μ. στεγάζεται η βρετανική αλυσίδα αθλητικών ειδών JD Sports.Ο μεγαλύτερος μισθωτής είναι η Dialectica η οποία έχει ενοικιάσει έξι ορόφους, από τον ένατο μέχρι και τον δέκατο τέταρτο, ουσιαστικά στη μέση του Πύργου. Το ακίνητο, που για χρόνο παρέμενε κουφάρι και χαλούσε την όψη του λιμανιού, παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Dimand – EBRD – Prodea για 99 χρόνια, με ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά ύψους 1,01 εκατ. ευρώ.

Η Dimand ωστόσο έχει αναλάβει και μία ακόμη σημαντική επένδυση στην περιοχή του Πειραιά, η οποία αφορά την ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου. Στα τέλη του 2026 αναμένεται να είναι έτοιμο και θα αποτελέσει το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο της Ελλάδας, ενώ πρόκειται να παραδοθεί στην πόλη το 2027. Σ’ αυτό θα συγκεντρωθούν συνολικά εννέα δικαστήρια, τα οποία θα στεγάζουν 300 δικαστικούς και 560 διοικητικούς υπαλλήλους, με τη χωρητικότητα ωστόσο του κτιρίου να είναι για 1.200 άτομα.

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων όπως φαίνεται έχει εμπλακεί και στην ανάπλαση της παλιάς κλωστοϋφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα, που αποτελεί την παλαιότερη σωζόμενη βιομηχανία στον Πειραιά, η οποία ανήκει σήμερα στην Εθνική Τράπεζα. Στο εν λόγω βιομηχανικό ακίνητο προχωρούν σε ένα μέρος εργασίες κατεδάφισης καθώς αναμένεται να δημιουργηθούν κατοικίες και γραφεία και σε ένα άλλο κομμάτι της έκτασης που ανήκει στον Δήμο θα δημιουργηθούν πράσινο χώροι.

Ένα ακόμη έργο που θα αναβαθμίσει την εικόνα του Πειραιά, είναι ότι η πόλη σύντομα θα αποκτήσει και νέο Δημαρχείο. Σύμφωνα με όσα έχει τονίσει στο παρελθόν ο Δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, τα επόμενα χρόνια θα είναι έτοιμο ένα εμβληματικό Δημαρχείο στο κτίριο της πρώην Ραλλείου, στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα αντανακλά την ιστορία και το μέλλον του Πειραιά.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αναλάβουν την κατασκευή του νέου δημαρχείου. Το επικρατέστερο μοντέλο συνεργασίας που εξετάζεται από πλευράς του δήμου και βρίσκεται αυτή την περίοδο στο τραπέζι, είναι αυτό της παραχώρησης αναξιοποίητων δημοτικών κτιρίων στον επενδυτή ή τους επενδυτές που θα αναλάβουν από πλευράς τους την υλοποίηση της κατασκευής του δημαρχιακού μεγάρου.

Το επενδυτικό μπαράζ στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Πειραιάς έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση των κατοικιών τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση, με την τιμές να έχουν συνεχώς ανοδική πορεία. Σε συνδυασμό, μάλιστα με την έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων και την αύξηση των επιτοκίων, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και ενοικιαστές.

Το α’ τρίμηνο του 2024, η μέση τιμή πώλησης, στον Πειραιά, άγγιξε τα 2.333 ευρώ ανά τ.μ., από 1.833 ευρώ, που κόστιζε το 2023, αύξηση δηλαδή κατά 27,30%. Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, στον Πειραιά, συναντάμε την αύξηση της τάξεως 17,40%, με τη μέση τιμή ενοικίασης να είναι στα 9,60 ευρώ ανά τ.μ., από 8,18 ευρώ που στοίχιζε το 2022.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις